FBiH | Mi2.ba
Trending
Heat Index
SORTIRAJ
Newsdesk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Svijet vijesti
 
maxresdefault
Lovac na Pokemone poginuo u saobraćajnoj nesreći
 
 
 
 
 
Tekstovi označeni ‘FBiH’
Najnovije
 
Pročitaj
29/07/2016

Novi zakon o PIO/MIO trajno rješenje za penzioni sistem

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao se danas s delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH, s Mehmedalijom Rapom i Ivanom Kožulom na čelu.

Razgovarano je o aktualnoj problematici vezanoj za status penzionera u ostvarivanju njihovih prava i stabilizaciji penzionog fonda, reformi PIO/MIO sistema i donošenju novog Zakona o PIO/MIO, koji, kako je zaključeno, nema alternativu jer predstavlja trajno rješenje za penzioni sistem.

Donošenje novog zakona o PIO/MIO i uvođenje trezorskog poslovanja doprinijet će stabilizaciji penzionog sistema, redovitoj isplati penzija i jačanju financijske [...]

100
 
Pročitaj
29/07/2016

Na Sarajevskoj berzi promet 6.486.776,15 KM

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas je ostvaren ukupan promet od 6.486.776,15 KM. U sklopu 27 transakcija prometovana su 2.720.194 vrijednosna papira.  

Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na prošlo trgovanje.

Vrijednost indeksa SASX-10 porasla je za 4,08 indeksnih poena, na 690,18 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,59 posto.

Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 8,75 indeksnih poena, na 941,24 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,94 posto.

Na kotaciji kompanija trgovalo se dionicama emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo (BSNLR) u iznosu od 5.424 KM. U dvije transakcije prometovane su 452 [...]

50
 
Pročitaj
29/07/2016

SASE – Za kupovinu dionica Bosnalijeka nije bilo zainteresiranih kupaca

Sarajevska berza vrijednosnih papira saopćila je danas da je razlog za neuspjeh vanredne aukcije za prodaju državnog udjela u kapitalu emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo isključivo činjenica da se na strani kupovine nije pojavio niti jedan potencijalni kupac.

– Navodi koje su iznijeli predstavnici Agencije za privatizaciju FBiH o “tehničkim problemima”, ukoliko impliciraju bilo kakvu smetnju kod Berzanskog sistema trgovine, apsolutno nisu utemeljeni – ističu iz Sarajevske berze.

Iz Sarajevske berze također upozoravaju da navodi “o izuzetno kratkom vremenu” impliciraju neku vrstu vremenskog ograničenja kod prodaje putem Berze te i taj navod odlučno demantiraju.

- [...]

 
Pročitaj
29/07/2016

U proteklih 18 mjeseci osigurano uposlenje za 1.070 osoba s invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom je u proteklih 18 mjeseci od stupanja na dužnost novih upravljačkih i rukovodnih struktura, osigurao neposredno zaposlenje 1.070 osoba s invaliditetom.

Poređenja radi, u periodu od osnivanja Fonda pa do 2015. godine je podržano uposlenje za nešto više od 650 osoba s invaliditetom, saopćeno je iz ovog fonda.

Sredstvima Fonda je osigurana podrška zaposlenju, održivosti uposlenosti osoba s invaliditetom i njihovoj profesionalnoj rehabilitaciji za  više od 1.600 osoba s invaliditetom.

U saopćenju se navodi da je ostvarenje navedenih rezultata omogućeno, između ostalog, i izradom i [...]

100
 
Pročitaj
29/07/2016

Veliki broj skakača na trdicionalnim ‘Skokovima sa Starog mosta’

Tijekom ovogodišnjeg tradicionalnog natjecanja “450 –tih Skokova sa Starog mosta” u Mostaru koje će se održati u nedjelju, 31. srpnja, u hladnu Neretvu će skočiti između 50 i 60 natjecatelja koliko ih se prijavilo za skokove. Međutim, točan broj će se znati uoči samog natjecanja nakon što svi prijavljeni natjecatelji obave liječnički pregled.

Govoreći o tradiciji skokova sa Starog mosta tijekom konferencije za novinare koja je danas upriličena u Klubu skakača u vodu ‘Mostari’ predsjednik tog kluba i predsjednik Organizacijskog odbora Skokova sa Starog mosta Semir Drljević kazao je kako tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta [...]

50
 
Pročitaj
29/07/2016

Isplata mirovina za mjesec srpanj počinje 5. kolovoza

Isplata mirovina za mjesec srpanj započet će u petak, 5. kolovoza  2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO, kazao je Feni šef Ureda za odnose s javnošću tog zavoda Amel Lizde.

Isplata bi trebala biti okončana do 10. kolovoza, pod uvjetom da Zavod dobije pismeno odobrenje od Federalnog ministarstva financija.

„Naime, Odlukom UO FZ raspisan je tender za kreditno zaduživanje kod banaka te je 25. srpnja došlo do otvaranja ponuda gdje je konzorcij banaka ponudio kredit  od 63 milijuna maraka. Sukladno zakonu o javnim nabavkama predviđen je rok za žalbe od 10 dana. U međuvremenu smo od Federalnog  ministarstva financija zatražili pismeno [...]

50
 
Pročitaj
28/07/2016

SKupština HNŽ-a danas o financiranju prijevoza učenika

2016-07-28 18:55:03 SKupština HNŽ-a danas o financiranju prijevoza učenika

Mostar, 28. srpnja (FENA) – Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici, koja se održava u poslijepodnevnim satima u Mostaru, raspravljat će o više prijedloga zakona, između ostalog, o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju te o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o pripadnosti javnih prihoda.

 Kako je u izjavi novinarima prije sjednice kazao predsjednik županijske Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o pripadnosti javnih prihoda definira se novi način financiranja prijevoza učenika u [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Održana redovna sjednica Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH usvojilo je Izjavu o pridruživanju Bosne i Hercegovine zemljama Evropske unije u podršci Vladi nacionalnog jedinstva, kao jedinoj legitimnoj vladi u Libiji.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o Izjavi i spremnosti Bosne i Hercegovine da prizna jedinstvenu Vladu Libije informiše sve zemlje i međunarodne organizacije s kojima Bosna i Hercegovina ima diplomatske odnose, te da informiše relevantne državne institucije BiH da ubuduće službene kontakte održavaju samo s predstavnicima Vlade nacionalnog jedinstva.  

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici usvojilo je Zaključak o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskom [...]

50
 
Pročitaj
28/07/2016

Pijace Kvadrant i Ciglane počele s radom

Pijace Kvadrant i Ciglane, nakon što je Porezna uprava FBiH 14. jula zapečatila i zatvorila oko 250 neregistrovanih radnji i štandova, počele su s radom.

Većina korisnika zatvorenih radnji na tim pijacama se uz podršku i pomoć KJKP “Tržnice pijace” d.o.o. Sarajevo registrovala i ostvarila uslove za rad.

Direktor KJKP “Tržnice pijace” Jasmin Terović danas je posjetio pijace Kvadrant i Ciglane, a istakao je da podržava dosadašnji rad i napore inspekcija, ali i da očekuje da će u narednom periodu kantonalna inspekcija izvršiti kontrolu i sankcionisati ilegalnu prodaju oko pijaca.

Izrazio je nadu da će predmet inspekcijskih kontrola kantonalne inspekcije biti [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Šarović: Odgođeno izjašnjavanje o informaciji o mljekarskoj industriji u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije se danas izjašnjavalo o Analizi stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2013. – 2015. godina, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Mirko Šarović je nakon sjednice izjavio da je to ministarstvo pripremilo informaciju o mljekarskoj industriji u BiH, ukupnoj produkciji u proizvodnji mlijeka, otkupu mlijeka s podacima o proizvodnji i otkupu po entitetima, odnosno RS-u i FBiH, ali i stanju u vezi s uvozom i izvozom mlijeka u posljednje tri godine, s akcentom na period 2015.

Dodao je da je izjašnjavanje o informaciji odgođeno za ponedjeljak da bi se prikupile [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Sa sjednice Vlade FBiH (2)

S obzirom na to da je zaprimila više zahtjeva koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, Vlada FBiH se danas izjasnila da će inicijativu za izmjenu ovog zakona, koju je podnijela Udruga oboljelih od PTSP-a „Veterani“, razmatrati zajedno sa ostalim zahtjevima.

Federalna vlada danas je prihvatila Izvještaj o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period 1.1.-30.6.2016. godine, koji će biti upućen Parlamentu FBiH na usvajanje.

Vlada FBiH usvojila je izvještaje o radu za 2015. godinu Fondacije za izdavaštvo, Fondacije za bibliotečku djelatnost, Fondacije za [...]

200
 
Pročitaj
28/07/2016

Na Sarajevskoj berzi promet 1.963.838,91 KM

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas je ostvaren ukupan promet od 1.963.838,91 KM. U sklopu 26 transakcija prometovana su 242.844 vrijednosna papira.  

Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na prošlo trgovanje.

Vrijednost indeksa SASX-10 pala je za 3,31 indeksni poen, na 686,10 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,48 posto.

Vrijednost indeksa SASX-30 je pala za 0,19 indeksnih poena, na 932,49 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,02 posto.

Na kotaciji kompanija trgovalo se dionicama emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo (BSNLR) u iznosu od 12.175,60 KM. U tri transakcije prometovano je 998 [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Vlada FBiH – Produženje primjene kolektivnih ugovora

Vlada FBiH je, nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH produžila primjenu kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najduže za 90 dana.

Ova odluka će biti primjenjivana od 14. augusta.

U obrazloženju je navedeno da je stupanjem na snagu Zakona o radu 14. aprila stvorena obaveza usklađivanja važećih kolektivnih ugovora s njegovim odredbama i da su socijalni partneri započeli taj proces. Također, Vlada FBiH i vlade kantona pregovaraju oko usklađivanja granskih kolektivnih ugovora u djelatnostima odnosno javnim preduzećima i privrednim društvima gdje vlade imaju ulogu pregovarača na [...]

150
 
Pročitaj
28/07/2016

Vlada FBiH – Sredstva od igara na sreću korisnicima dvaju ministarstava

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o raspodjeli dijela prihoda u iznosu od 3.046.130,26 KM uplaćenih u Budžet FBiH u 2014. i 2015. godini ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Iznos od 2.582.229,26 KM raspodijeljen je za finansiranje programa i projekata koji se odnose na „Zadovoljavanje potreba lica sa invaliditetom u smislu poboljšanja životnih uslova i rada njihovih organizacija“, 12.560 KM za programe i projekte koji se odnose na „Smještaj i utočište žrtvama torture i nasilja“ (sigurne kuće), 82.602 KM za programe i projekte koji se odnose na „Rad javnih kuhinja“, dok je iznos od 368.739 KM raspodijeljen za finansiranje programa i projekata [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Završena sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici, kojom je po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića predsjedavao zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, donijela Uredbu o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele koja se odnosi na korisnike budžeta Federacije BiH, općina, gradova i vanbudžetskih fondova. Utvrđivanje vrste vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele korisnika budžeta kantona bit će uređeno kantonalnim propisima.

Federalna vlada usvojila je Izvještaj Federalnog ministarstva finansija o izvršenju Budžeta Federacije BiH za period od 1. januara do 30. juna 2016. godine. Ukupno ostvareni prihodi, primici i [...]

150
 
Pročitaj
28/07/2016

Hepatitis E nije registriran u BiH, a hepatitis A sve je rjeđi

2016-07-28 14:32:36 Hepatitis E nije registriran u BiH, a hepatitis A sve je rjeđi

Mostar, 28. srpnja (FENA) – U zadnjih pet godina, broj oboljelih od Hepatitisa A u Federaciji BiH kretao se u rasponu od 2 do 140 slučajeva godišnje, Hepatitisa B od 60 do 118 prijavljenih slučajeva, a Hepatitisa C od 48 do 101 slučaj godišnje, doznaje Fena iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz kojeg ističu kako Hepatitis E nije registriran u BiH, a Hepatitis A je sve rjeđi, zahvaljujući boljoj higijeni.

Broj oboljelih zbog same prirode bolesti i podprijavljivanja, ne odražava pravo stanje, ističu iz tog zavoda u povodu Svjetski dan hepatitisa, koji se svake godine u svijetu obilježava 28. [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Crveni križ FBiH osigurao pomoć za ugrožene građane općine Vareš

Crveni križ Federacije BiH osigurao je pomoć za ugrožene građane općine Vareš.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić danas je Stupnom dolu izvršio primopredaju pomoći ugroženim građanima.

S obzirom na to da su skorašnje obilne padavine na području ove općine pričinile značajnu materijalnu štetu izazivajući poplavu i pojavu klizišta, te rezultirale proglašenjem stanja elementarne nepogode, Crveni križ FBiH je za ugroženo stanovništvo osigurao pakete hrane i higijene, lopata, kolica, gumenih čizama i pelena za odrasle, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

(FENA) H.D.

150
 
Pročitaj
28/07/2016

Potpredsjednica FBiH obišla MZ u Varešu pogođene nepogodama

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović boravila je danas u službenoj posjeti općini Vareš, gdje je o aktuelnoj situaciji u toj općini razgovarala s načelnikom Avdijom Kovačevićem.

Potpredsjednica Mahmutbegović je, nakon toga, posjetila mjesne zajednice Stupni Dol i Mir, koje su pogođene nepogodama prije dva dana.

Mahmutbegović je tokom današnje posjete razgovarala i s predstavnicima komunalne službe, civilne zaštite Općine Vareš, predsjednicima MZ Stupni Dol i Mir te s mještanima.

Obišla je teren i iskazala razumijevanje i podršku mještanima u njihovom nastojanju da ostanu na ovom području.

-Iskazali smo zahvalnost načelniku [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Informacija o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima za period januar-juni

Vlada FBiH danas je prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva finansija o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima, s tabelarnim pregledom, za period januar-juni 2016. godine.

U periodu januar – juni 2016. godine ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH iznosili su 3.597,6 miliona KM, što je za pet posto ili za 184,3 miliona KM više u odnosu na isti period prethodne godine. U ovaj iznos nisu uključena sredstva finansiranja.

Ukupni budžetski prihodi iznosili su 2.094 miliona KM i veći su za šest posto ili 121,1 miliona KM u odnosu na 2015. godinu. Prihodi vanbudžetskih fondova bili su 1.422,6 miliona KM i veći su za tri posto, odnosno za 47,4 miliona KM. Javni [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Sa sjednice Vlade FBiH

Vlada FBiH usvojila je Finalni izvještaj o monitoringu zemljišta na području općine Zenica za period 2011.-2016.

Izvještaj je pripremio Federalni zavod za agropedologiju koji je, po zaključku Federalne vlade, na području općine Zenica izvršio ispitivanje zagađenosti zemljišta, biljnog materijala i mlijeka u trajanju od pet godina.

U cilju utvrđivanja stepena kontaminiranosti tla teškim metalima, sumporom i organskim zagađivačima uspostavljen je monitoring i provedena su istraživanja na 12 lokacija, koje su na različitoj udaljenosti od centra emisije, i to: Tetovo, Pehare, Mutnica, Stranjani, Janjićki vrh, Šerići, Orahovica, Gradišće, Arnauti, Brce, Gornji Čajdraš i [...]

50
 
Pročitaj
28/07/2016

Izvještaj o izvršenju Budžeta FBiH za period 1.1. – 30.6. 2016. godine

Vlada FBiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojila  Izvještaj Federalnog ministarstva finansija o izvršenju Budžeta Federacije BiH za period od 1. januara do 30. juna 2016. godine.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranja federalnog budžeta u prvom polugodištu 2016. godine iznose 997,6 miliona KM, što je 38 posto planiranog prema Budžetu FBiH za 2016. godinu. Od toga su poreski prihodi (porez na dobit i prihodi od indirektnih poreza) ostvareni  u iznosu od 658,1 miliona KM, neporezni prihodi (naknade, takse, novčane kazne i ostali neporezni prihodi) u iznosu od 119,5 miliona KM, dok su primici od finansiranja ostvareni u iznosu od 220,0 miliona KM.

Ako se [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Vlada FBiH – Uredba o utvrđivanjuvlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele

Vlada FBiH je, na današnjoj 64. sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele čije se odredbe odnose na korisnike budžeta Federacije BiH, općina, gradova i vanbudžetskih fondova, a utvrđivanje vrste vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele korisnika budžeta kantona bit će uređeno kantonalnim propisima.

Pod vlastitim prihodima podrazumijevaju se prihodi koje korisnici budžeta ostvare obavljanjem osnovne djelatnosti i ostalih poslova na tržištu i ne obuhvataju prihode koje korisnici budžeta ostvare obavljajući osnovnu djelatnost propisanu zakonima ili drugim propisima o osnivanju, za koju je utvrđena visina naknade za [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

U Sarajevu je počela 64. sjednica Vlade Federacije BiH kojom, po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića, predsjedava zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Na sjednici će biti razmatran Prijedlog uredbe o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele koja se odnosi na korisnike budžeta Federacije BiH, općina, gradova i vanbudžetskih fondova. Utvrđivanje vrste vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele korisnika budžeta kantona bit će uređeno kantonalnim propisima.

Federalna vlada će se upoznati sa Izvještajem Federalnog ministarstva finansija o izvršenju Budžeta Federacije BiH za period od 1. januara do 30. juna 2016. [...]

100
 
Pročitaj
28/07/2016

ESVFBiH – Poslodavci i Sindikat ističu razumijevanje Vlade

Ekonomsko socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu zauzelo je stav da će rok usaglašavanja granskih kolektivnih ugovora i drugih kolektivnih ugovora s novim Zakonom o radu biti produžen.

Datum za usaglašavanje bio je 14. august, međutim, do tada usaglašavanje svih ugovora nije  moguće, pa su Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženje poslodavaca (UP) FBiH od Federalne vlade tražili  dodatnih 90 dana da završe posao.

Nakon sjednice novinarima su kazali da su naišli na razumijevanje.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović je istakao da se radi na usaglašavanju i da bi ugovori trebali biti [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Jašarević: Očekujemo da EPBiH ovu godinu završi s pozitivnim rezultatom

Direktor JP Elektroprivreda BiH (EPBiH)  Bajazit Jašarević kazao je u intervjuu za Faktor da je u prvih šest mjeseci 2016. godine ova kompanija  proizvela 3.289,4 GVVh, što je 91,6 posto ostvarenja u odnosu na elektroenergetski bilans za ovu godinu. Od toga je u hidroelektranama proizvedeno 821 GWh, što je 97,2 posto ostvarenja iz bilansa, i 2.468 GWh iz termoelektrana, što je 89,9 posto ostvarenja bilansa.

- Isporuka uglja prema termoelektranama je bila na nivou bilansom planiranih količina uglja i za 11 posto je veća od isporuka uglja u istom periodu 2015. godine. Ukupne količine uglja na depoima termoelektrana su veće za oko 200.000 tona uglja zbog otežanog plasmana [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

Jašarević: Očekujemo da EPBiH ovu godinu završi s pozitivnim rezultatom

Direktor JP Elektroprivreda BiH (EPBiH)  Bajazit Jašarević jazao je u intervjuu za Faktor da je u prvih šest mjeseci 2016. godine ova kompanija  proizvela 3.289,4 GVVh, što je 91,6 posto ostvarenja u odnosu na elektroenergetski bilans za ovu godinu. Od toga je u hidroelektranama proizvedeno 821 GWh, što je 97,2 posto ostvarenja iz bilansa, i 2.468 GWh iz termoelektrana, što je 89,9 posto ostvarenja bilansa.

- Isporuka uglja prema termoelektranama je bila na nivou bilansom planiranih količina uglja i za 11 posto je veća od isporuka uglja u istom periodu 2015. godine. Ukupne količine uglja na depoima termoelektrana su veće za oko 200.000 tona uglja zbog otežanog plasmana [...]

50
 
Pročitaj
28/07/2016

Metalska industrija u FBiH uskoro bi trebala imati granski kolektivni ugovor

Granski kolektivni ugovor za metalsku industriju za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi biti parafiran u subotu, a potpisan početkom sljedeće sedmice, smatraju u Sindikatu metalaca FBiH.

Pregovarački tim na prvom sastanku uspio je dogovoriti gotovo sve tačke iz prijedloga, ostale su četiri za koje, navode iz Sindikata, postoji volja svih strana da budu usaglašene.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez Feni je kazao da je zadovoljan postignutim te da će granski kolektivni ugovor biti od koristi za više od 20.000 radnika iz ovog, najbrojnijeg sektora.

- Na prijedlogu radimo od oktobra, sve smo detaljno analizirali i uradili kako je [...]

 
Pročitaj
28/07/2016

ESV FBiH o inicijativi za produženju primjene kolektivnih ugovora

Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti razmatrana inicijativa za produženje primjene kolektivnih ugovora, bit će održana danas u Sarajevu

Sjednica će početi u 9.00 sati, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) L.A.

250
 
Pročitaj
28/07/2016

U Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana danas u Sarajevu s početkom u 10.00 sati.

Simatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, a Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću sa 64. sjednice Federalne vlade dostavit će saopćenje za javnost, saopćeno je iz tog ureda.

(FENA) L.A.

350
 
Pročitaj
28/07/2016

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u posjeti Varešu

 Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović boravit će sutra u službenoj posjeti općini Vareš, gdje će o aktuelnoj situaciji u toj općini razgovarati s načelnikom Avdijom Kovačevićem.

Kako je najavljeno iz kabineta potpredsjednice, predviđeno je da Mahmutbegović nakon razgovora posjeti mjesne zajednice Stupni Dol i Mir pogođene vremenskim nepogodama.

(FENA) L.A.

50
 
Pročitaj
28/07/2016

Najave događaja za  28.07.2016. godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 28. jula 2016. godine:

DRŽAVNE INSTITUCIJESarajevo – 11.00 – Sjednica Vijeća ministara BiH – Zgrada institucija BiH, Trg BiH – početak otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

SARAJEVO – 11.15 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primit će delegaciju Seljačkog saveza Federacije BiH – početak susreta (Kabinet) otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

SARAJEVO – 14.00 – Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine – zgrada Predsjedništva BiH (sala 30), početak otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

ENTITETSKE INSTITUCIJESARAJEVO – 09.00 – Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju [...]

750
 
Pročitaj
27/07/2016

Olujno nevrijeme pogodilo Sarajevo

Gradski saobraćaj bio je nakratko obustavljen dok je u nekim dijelovima grada nestalo struje. Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo kažu da su za vrijeme nevremena imali nekoliko prijavljenih saobraćajnih nesreća. - Prema informacijama Civilne zaštite FBiH, najkritičnije stanje je u općinama Stari Grad i Centar zbog izlijevanja vode sa Trebevića - ispričala je za N1 Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave Civilne zaštite.
350
 
Pročitaj
27/07/2016

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u posjeti Varešu

 Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović boravit će sutra u službenoj posjeti općini Vareš, gdje će o aktuelnoj situaciji u toj općini razgovarati s načelnikom Avdijom Kovačevićem, saopćeno je iz kabineta potpredsjednice.

Predviđeno je da Mahmutbegović nakon razgovora posjeti mjesne zajednice Stupni Dol i Mir pogođene vremenskim nepogodama.

(FENA) E.F.

50
 
Pročitaj
27/07/2016

Najave događaja za  28.07.2016. godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 28. jula 2016. godine pristigle do 19.00 sati:

DRŽAVNE INSTITUCIJESarajevo – 11.00 – Sjednica Vijeća ministara BiH – Zgrada institucija BiH, Trg BiH – početak otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

SARAJEVO – 11.15 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primit će delegaciju Seljačkog saveza Federacije BiH – početak susreta (Kabinet) otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

SARAJEVO – 14.00 – Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine – zgrada Predsjedništva BiH (sala 30), početak otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

ENTITETSKE INSTITUCIJESARAJEVO – 09.00 – Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog [...]

650
 
Pročitaj
27/07/2016

Donesene bitne odluke za funkcioniranje Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donio bitne odluke za njegovo daljnje funkcioniranje, saopćeno je iz tog fonda.

Između ostalog je donesena „Odluka o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu raspisanog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2016. godinu – JP 2016/I“. Iznos od 4,9 miliona KM bit će dodijeljen za realizaciju 65 projekata, odlučeno je. 

Donesena je i Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2016. godinu.

Osiguranih [...]

 
Pročitaj
27/07/2016

Crveni križ FBiH osigurao pomoć za ugrožene građane općine Vareš

Crveni križ Federacije BiH sutra će dodijeliti pomoć ugroženim građanima općine Vareš u mjestu Stupni do, gdje su nedavne padavine izazvale poplavu i pojavu klizišta.

Obezbjeđena je određena količina paketa hrane i higijene, lopata i kolica.

Na primopredaji se očekuje prisustvo generalnog sekretara Crvenog križa Federacije BiH Namika Hodžića, sekretara Crvenog križa općine Vareš, sekretara Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona, te načelnika Općine Vareš Avdije Kovačevića, saopćio je Crveni križ FBiH.

(FENA) H.D.

50
 
Pročitaj
27/07/2016

Zbog neizdavanja fiskalnih računa kazne u iznosu od 96.500 KM

000 KM. Zbog neizdavanja fiskalnih računa izdato je 30 prekršajnih naloga, u iznosu od 96.500 KM, dok je u ostalih 12 slučajeva konstatovano kršenje Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBIH i drugih propisa iz nadležnosti ove inspekcije.
 
Pročitaj
27/07/2016

Ministar Martić u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić sa saradnicima boravio je u prvoj službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Na sastanku s premijerom BPK Emirom Okovićem i predstavnicima Vlade tog kantona, načelnikom Općine Goražde Muhamedom Ramovićem i izaslanicima u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafom Kurtovićem i Sanelom Mušovićem, razgovarano je o aktuelnoj situaciji, kao i o potrebama u okviru prostornog planiranja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Također, izražena je potreba za izgradnju katoličkog vjerskog objekta u blizini spomen obilježja “Drinskim mučenicama”, te je prema riječima ministra Martića potrebno osigurati [...]

50
 
Pročitaj
27/07/2016

Najave događaja za  28.07.2016. godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 28. jula 2016. godine pristigle do 15.00 sati:

DRŽAVNE INSTITUCIJESarajevo – 11.00 – Sjednica Vijeća ministara BiH – Zgrada institucija BiH, Trg BiH – početak otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

SARAJEVO – 14.00 – Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine – zgrada Predsjedništva BiH (sala 30) početak otvoren za snimatelje i fotoreportere, saopćenje

ENTITETSKE INSTITUCIJESARAJEVO – 09.00 – Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH – sjedište Vlade FBiH, Alipašina 41

SARAJEVO – 10.00 – Sjednice Vlade Federacije BiH, Alipašina 41, početak sjednice otvoren za snimatelje i [...]

450
 
Pročitaj
27/07/2016

Na Sarajevskoj berzi ostvaren promet 2.862.178,79 KM

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas je ostvaren promet od 2.862.178,79 KM. U sklopu 19 transakcija prometovana su 19.543 vrijednosna papira.  

Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na prošlo trgovanje.

Vrijednost indeksa SASX-10 porasla je za 12,49 indeksnih poena, na 689,41 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 1,85 posto.

Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 2,67 indeksnih poena, na 932,68 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,29 posto.

Na kotaciji kompanija trgovalo se dionicama emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo (BSNLR) u iznosu od 54.752 KM. U četiri transakcije prometovano je 4.320 [...]

 
Pročitaj
27/07/2016

Čavara razgovarao sa župnikom župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je sa župnikom župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku don Antom Ledićem.

Župnik Ledić upoznao je predsjednika Federacije BiH sa stanjem u župi Presvetog Trojstva te predstavio projekte, planove i aktivnosti župe za naredno razdoblje, posebno istaknuvši projekt izgradnje Trga Drinskih mučenica, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

Istaknuo je da je cijeli koncept trga razvijan kroz tematiku vezanu za blažene sestre te da bi župna crkva Presvetog Trojstva, ovim projektom, riješila i poboljšala fizički prilaz crkvi. Trg bi, prema riječima župnika, predstavljao kulturno i duhovno središte Hrvata iz Lašvanske [...]

 
Pročitaj
27/07/2016

CCI: Vlada FBiH zabilježila najveću produktivnost u posljednjih šestgodina

Vlada Federacije BiH je u prvoj polovini 2016. godine zabilježila najveću produktivnost u posljendjih šest godina, saopćeno je danas na konferenciji za novinare Centara civilnih inicijatica (CCI) u Sarajevu na kojoj je predstavljena analiza rada Vlade FBiH i Federalnog parlamenta.

Kako je navedeno, sa 1.646 razmotrenih mjera Vlada je ostvarila za 20 posto veću produktivnost nego u prvoj polovini 2014. godine, koja je dosad imala najbolji rezultat.

Sa druge strane, 42 ukupno utvrđena zakona, u posmatranom periodu (30 u prijedlogu i 12 u nacrtu) su za 18 posto manje od realizovanog u 2012. godini, a za 45 posto manje od broja zakona utvrđenih u prvoj polovini [...]

100
 
Pročitaj
27/07/2016

ESV FBiH sutra o inicijativi za produženju primjene kolektivnih ugovora

Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti razmatrana inicijativa za produženje primjene kolektivnih ugovora, bit će održana sutra u Sarajevu

Sjednica će početi u 9.00 sati, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

 

 

(FENA) D.V.

50
 
Pročitaj
27/07/2016

Sutra u Sarajevu 64. sjednica Vlade FBiH

Sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana u četvrtak u Sarajevu s početkom u 10.00 sati.

Simatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, a Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću sa 64. sjednice Federalne vlade dostavit će saopćenje za javnost, saopćeno je iz tog ureda.

(FENA) H.D.

100
 
Pročitaj
27/07/2016

Branitelji blokirali graničneprijelaze Bijača, Orahovlje, C. Grm i G. Vinjani

2016-07-27 12:06:09 Branitelji blokirali granične prijelaze Bijača, Orahovlje, C. Grm i G. Vinjani

Mostar, 27. srpnja (FENA) – Oko 200 branitelja blokiralo je u srijedu granične prijelaze Bijača, Orahovlje, Crveni Grm i Gornji Vinjani tražeći, uz ostalo, usvajanje Rezolucije branitelja-boraca, kazao je Feni predsjednik Udruge zaboravljeni branitelji ZHŽ-a Vlado Marušić.

Po njegovim riječima, iza blokade ne stoji nikakva organizacija, niti udruga, već su se branitelji samoinicijativno odlučili za ovakav korak.

Branitelji traže uvrštavanje Rezolucije branitelja-boraca na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, jedinstven registar pripadnika oružanih [...]

100
 
Pročitaj
27/07/2016

Pojačan sanitarno-zdravstveni nadzor nad uvozom pošiljki flaširanih pića

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove, radi zaštite zdravlja stanovništva usljed povećanih temperaturnih vrijednosti u ljetnom periodu, a u skladu sa važećim propisima i podzakonskim aktima u oblasti sanitarne i tržišne inspekcije, u narednom periodu pooštrava inspekcijski nadzor nad skladištenjem i transportom uvezenih pošiljki flaširanih voda, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara, piva i sličnih proizvoda.

Povodom navedenog, Federalna uprava za inspekcijske poslove će vršiti laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti uvezenih pošiljki navedene robe, a što podrazumjeva mikrobiološku i osnovnu fiziko-hemijsku [...]

50
 
Pročitaj
27/07/2016

U Mostaru potpisivanje ugovora o poticajima za poduzetničke zone

U Mostaru će danas, u zgradi Vlade FBiH s početkom u 12 sati, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i načelnici deset općina iz Federacije BiH potpisati ugovore o dodjeli poticajnih sredstava u okviru grant sheme „Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH za 2016. godinu”.

Izjave za medije planirane su nakon potpisivanja ugovora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva za realizaciju grant sheme u iznosu od 1.400.000 KM osigurale su Vlada Federacije BiH i Europska unija. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta osiguralo je 1.000.000 KM, putem Projekta lokalnog integriranog razvoja (ILDP) kojega provodi [...]

50
 
Pročitaj
26/07/2016

Sutra u Mostaru potpisivanje ugovora o poticajima za poduzetničke zone

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru sutra će, s početkom u 12 sati, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i načelnici deset općina iz Federacije BiH potpisati ugovore o dodjeli poticajnih sredstava u okviru grant sheme „Unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH za 2016. godinu”.

Izjave za medije planirane su nakon potpisivanja ugovora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva za realizaciju grant sheme u iznosu od 1.400.000 KM osigurale su Vlada Federacije BiH i Europska unija. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta osiguralo je 1.000.000 KM, putem Projekta lokalnog integriranog razvoja (ILDP) kojega [...]

100
 
Pročitaj
26/07/2016

Najave događaja za 27.07.2016. godine (srijeda)

Najave događaja za srijedu, 27.07.2016. godine pristigle do 19.00 sati:

VANJSKA politika

MALTA – Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravit će u radnoj posjeti Republici Malti-sastanak s predsjednicom Republike Malte Marijom Luizom Koleirom Prekom i ministrom vanjskih poslova Đorđom Vilijamom Velom -posjeta Parlamentu Republike Malte i sastanak s predsjednikom Komiteta za vanjske i evropske poslove Parlamenta Lucijanom Busutilom

DRŽAVNE INSTITUCIJE

PAZARIĆ- 10.30 – Završetak obuke, polaganje zakletve i potpisivanje ugovora sa XVII klasom vojnika Oružanih snaga BiH  – kasarna ”Zaim Imamović”-novinarima, fotoreporterima i snimateljima će biti [...]

450
 
Pročitaj
26/07/2016

SDPBiH – FBiH u parlamentarnoj krizi

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) saopćila je danas da se Federacija BiH nalazi u ozbiljnoj parlamentarnoj krizi što, kako tvrde iz te stranke, dovodi do mnogih zastoja čiji cijenu plaćaju građani.

Iz SDP-a navode da je danas odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bez da su parlamentarci dobili ikakvo pojašnjenje.

- Na jutrošnji kolegij nije pozvan niko iz opozicije pa se s pravom trebamo zapitati zbog čega se čekalo 15 dana i zbog čega je potrebno 15 dana da se okupe predstavnici parlamentarne većine? Nama je jasno da je ovo stara i poznata predizborna igra SDA i HDZ-a, koji će se nakon izbora ponovo bratski zagrliti. Očigledno je da se radi samo [...]

100
 
Pročitaj
26/07/2016

Na Sarajevskoj berzi danas prometovano 510.572,93 KM

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi prometovano je 510.572,93 KM. U 46 transakcija prometovan je 150.001 vrijednosni papir.  

Vrijednost BIFX-a je pala za 1,32 indeksnih poena na 1.148,05, što je u odnosu na prošlo trgovanje pad od 0,11 posto.

Vrijednost indeksa SASX-10 porasla je za 4,24 indeksnih poena na 676,92, što je rast 0,63 posto.                  

Vrijednost indeksa SASX-30 rasla je za 3,46 indeksnih poena na 930,01, odnosno za 0,37 posto u odnosu na prošlo trgovanje. 

Na kotaciji kompanija trgovano je dionicama Bosnalijeka d.d. Sarajevo u iznosu od 2.150,00 KM. U jednoj transakciji prometovano je sa 172 dionice.

Na kotaciji [...]

 
Pročitaj
26/07/2016

Najave događaja za 27.07.2016. godine (srijeda)

Najave događaja za srijedu, 27.07.2016. godine pristigle do 15.00 sati:

VANJSKA politika

MALTA – Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravit će u radnoj posjeti Republici Malti -sastanak s predsjednicom Republike Malte Marijom Luizom Koleirom Prekom i ministrom vanjskih poslova Đorđom Vilijamom Velom -posjeta Parlamentu Republike Malte i sastanak s predsjednikom Komiteta za vanjske i evropske poslove Parlamenta Lucijanom Busutilom

DRŽAVNE INSTITUCIJE

PAZARIĆ- 10.30 – Završetak obuke, polaganje zakletve i potpisivanje ugovora sa XVII klasom vojnika Oružanih snaga BiH  – kasarna ”Zaim Imamović” -novinarima, fotoreporterima i snimateljima će biti [...]

700
 
Pročitaj
26/07/2016

Bagarić: Naš modus je više poštivanja i povjerenja međustrankama koalicije

Naš modus podrazumijeva više poštivanja i povjerenja, te konstruktivne primjedbe – istakao je šef poslaničkog Kluba HDZBiH Jozo Bagarić nakon sastanka koji je inicirao potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković zbog zahtjeva poslanika HDZ-a i HNS-a da se sjednice Predstavničkog doma, koje su bile najavljene za danas, odgode do daljnjeg. 

Bagarić je novinarima ponovio da su poslanici HDZ-a i HNS-a zahtijevali odgađanje jer su se  „mimo zaključaka Kolegija Doma počele dešavati razne situacije“, među kojima je i ta da Nacrt zakona o šumama nije povučen s prošle sjednice, kao ni Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji.

- [...]

 
Pročitaj
26/07/2016

Osmanović: Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odgođena

Za danas najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Heregovine odgođeno je do daljnjeg, potvrdio je novinarima predsjedavajući poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović.

Odgodu je tražio poslanički klub koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Osmanović je kazao da vladajuća koalicija nije ugrožena.

Za iduću sedmicu je najavio sastanak predstavnika triju stranaka parlamentarne većine (Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Hrvatska demokratska zajednica). Po Osmanovićevim riječima, tada bi trebalo da bude odlučeno o nastavku [...]

50
 
Pročitaj
26/07/2016

Međunarodni festival 2. bjelopoljski dani folklora – 4. kolovoza u Mostaru

2016-07-26 12:48:30 Međunarodni festival 2. bjelopoljski dani folklora – 4. kolovoza u Mostaru

Mostar, 26. srpnja (FENA) – Svečano otvaranje Međunarodnog festivala 2. bjelopoljski dani folklora – Mostar 2016. na kojem će nastupiti izvođači iz BiH, Hrvatske, Turske i Crne Gore, bit će upriličeno 4. kolovoza u 20 sati na stadionu Sportskog centra O.Š. Bijelo Polje.

Kako je priopćeno iz KUD Bijelo Polje, koje je ujedno i organizator Festivala, na ovogodišnje Dane folklora se odazvalo 11 društava i veći broj glazbenih ansambala i solista sevdalinke iz BiH, Hrvatske, Turske i Crne Gore sa ukupno oko 500 sudionika i članova kulturno umjetničkih društava.

 Posjetitelje na [...]

 
Pročitaj
26/07/2016

Na području FBiH 39 krivičnih djela i 103 saobraćajne nezgode

 Na području Federacije BiH tokom protekla 24 sata registrirano je 39 krivičnih djela i 103 saobraćajne nezgode, u kojima su tri osobe zadobile teške, 35 osoba lakše tjelesne povrede, dok za jednu osobu nije utvrđen stepen tjelesnih povreda.

Registrirana su dva razbojništva, 13 teških krađa, tri krađe, dva nasilja u porodici, jedno oštećenje tuđe stvari, jedno izazivanje opće opasnosti, jedna neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te 37 narušavanja javnog reda i mira, u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

Slobode je lišeno 15 osoba, a deset je zadržano, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(FENA) L.A.

 
Pročitaj
26/07/2016

Najava događaja za 26.07.2016. godine (utorak)

2016-07-26 06:51:43 Najava događaja za 26.07.2016. godine (utorak)

VANJSKA politikaBEOGRAD – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastat će s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, MSP-a Srbije  

DRŽAVNE INSTITUCIJE I ZVANIČNICIBERLIN – Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i poslanik u Predstavničkom domu Mirsad Isaković učestvovat će u radu Međunarodnog simpozija o kulturalnoj diplomatiji u arapskom svijetu, koji se održava od 26. do 30. jula

Mostar – 09.30 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primit će ambasadora Rusije Petra Ivancova – Početak susreta (Ured člana Predsjedništva BiH) otvoren za [...]

300
 
Pročitaj
25/07/2016

Najava događaja za 26.07.2016. godine (utorak)

Najave događaja za utorak, 26. jula 2016. godine, pristigle do 19 sati:

DRŽAVNE INSTITUCIJE I ZVANIČNICIBERLIN – Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i poslanik u Predstavničkom domu Mirsad Isaković učestvovat će u radu Međunarodnog simpozija o kulturalnoj diplomatiji u arapskom svijetu, koji se održava od 26. do 30. jula

Mostar – 09.30 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primit će ambasadora Rusije Petra Ivancova – Početak susreta (Ured člana Predsjedništva BiH) otvoren za snimateljske ekipe, saopćenje

Sarajevo – 13.00 – Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović primit će članove bh. olimpijskog tima na XXXI Olimpijskim [...]

850
 
Pročitaj
25/07/2016

Nenadić: Uskoro konačna verzije kolektivnog ugovora za službenike organa uprave

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić smatra da bi uskoro moglo doći do konačne verzije Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Intenzivni pregovori o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora između predstavnika organa vlasti FBiH i kantona sa Sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH traju mjesec i po, a Nenadić smatra da postoje usaglašeni stavovi.

Ministarstvo pravde i uprave danas je organiziralo sastanak s predstavnicima svih sarajevskih općina, kako bi ih upoznalo o odrednicama ovog ugovora te zatražilo njihovo [...]

50
 
Pročitaj
25/07/2016

Od petka u FBiH 96 krivičnih djela i 296 saobraćajnih nesreća

Na području Federacije Bosne i Hercegovine od petka je zabilježeno 96 krivičnih djela i 296 saobraćajnih nesreća.

Zabilježeno je: 38 teških krađa, osam krađa, osam nasilja u porodici, četiri oštećenja tuđe stvari, jedna prevara i 34 ostala krivična djela.

U 123 narušavanja javnog reda i mira pet osoba zadobilo je lakše tjelesne povrede.

U saobraćajnim nesrećama devet osoba zadobilo je teške, a 69 lakše tjelesne povrede.

Uhapšeno je 49 osoba, a 26 je zadržano, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(FENA) E.F.

EURO 2016
 
griezmann
 
EURO 2016: Portugal - Francuska
 
portugal-ronaldo
 
griezmann
 
ronaldo (1)
 
portugal_vels
 
EURO 2016: Njemačka - Italija
 
EURO 2016: Vels pobjedom protiv Belgije izborio polufinale
 
EURO 2016: Njemačka-Ukrajina
 
EURO 2016 Fransa - İzlanda çeyrek final maçı
 
EURO 2016: Njemačka - Italija
 
EURO 2016: Mađarska remizirala sa Islandom i zakoračila u osminu finala
 
Fudbalska reprezentacija Velsa je večeras u veoma zanimljivoj utakmici priredila senzaciju te se pobjedom protiv selekcije Belgije plasirala u polufinale Evropskog prvenstva u Fracuskoj. ( Evren Atalay - Anadolu Agency )
 
EURO 2016: Belgija-Italija
 
EURO 2016: Belgija-Italija
 
portugal-ronaldo
 
britanska_zastava
 
EURO 2016: Engleska - Wales
 
EURO 2016: Engleska - Wales
 
EURO 2016: Mađarska remizirala sa Islandom i zakoračila u osminu finala
 
EURO 2016: Belgija-Italija
 
mi2-vijesti
 
mi2-vijesti
 
mi2-vijesti
 
mi2-vijesti
 
EURO 2016 Portekiz - Avusturya maçı
 
Statistička analiza EURO 2016: Portugalci najofanzivniji, Albanci najgrublji, Sjeverni Irci rijetko s loptom
 
hrvatska_turska_euro2016
 
EURO 2016 Türkiye - Hırvatistan maçı
 
EURO 2016: Italija-Irska
 
EURO 2016 Portekiz - Avusturya maçı
 
EURO 2016: Mađarska-Portugal
 
EURO 2016: Hrvatska-Španija
 
EURO 2016: Hrvatska-Španija
 
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
 
20160612_2_17470360_11268726-1000x600
 
Nakon historijske pobjede na EURO-u: Rama obećao diplomatske pasoše albanskim fudbalerima
 
eng_svk
 
EURO 2016: Švicarska - Francuska
 
mi2-vijesti
/* ]]> */