FBiH | Mi2.ba
Trending
Heat Index
SORTIRAJ
Newsdesk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Svijet vijesti
 
eu_zastava2
Čelnici EU poručili: Žalimo zbog odluke Velike Britanije da napusti Uniju, ali je poštujemo
 
 
 
 
 
Tekstovi označeni ‘FBiH’
Najnovije
 
Pročitaj
25/06/2016

Početak kontinuirane edukacije iz okupacione terapije u BiH

Razvoj okupacione terapije na području BiH u okviru rehabilitacionih centara će doprinijeti uspješnijoj rehabilitaciji i razvijanju značaja rehabilitacionog tima te unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetm.

Izjavio je to profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Mirsad Muftić na prvom modulu kontinuirane edukacije iz okupacione terapije za rehabilitacione timove iz BiH, koji je u Sarajevu organizirala austrijska organizacija HOPE’87.

Cilj okupacione terapije je pomoći osobama s invaliditetom da vode koristan, zadovoljavajuci život s maksimalnom nezavisnošću i kvalitetom života.

Zaključeno je da će kontinuirana edukacija kroz projekat [...]

 
Pročitaj
24/06/2016

Otvorena izložba Društvahrvatskih likovnih umjetnika u FBiH – Promjena

2016-06-24 19:56:32 Otvorena izložba Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH – Promjena

Mostar, 24. lipnja (FENA) – Otvaranje izložbe Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH pod nazivom “Promjena“ na kojoj su nagrađena tri najbolja rada, upriličeno je večeras u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset radova u kojima su umjetnici kroz različite medije pokušali artikulirati svoj odnos prema stanju promjene koje je neizostavan dio života svakoga čovjeka.

“Ovo je prvi put nakon dužeg vremena da pravimo jednu ovakvu izložbu, koja će, nadam se, načiniti neke pozitivne pomake i dovesti do promjena na likovnoj [...]

100
 
Pročitaj
24/06/2016

Svečano obilježena 26. obljetnica osnutka OO HDZ-a BiH Rama

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom stranke i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem nazočilo je u petak svečanosti obilježavanja 26. godišnjice od osnutka OO HDZ BiH Rama, priopćeno je iz te stranke. 

Prije same svečanosti, predsjednik stranke dr. Čović održao je sastanak s predstavnicima OO HDZ-a BiH Rama te mnogobrojnim dužnosnicima i gospodarstvenicima iz tog kraja.

Poslije radnog sastanka, mnogobrojno izaslanstvo položilo je vijence i upalilo svijeće na spomen obilježju, nakon čega je uslijedila svečana sjednica OO HDZ-a BiH Rama.

Nazočne je na samom početku svečane sjednice pozdravio Drago Tule, predsjednik OO HDZ-a BiH Rama te [...]

 
Pročitaj
24/06/2016

Obilježena godišnjica smrti Emerika Bluma

2016-06-24 15:40:05 Obilježena godišnjica smrti Emerika Bluma

Sarajevo, 24. juna (FENA) – Okrugli stol “Blistavi poslovni duh Emerika Bluma i povratak tog duha u sadašnji Energoinvest” održan je danas u Sarajevu u povodu obilježavanja godišnjice smrti Emerika Bluma, osnivača i prvog direktora Energoinvesta, a prethodno su polaženi vijenci uz prisjećanje na tog velikana.

Cilj skupa bio je vratiti povjerenje u mogućnosti i potencijale današnjeg Energoinvesta, te podići neophodno poslovno samopouzdanje i elan kod mladih zaposlenika u ovoj kompaniji.

Također je poslana poruka da i današnji Energoinvest, koji je u većinskom državnom vlasništvu, kao i nekadašnji, treba i [...]

 
Pročitaj
24/06/2016

Na Sarajevskoj berzi ukupan promet 53.759,25 KM

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 53.759,25 KM, a u sklopu 14 transakcija ukupno je prometovano 35.770 vrijednosnih papira.  

Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na prošlo trgovanje.

Vrijednost indeksa SASX-10 porasla je za 0,23 indeksna poena na 702,32 poena što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,03 posto.

Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 5,96 indeksnih poena na 941,99 poena što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,64 posto.

Na kotaciji IF-ova ostvaren je ukupan promet od 513 KM, a kroz dvije transakcije prometovano je 190 dionica.

Na kotaciji obveznica [...]

 
Pročitaj
24/06/2016

Završena sjednica Vlade FBiH, izmijenjena Uredba o naknadi za službena putovanja

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici izmijenila Uredbu o naknadama troškova za službena putovanja i iz njenog teksta brisala član 18. koji je propisivao uvećanje dnevnice za dužnosnike FBiH od deset do 25 posto.

Dakle, dnevnica za službeno putovanje na području Bosne Hercegovine sada je ista za sve i utvrđena u visini od 25 KM, dok su dnevnice za inostranstvo utvrđene posebnim prilogom koji je sastavni dio Uredbe.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH još jednom je istaknuto da je jedini razlog za donošenje nove Uredbe na sjednici Vlade FBiH od 3. juna 2016. godine, bio njeno tehničko usaglašavanje sa Općim kolektivnim ugovorom i usklađivanje [...]

100
 
Pročitaj
24/06/2016

Završena sjednica Vlade FBiH, izmjenjena Uredba o naknadi za službena putovanja

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici izmijenila Uredbu o naknadama troškova za službena putovanja i iz njenog teksta brisala član 18. koji je propisivao uvećanje dnevnice za dužnosnike FBiH od deset do 25 posto.

Dakle, dnevnica za službeno putovanje na području Bosne Hercegovine sada je ista za sve i utvrđena u visini od 25 KM, dok su dnevnice za inostranstvo utvrđene posebnim prilogom koji je sastavni dio Uredbe.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH još jednom je istaknuto da je jedini razlog za donošenje nove Uredbe na sjednici Vlade FBiH od 3. juna 2016. godine, bio njeno tehničko usaglašavanje sa Općim kolektivnim ugovorom i usklađivanje [...]

 
Pročitaj
24/06/2016

Vlada FBiH – Utvrđena lista investicionih potencijala za FBiH

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici utvrdila listu investicionih projekata za Federaciju BiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, transporta, turizma i zaštite životne sredine.

Riječ je o listi projekata koji predstavljaju potencijalne investicije koje će biti finansirani iz privatnih i drugih izvora, a plan ostaje otvoren i za nove projekte, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ukupna vrijednost kandidovanih projekata uključenih u listu iznosi 21.229.392.433 KM, od čega se 215.000.000 KM odnosi na projekte iz sektora poljoprivrede, 11.835.967.433 KM na energetiku, 635.600.000 KM na industriju, 7.927.820.000 KM na sektor transporta [...]

50
 
Pročitaj
24/06/2016

Završena 59. sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 59. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti.

Izmjenama je predloženo da Agencija za nadzor donosi zajedničke uvjete i premijski susistem za obavezna osiguranja od odgovornosti, čime je harmonizirana regulativa na nivou BiH, obzirom da je ta odredba na istovjetan način regulirana Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu u RS.

Vlada Federacije BiH danas je izmijenila Uredbu o naknadama troškova za službena putovanja i iz njenog teksta brisala član 18. koji je [...]

50
 
Pročitaj
24/06/2016

Okrugli stol “Zakon o srednjem i osnovnom obrazovanju KS”

2016-06-24 12:41:33 Okrugli stol “Zakon o srednjem i osnovnom obrazovanju KS”

Sarajevo, 24.juna (FENA) – Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture Sarajevo, organizirao je okrugli stol o temi „Zakon o srednjem i osnovnom obrazovanju KS“.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor Faruk Bešlić kazao je da svi moraju shvatiti da je Sindikat predstavnik radnika, a da su radnici ključni faktori u reformi obrazovanja.

 – Mi moramo reći da tražimo da se harmonizuju odredbe koje se odnose na zaposlenike, na upis i na izbor direktora – kazao je Bešlić.

Definitivno se mora [...]

4850
 
Pročitaj
24/06/2016

Općina Centar ćefinansirati uređenje trga ispred Narodnog pozorišta

Sarajevska Općina Centar uredit će trg ispred Narodnog pozošta, imajući u vidu da je to pozorište zbog svog kulturnog i historijskog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom.

Radove će finansirati u cjelosti, a sredstva su osigurana u budžetu za 2016. godinu.

Početak radova očekuju uskoro, ali tačan datum još nije poznat s obzirom da je uslovljen dinamikom izrade i usvajanja projektne dokumentacije, pribavljanjem neophodnih saglasnosti, te odabirom izvođača radova.

Projektna kuća koja je angažirana radi na projektu zajedno s predstavnicima Općine, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Planirano je popločavanje [...]

 
Pročitaj
24/06/2016

Vlada FBiH – Utvrđen Dokument politike o ograničavanju javne potrošnjena plaće

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti.

Ovo je učinjeno jer od 2005. godine, kada je Zakon stupio na snagu, u FBiH nisu doneseni novi usuglašeni uvjeti i tarife za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila, pošto do danas nije formirana Udruga osiguratelja u Bosni i Hercegovini, u čijoj je to ingerenciji.

Ovu pravnu situaciju je zakompliciralo i prošlogodišnje donošenje novog Zakona u Republici Srpskoj, kojim su zajednički uvjeti i premijski sustav dati u nadležnost Agencije za osiguranje RS.

Stoga [...]

100
 
Pročitaj
24/06/2016

Zakazana tematska sjednica Vlade FBiH o stanju u poljoprivredi

Na prijedlog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdila termin i zakazala tematsku sjednicu o stanju u poljoprivredi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Tematska sjednica bit će održana 12. jula ove godine, a na njoj će biti razmatrano trenutno stanje u oblasti poljoprivrede, opterećeno naslijeđenim dugovanjima, te prijedlozi i mjere poljoprivredne politike u narednom periodu kako bi ovaj sektor bio transformiran i bio održiv i konkurentan.

(FENA) E.F.

100
 
Pročitaj
24/06/2016

Počela 59. sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH će, na sjednici koja je počela danas u Sarajevu, razmatrati listu prioritetnih investicionih projekata za Federaciju BiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, transporta, turizma i zaštite životne sredine. Ukupna vrijednost 107 kandidovanih projekata uključenih u listu prioritetnih iznosi 21.229.392.433 KM.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti. Ovo je potrebno učiniti jer od 2005. godine, kada je Zakon stupio na snagu u FBiH, nisu doneseni novi usuglašeni uvjeti i tarife za osiguranje od odgovornosti za motorna [...]

100
 
Pročitaj
24/06/2016

Na području FBiH 36 krivičnih djela i 70 saobraćajnih nezgoda

Na području Federacije BiH tokom protekla 24 sata registrirano je 36 krivičnih djela i 70 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba zadobila teške, a 15 osoba lakše tjelesne povrede.

Na području FBiH registrirana su dva razbojništva, tri nasilja u porodici, jedno izazivanje opće opasnosti, jedno oštećenje tuđe stvari, jedno ugrožavanje sigurnosti, osam teških krađa, četiri krađe, 16 ostalih krivičnih djela i 31 narušavanje javnog reda i mira, u kojima su četiri osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

Slobode su lišene 22 osobe, a 16 osoba je zadržano, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(FENA) F.F.

 
Pročitaj
24/06/2016

U Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana danas sa početkom u  9.00 sati.

Kako je najavljeno, Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću sa sjednice Federalne vlade dostavit će saopćenje za javnost.

(FENA) E.F.

150
 
Pročitaj
24/06/2016

Najave događaja za 24.06.2016.godine (petak)

Najave događaja za petak, 24. juna 2016. godine:

ENTITETSKE INSTITUCIJE Sarajevo – 09.00 – Sjednica Vlade Federacije BiH – sjedište Vlade FBiH, ul. Alipašina br. 41, početak sjednice otvoren za snimatelje, saopćenje

Banja Luka – 13.00 – Polaznici projekta “Bolji parlamenti, jača demokratija” u okviru “Dana otvorenih vrata” posjetit će Narodnu skupštinu RS

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE SARAJEVO – 16.00 – Ceremonija zatvaranja prve faze projekta saradnje Vrhovnog Instituta za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima i Zemaljskog muzeja BiH – Zemaljski muzej

POLITIČKE PARTIJE/STRANKE

Mostar – 20.00 – Javna tribina “Fenix ’72″ u organizaciji Mladeži [...]

850
 
Pročitaj
23/06/2016

Najave događaja za 24.06.2016.godine (petak)

Najave događaja za petak, 24. juna 2016. godine, pristigle do 19.00 sati:

ENTITETSKE INSTITUCIJE Sarajevo – 09.00 – Sjednica Vlade Federacije BiH – sjedište Vlade FBiH, ul. Alipašina br. 41, početak sjednice otvoren za snimatelje, saopćenje

Banja Luka – 13.00 – Polaznici projekta “Bolji parlamenti, jača demokratija” u okviru “Dana otvorenih vrata” posjetit će Narodnu skupštinu RS

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE SARAJEVO – 16.00 – Ceremonija zatvaranja prve faze projekta saradnje Vrhovnog Instituta za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima i Zemaljskog muzeja BiH – Zemaljski muzej

POLITIČKE PARTIJE/STRANKE

Mostar – 20.00 – Javna tribina “Fenix ’72″ u [...]

850
 
Pročitaj
23/06/2016

Vlada KS usvojila Plan upisa srednjoškolaca za narednu školsku godinu

Vlada Kantona Sarajevo (KS) usvojila je danas Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola sa područja kantona za školsku 2016./2017. godinu.

Planom je predviđen upis 3.834 učenika u 35 srednjih škola, na 29 zanimanja i 131 stručno zvanje.

Imajući u vidu broj učenika koji završavaju osnovu školu i cijeneći kadrovske i prostorne kapacitete u narednoj školskoj godini bit će upisano 160 odjeljenja u svim srednjim školama, na bazi optimalnog broja u jednom odjeljenju od 24 učenika.

Zbog manjeg broja djece, njih 325 u odnosu na prošlu godinu, ove godine će biti upisano šest odjeljenja manje.

Broj odjeljenja na gimnazijama ostao je isti kao i prethodne [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

Miličević: Korisnici kredita u CHF da traže rješenje u pregovorima s bankom

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu za Fenu da rješavanje problema kredita u CHF treba zasnivati na nekoliko postavki, od kojih je prioritetno dobrovoljno traženje rješavanja na relaciji banka – komintent.

Istakla je da je Vlada FBiH, sagledavajući svu težinu situacije u kojoj su se našli korisnici tih kredita, ostala pri stavu da oni u pregovorima s bankom trebaju iznaći mogućnost za ublažavanje tih problema, u obostranom interesu.

Milićević je navela da je Hypo banka već dostavila određene ponude koje je, po informacijama koje je Vlada FBiH dobila od banke, prihvatilo više od 50 posto korisnika kredita u CHF.

Na predloženom [...]

100
 
Pročitaj
23/06/2016

Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuo je današnje zasjedanje na zahtjev Kluba hrvatskog naroda, smatrajući da se nisu stekli uvjeti za razmatranje izmjena i dopuna Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Delegati ovog kluba uložili su amandman na predloženi zakon, koji Vlada Federacije BiH nije prihvatila.

- Smatramo da u obrazloženju Vlade FBiH nismo mogli čuti niti jedan racionalan razlog zbog čega je odbačen naš amandman, kojim predlažemo da se ova nadležnost delegira prema kantonalnim sudovima, umjesto prema Vrhovnom sudu, jer ovaj sud nije u mogućnosti zbog obima posla to kvalitetno [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

Pregovori o kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja

Pregovarački tim Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i delegacija Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, na čelu s predsjednikom Dževadom Hadžićem otpočeli su danas pregovore o novom granskom kolektivnom ugovoru za oblast srednjeg i visokog obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nakon što su usaglašeni tehnički aspekti i principi pregovaranja, kao i dinamika vođenja procesa, potpisan je Protokol o vođenju pregovora te je dogovoreno da pregovori budu nastavljeni [...]

50
 
Pročitaj
23/06/2016

Sarajevskim vijećnicima oko 46.000 KM više od dozvoljenog

2016-06-23 15:42:36 Sarajevskim vijećnicima oko 46.000 KM više od dozvoljenog

Sarajevo, 23.juna (FENA) – U Općini Novi Grad u prošloj godini sedam vijećnika je dobilo dupli paušal, dok je paušal veći od dozvoljenog isplaćivan četvorici zamjenika predsjedavajućeg Vijeća u toj općini, otkrili su revizori.

Na paušale vijećnicima sarajevske Općine Novi Grad potrošeno je blizu 210.000 konvertibilnih maraka (KM). Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odlučio je uraditi finansijski izvještaj u Općini Novi Grad za prošlu godinu. Jedan od fokusa bili su i paušali općinskih vijećnika.

Utvrđeno je da su četiri zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća [...]

150
 
Pročitaj
23/06/2016

Željeznice FBiH izrazile žaljenje povodom nesreće na otvorenoj pruzi

  Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine izražavaju duboko žaljenje povodom nesreće koja se dogodila sinoć u 19 sati i 50 minuta na otvorenoj pruzi između stanica Semizovac-Podlugovi u kilometru 241+500 (kod bunkera u Semizovcu), kada je putnički voz koji se kretao iz pravca Sarajeva prema Zenici ostvario kontakt s trećim licima – punoljetnom ženskom osobom Dž.B. i maloljetnom ženskom osobom M.B., koje su se neoprezno i nedozvoljeno našle na pruzi u vrijeme nailaska voza.

U saopćenju za javnost Željeznica FBiH se navodi da je tom prilikom Dž.B. zadobila teže tjelesne povrede, te intervencijom Službe hitne pomoći odvezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevo, dok je [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

‘Merhamet’ pomaže Udruženje’Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH’

Regionalni odbor “Merhamet” Sarajevo, u okviru ramazanskih aktivnosti, obezbijedio je pakete u kojima su osnovne životne namirnice za Roditeljsku kuću u Sarajevu, kao i posebne paketiće za djecu smještenu u toj instituciji.

Služba za informiranje HO “Merhamet” MDD najavila je da će pomoć biti uručena u ponedjeljak, u prostorijama Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a, na lokaciji Betanija bb.

Roditeljsku kuću osnovalo je Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, a pruža kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice koji dolaze izvan Sarajeva.

(FENA) M.L.

 
Pročitaj
23/06/2016

Najave događaja za 24. 06. 2016. godine (petak)

Najave događaja za petak, 24. juna 2016. godine, pristigle do 15.00 sati:

VANJSKA politikaSTRAZBURG – Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić i članovi delegacije Damir Arnaut, Milica Marković, Bariša Čolak i Saša Magazinović učestvovat će u radu ljetnjeg dijela redovnog zajedanja PSVE u Strazburgu

ENTITETSKE INSTITUCIJESarajevo – 09.00 – Sjednica Vlade Federacije BiH – sjedište Vlade FBiH, ul. Alipašina br. 41, početak sjednice otvoren za snimatelje, saopćenje

Banja Luka – 13.00 – Polaznici projekta “Bolji parlamenti, jača demokratija” u okviru “Dana otvorenih vrata” posjetit će Narodnu [...]

550
 
Pročitaj
23/06/2016

Ganić: Dom naroda trebao bi usvojiti Prijedlog zakona o konverziji kredita u CHF

Mirza Ganić, predstavnik predlagača Zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u CHF u KM i član Komisije za ispitivanje zakonitosti tih kredita, izjavio je danas u Sarajevu da očekuje da će Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici usvojiti predloženi tekst.

Istakao je da su se nalazi Komsije podudarili s onim Ureda ombudsmena i pokazali da je u slučaju plasmana kredita u CHF bilo određenih elemenata nezakonitosti.

Ganić je pojasnio da je nakon što je značajno porastao kurs CHF zabilježeno više od 100 smrtnih slučajeva izazvanih srčanim ili moždanim udarima, a ostali korisnici tih kredita nisu u stanju da ih vraćaju jer su rate povećane za duplo ili [...]

50
 
Pročitaj
23/06/2016

Doprinos zaštiti okoliša kroz usluge elektronskog izvoda Raiffeisen banke

Usluga e-izvod je mjesečni elektronski izvod koji klijentima omogućava da putem Interneta ili e-maila izvrše uvid u promet po aktivnim kartičnim računima.

Kako je saopćeno iz Raiffeisen banke BiH prednosti te usluge, koja je za klijente besplatna, su brz način na koji klijenti dolaze do svog izvoda, čime imaju bolju kontrolu vlastitih finansija pri tome ostvarujući veći nivo privatnosti.

Klijenti mogu odlučiti da li žele da izvode preuzimaju na web portalu Banke i/ili da ih preusmjere na svoj e-mail, a na raspolaganju im je i arhiva izvoda za posljednjih šest mjeseci.

Korištenjem te usluge klijenti također pokazuju svoju ekološku osviještenost.

 – [...]

50
 
Pročitaj
23/06/2016

Mahmutbegović -ombudsmeni: Ustavi kantona moraju biti usklađeni s Ustavom FBiH

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović razgovarala je danas, na njenu inicijativu, s ombudsmenima BiH Jasminkom Džumhur i Ljubinkom Mitrovićem, a zbog činjenice da je uočila kršenje kako individualnih, tako i kolektivnih prava po raznim osnovama u FBiH i RS-u.      

Mahmutbegović je kazala novinarima, nakon tog susreta, da je njihova zajednička poruka da se mora prestati s kršenjem prava, te se baviti drugim problemima koji se tiču BiH, a prvenstveno su ekonomske prirode.

- Nažalost, dugo se bavimo problemom jezika, ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, a istovremeno su gorući problemi u državi BiH egzistencijalne prirode. Mislim da je tu, dobrim dijelom, [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana u petak u 9.00 sati u Sarajevu (Alipašina 41).

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice a Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću sa 59. sjednice Federalne vlade dostavit će saopćenje za javnost.

(FENA) H.D.

50
 
Pročitaj
23/06/2016

Vladajuća većina u RS-u zajednički na izborima u 57 općina

2016-06-23 12:54:56 Vladajuća većina u RS-u zajednički na izborima u 57 općina

Banja Luka, 23. juna (FENA)  – Lideri stranaka vladajuće većine u RS-u, SNSD-a, DNS-a i SP-a, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potpisali su danas sporazum o podršci zajedničkim kandidatima u 57 općina na predstojećim lokalnim izborima.

- Ovo je sporazum pobjede – rekao je Dodik navodeći da je to za spomenute stranke „trijumf njihove dugogodišnje saradnje“.

U općinama, u kojima nisu dogovorili zajedničkog kandidata za načelnika/gradonačelnika, očekuju da će to uraditi općinski odbori, a kandidatske liste za odbornike stranke će samostalno predlagati.

Pavić je pojasnio da je [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

Konsultacije Kluba Bošnjaka o izboru potpredsjedavajućeg Doma naroda PFBiH

Na početku današnjeg zasjedanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić zatražio je pauzu radi razmatranja određenih prijedloga u vezi s izborom potpredsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda.

Dok na ovu poziciju ne bude izabran jedan od predloženih kandidata (Željko Mirković i Drago Puzigaća) članovi Kluba Srba ranije su se izjasnili da neće učestvovati u radu sjednica Doma.

Prema predloženom dnevnom redu po hitnom postupku planirano je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), koji Federalna vlada nije prihvatila.

Između ostalog, smatra da [...]

50
 
Pročitaj
23/06/2016

SDPBiH traži pravo građana u dijaspori da glasaju bez naknadne registracije

 Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH smatra neprihvatljivim praksu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojom se od državljana Bosne i Hercegovine u inozemstvu zahtijeva naknadno registrovanje za izbore prilikom svakog izbornog ciklusa, umjesto da im se to pravo prizna pod jednakim uslovima, kao i drugim građanima BiH, saopćeno je danas iz ove stranke.

Predsjedništvo SDPBiH poziva CIKBiH da poštujući ustavne i zakonske odredbe prizna pravo glasa svim državljanima koji su ranije upisani u Centralni birački spisak, bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta i bez vršenja naknadnih procedura za koje ne postoji utemeljenje u izbornim propisima BiH.

Kako [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

Čavara primio u oproštajnu posjetu veleposlanicu Kraljevine Norveške

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara primio je u oproštajni posjet veleposlanicu Kraljevine Norveške Vibeke Lilloe, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika FBiH.  

Tijekom sastanka bilo je riječi o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, putu BiH ka euroatlantskim integracijama, te o međusobnoj suradnji BiH i Kraljevine Norveške.

Veleposlanica Lilloe istaknula je kako Norveška još od rata podržava Bosnu i Hercegovinu moralno i financijski, te naglasila kako je trenutno prioritet pomoći BiH da izgradi prosperitetnu demokraciju.

Sektori koji su u centru aktivnosti Kraljevine Norveške u BiH su pravosuđe i sigurnost te organizacije civilnog društva. [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

U Tuzli javna rasprava o Nacrtu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH tema je današnje javne rasprave u Tuzli.

Po riječima pomoćnika ministra za rad i socijalnu politike FBiH Kenana Spahića  javna rasprava je prilika da se još jednom sasluša ono što  o novom Zakonu  imaju reći zainteresovane stranke, prvenstveno penzioneri, a i oni koji danas rade, a sutra će biti penzioneri.

Navodi da se neke stvari u zakonu  još mogu mijenjati, budući da je on u formi nacrta,  dodavši da sve dok Federalna vlada ne utvrdi prijedlog moguć je uticaj javnog mnijenja na tekst zakona, a u  parlamentarnoj proceduri moguće su izmjene putem amandmana.

Naglasio je da je  prva javna [...]

 
Pročitaj
23/06/2016

U petak izložba Društvahrvatskih likovnih umjetnika u FBiH

 Izložba Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH bit će otvorena u petak, 24. lipnja u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru u 19 sati.

 Na izložbi koja nosi naziv “Promjena” bit će predstavljeno dvadeset radova u kojima umjetnici kroz različite medije pokušavaju artikulirati svoj odnos prema stanju promjene koje je neizostavan dio života svakoga čovjeka.

 Na izložbi će četveročlani stručni žiri dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje realizirana rada, priopćeno je iz Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača”.

(FENA) G.P.

 
Pročitaj
23/06/2016

Na Sarajevskoj berzi prodaja dionica ‘Sarajevo-Osiguranja’ u državnom vlasništvu

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine je prodavac dionica u državnom vlasništvu emitenta “Sarajevo-Osiguranje” d.d. Sarajevo, a aukcijska prodaja bit će obavljena danas po berzanskim pravilima na Sarajevskoj berzi.

Predmet prodaje je paket dionica u državnom vlasništvu količine 2.108.469 dionica emitenta “Sarajevo-Osiguranje” d.d. Sarajevo, a početna prodajna cijena jedne dionice iznosi 12,99 KM.

Prodaja će biti obavljena na vanrednoj aukciji Metodom 1 – jednokratne prodaje pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu identičnu onoj iz prodajnog naloga.

Odabrani profesionalni posrednik za prodaju je brokerska kuća “AW [...]

50
 
Pročitaj
23/06/2016

Dom naroda danas o izmjenama Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH

Dom naroda Parlamenta Fedaracije Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatra izmjene i dopune Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

To je jedan od seta zakona koji se donose radi lakšeg poslovanja privrednih subjekata, te je rezultat analize rađene uz podršku eksperata Projekta jačanja upravljanja javnim financijama u BiH.

Namjena izmjena i dopuna je osiguranje efikasnosti sistema financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru, naročito funkcionalno neovisne interne revizije kao jednog od osnovnih elemenata sistema Zajednice u oblasti unutrašnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC).

Model PIFC-a danas se, između ostalog, koristi [...]

200
 
Pročitaj
23/06/2016

Najave događaja za 23.06.2016.godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 23. juna 2016. godine:

VANJSKA politika STRAZBUR – Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić i članovi delegacije Damir Arnaut, Milica Marković, Bariša Čolak i Saša Magazinović učestvovat će u radu ljetnjeg dijela redovnog zajedanja PSVE u Strazburu

DRŽAVNE INSTITUCIJE Sarajevo – 10.30 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primit će u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Pakistan u BiH Muhammada Yousafa – Kabinet (početak susreta otvoren za snimatelje i fotoreportere), saopćenje

SARAJEVO – 12.00 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primit će ambasadora Rumunije [...]

1300
 
Pročitaj
22/06/2016

Predstavljena knjiga ‘Svjedok vremena’ Jakova Pehara

Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost u Sarajevu predstavilo je večeras knjigu “Svjedok vremena” 1935. – 2015., akademika Jakova Pehara.

Autor kaže da se u 88. godini života zapravo odlučio napraviti životopis, ali ne u klasičnom smislu. To je svojevrstan vremeplov kroz događaje koje je zabilježio, registrirao, a tu se, kaže, on najmanje pojavljuje.

- Knjiga bilježi 80 godina mojih događanja, od osnovne škole do danas. Osjećao sam potrebu i dug prema ljudima iz svijeta i rodbini, a unucima ponajviše da konačno i to uradim – kazao je Feni autor.   

Izdvojio je poruku ljudima pogotovo mladima „radite, nemojte se stidjeti bilo kakvog rada“.

- Od zvijezda [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

Najave događaja za 23.06.2016.godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 23. juna 2016. godine, pristigle do 19.00 sati:

VANJSKA politika STRAZBUR – Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić i članovi delegacije Damir Arnaut, Milica Marković, Bariša Čolak i Saša Magazinović učestvovat će u radu ljetnjeg dijela redovnog zajedanja PSVE u Strazburu

DRŽAVNE INSTITUCIJE Sarajevo – 10.30 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primit će u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Pakistan u BiH Muhammada Yousafa – Kabinet (početak susreta otvoren za snimatelje i fotoreportere), saopćenje

SARAJEVO – 12.00 – Član Predsjedništva BiH Dragan Čović [...]

1000
 
Pročitaj
22/06/2016

Turski Crveni polumjesec Crvenom križu BiH donirao 1.500 ramazanskih paketa

Turski Crveni polumjesec donirao je Crvenom križu/krstu BiH 1.500 ramazanskih paketa u hrani, koji su namijenjeni socijalno ugroženim osobama u Bosni i Hercegovini.

Početak distribucije te humanitarne pomoći, u općinama Novi Grad i Ilijaš u Kantonu Sarajevo, danas su ozvaničili predstavnik Crvenog polumjeseca TurskeTuran Aslan sa saradnicima i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić sa saradnicima.

Domaćini su donatorima i prijateljima iz Turske dodijelili prigodnu zahvalnicu za vrijednu donaciju.

- Humanitarni paketi su, posredstvom organizacija Crvenog križa/krsta, u općinama i gradovima u fazi transporta i distribucije za socijalno [...]

150
 
Pročitaj
22/06/2016

Jusko se sastao s entitetskim ministrima i predstavnicom Brčko Distrikta

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko sastao se danas u Sarajevu s ministrom saobraćaja i veza u Vladi RS Neđom Trninićem, ministrom prometa i komunikacija u Vladi FBiH Denisom Lasićem i šeficom odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko Distrikta Svjetlanom Čivčić.

U vrlo konstruktivnoj atmosferi razgovarano je o transportnoj strategiji i transportnoj infrastrukturi u BiH. Naglašen je značaj izrade strategija transporta entiteta i Distrikta Brčko.

Ministar Jusko je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i angažmanu i izrazio očekivanje da će svi učesnici današnjeg sastanka zajedno dati doprinos izradi državne strategije transporta, saopćeno je iz Ministarstva [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

Prvi put će neke djelatnosti imati granski kolektivni ugovor u TK-u

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i Radna grupa Vlade TK-a za pregovore s predstavnicima sindikata budžetskih korisnika održali su sastanak s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata TK.

Budući da je Opći kolektivni ugovor za FBiH potpisan u februaru, sastanak inicijalnog karaktera sa sindikatima obrazovanja, zdravstva i organa uprave, zdravstva i policije s područja TK održan je kako bi se pronašlo rješenje na obostrano zadovoljstvo kada su u pitanju pregovori o granskim kolektivnim ugovorima.

Prema riječima premijera Gutića bit će pokrenuta inicijativa da se u oblastima u kojima do sada nisu bili zaključeni granski kolektivni ugovori, kao što je npr. [...]

50
 
Pročitaj
22/06/2016

Nastavak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima iz oblasti državne službe

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas su nastavljeni pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru između Pregovaračkog tima Vlade FBiH, sa šefom s tehničkog nivoa Alenom Taletovićem, predstavnika resornih federalnih ministarstava i kantonalnih vlada s delegacijom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, na čelu s predsjednikom Salihom Kruščicom.

Na prošlom sastanku su usaglašeni tehnički aspekti i principi pregovaranja, kao i dinamika vođenja procesa, a danas je dogovoreno da pregovori budu nastavljeni u petak, 1. jula ove godine. Kao i za druge granske ugovore, cilj [...]

50
 
Pročitaj
22/06/2016

TK – Dogovor o otklanjanju sistemskih nepravilnosti

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić, ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar finansija Jakub Suljkanović razgovarali su danas s predstavnicima Regionalne advokatske komore Tuzla.

Rješenje jednog od većih problema s kojim se susreću članovi Komore, a to je neažurnost postupanja Kantonalnog suda u Tuzli, prema riječima premijera Gutića, je u podizanju niskih normi.

- Cilj Vlade TK je popraviti status u pravosuđu i tužilaštvu, koji su dugo bili zanemarivani. To je i razlog zašto smo ove godine planirali izdvojiti 500.000 KM kao ulaganje u sudove. Ukoliko se ažurnost Kantonalnog suda u Tuzli može popraviti povećanjem broja sudija, mogu reći da će [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

Na Sarajevskoj berzi ostvaren promet od 628.272,67 KM

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas je ostvaren ukupan promet od 628.272,67 KM. U sklopu 24 transakcije prometovan je 161.091 vrijednosni papir.  

Vrijednost BIFX-a porasla je za 6,65 indeksnih poena, na 1.225,74 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,55 posto.

Vrijednost indeksa SASX-10 porasla je za 4,94 indeksna poena, na 701 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,71 posto.

Vrijednost indeksa SASX-30 porasla je za 0,27 indeksnih poena, na 935,91 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,03 posto.

Na kotaciji kompanija trgovalo se dionicama emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo (BSNLR) u [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

Najave događaja za 23.06.2016. godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 23. juna 2016. godine, pristigle do 15.00 sati:

VANJSKA politikaSTRAZBUR – Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić i članovi delegacije Damir Arnaut, Milica Marković, Bariša Čolak i Saša Magazinović učestvovat će u radu ljetnjeg dijela redovnog zajedanja PSVE u Strazburu

ENTITETSKE INSTITUCIJESarajevo – 11.00 – Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH – zgrada Parlamenta Federacije BiH, ul. Hamdije Kreševljakovića br.3

SARAJEVO – 11.00 – Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović sastat će se s ombudsmenima BiH – kabinet Potpredsjednice, zgrada [...]

900
 
Pročitaj
22/06/2016

Najave događaja za 23.06.2016. godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 23. juna 2016. godine, pristigle do 15.00 sati:

VANJSKA politikaSTRAZBUR – Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić i članovi delegacije Damir Arnaut, Milica Marković, Bariša Čolak i Saša Magazinović učestvovat će u radu ljetnjeg dijela redovnog zajedanja PSVE u Strazburu

ENTITETSKE INSTITUCIJESarajevo – 11.00 – Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH – zgrada Parlamenta Federacije BiH, ul. Hamdije Kreševljakovića br.3

SARAJEVO – 11.00 – Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović sastat će se s ombudsmenima BiH – kabinet Potpredsjednice, zgrada [...]

850
 
Pročitaj
22/06/2016

Sutra prodaja paketa dionica ‘Sarajevo-Osiguranja’ u državnom vlasništvu

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine je prodavac dionica u državnom vlasništvu emitenta “Sarajevo-Osiguranje” d.d. Sarajevo, a aukcijska prodaja bit će obavljena sutra po berzanskim pravilima na Sarajevskoj berzi.

Predmet prodaje je paket dionica u državnom vlasništvu količine 2.108.469 dionica emitenta “Sarajevo-Osiguranje” d.d. Sarajevo, a početna prodajna cijena jedne dionice iznosi 12,99 KM.

Prodaja će biti obavljena na vanrednoj aukciji Metodom 1 – jednokratne prodaje pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu identičnu onoj iz prodajnog naloga.

Odabrani profesionalni posrednik za prodaju je brokerska kuća “AW [...]

300
 
Pročitaj
22/06/2016

Dom naroda sutra o izmjenama Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH

Dom naroda Parlamenta Fedaracije Bosne i Hercegovine sutra će razmatrati izmjene i dopune Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Ovo je jedan od seta zakona koji se donose radi lakšeg poslovanja privrednih subjekata, te je rezultat analize rađene uz podršku eksperata Projekta jačanja upravljanja javnim financijama u BiH.

Namjena izmjena i dopuna je osiguranje efikasnosti sistema financijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru, naročito funkcionalno neovisne interne revizije kao jednog od osnovnih elemenata sistema Zajednice u oblasti unutrašnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC).

Model PIFC-a danas se, između ostalog, koristi kao [...]

50
 
Pročitaj
22/06/2016

Hitna sjednica Federalne vlade

Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj i telefonski održanoj sjednici utvrdila Mišljenje na amandman koji je na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite podnio Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Amandmanom je predložena izmjena člana 7. stav (9) na način da protiv rješenja Federalnog ministarstva, donesenih u postupku revizije, ne može biti izjavljena žalba, ali može biti pokrenut upravni spor kod kantonalnog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovog zakona.

Federalna [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

Održan forum po pitanju koncesija u HBŽ-u

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini organizirala je forum na temu “Vertikalna suradnja između nižih i viših razina vlasti u Hercegbosanskoj županiji po pitanju koncesija”, koji se održao danas u zgradi općine Bosansko Grahovo.

Službenica za odnose s javnošću Misije OESS-a u BiH Radmila Trifković je za Fenu kazala da su sudionici današnjeg foruma imali priliku raspravljati o praktičnim implikacijama po pitanju koncesija u Hercegbosanskoj županiji, upoznati se sa planiranim zakonskim rješenjima predviđenim na razini Federacije Bosne i Hercegovine, kao i općinskim stavovima o praksama vezanim za koncesije, te prijedlozima za unaprijeđenje.

- Tema današnjeg foruma je [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

SDP Zenica: Nema podrške preduzećima koja posluju negativno

2016-06-22 13:09:51 SDP Zenica: Nema podrške preduzećima koja posluju negativno

ZENICA, 22. juna (FENA) – Gradski odbor SDPBIH Zenice, u cilju skretanja pažnje građanima na aktualne probleme u gradu, o kojima je govora bilo i na posljednjoj sjednici gradskog vijeća, izražava duboke sumnje u nepristrasnost, objektivnost i regularnost rada Gradske izborne komisije zbog imenovanja v.d. predsjednika GIK-a.

- Nije moralno i etički, iako je u skladu sa Izbornim zakonom, da predsjednik Kadrovske komisije SDA bude vršilac dužnosti i mi se oštro protivimo ovakvom imenovanju. Znatno bolje i korektnije rješenje bilo bi da za tu funkciju bude predložena sljedeća osoba po broju glasova [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

Nastavljeni pregovori o granskim kolektivnim ugovorima za oblast zdravstva

2016-06-22 12:07:11 Nastavljeni pregovori o granskim kolektivnim ugovorima za oblast zdravstva

Sarajevo, 22. juna (FENA) – Pregovarački tim Vlade Federacije BiH danas je nastavio pregovore o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH.

U skladu sa mogućnostima, nastojat će se tražiti nova i bolja rješenja, izjavio je Feni ranije federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, koji je uoči sastanka novinarima istakao da, poštujući dogovor svih učesnika pregovora, ne može davati izjave.

U ovom procesu, Vlada FBiH i njena nadležna ministarstva imaju ulogu koordinatora, u kojem učestvuju ovlašteni [...]

50
 
Pročitaj
22/06/2016

Institucije FBiH bez funkcionalne interne revizije

Institucije Federacije Bosne i Hercegovine nisu preduzele adekvatne mjere za uspostavljanje funkcionalne interne revizije koja je garant transparentne i odgovorne javne administracije, zaključak je Ureda za reviziju federalnih institucija nakon provedene revizije učinka o temi “Uspostava i funkcioniranje interne revizije u javnom sektoru”.

U saopćenju tog ureda navedeno je da jedinice interne revizije kod većine budžetskih korisnika u javnom sektoru FBiH ne rade u skladu sa zakonskim propisima i standardima.

- Značajan broj uspostavljenih jedinica za internu reviziju nije funkcionalan, zbog toga što nisu kadrovski popunjena sistematizirana radna mjesta internih [...]

100
 
Pročitaj
22/06/2016

Najave foto servisa za 22. 06.2016. godine (srijeda)  

Najave foto servisa za 22. lipnja 2016. godine:

 

Sarajevo – 09.30 – Ekspedicija FK Željezničar krenut će na sedmodnevne pripreme na Kupres – ispred Stadiona Grbavica

- 09.20 – izjave za medije

 

SARAJEVO – 10.00 – Nastavak pregovora o postupku usaglašavanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH sa Zakonom o radu FBiH u kojem učestvuju ovlašteni predstavnici vlada kantona i reprezentativnog Nezavisnog strukovnog sindikata djelatnika uposlenih u zdravstvu FBiH, uz koordinaciju pregovaračkog tima Vlade FBiH i nadležnog federalnog ministarstva – prostorije Federalnog [...]

100
 
Pročitaj
22/06/2016

Vlada FBiH danas nastavlja pregovore o kolektivnim ugovorima

2016-06-22 07:52:17 Vlada FBiH danas nastavlja pregovore o kolektivnim ugovorima

Sarajevo, 22. juna (FENA) – Pregovarački tim Vlade Federacije BiH danas nastavlja pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za oblasti državne službe i zdravstva.

Budući da se za oblasti djelatnosti državnih službenika i namještenika radi o podijeljenoj nadležnosti Vlade FBiH i županija, federalni pregovarački tim, osim predstavnika nekoliko federalnih ministarstava, čine i ovlašteni predstavnici županija.

Federalni ministar pravde Mato Jozić ranije je naglasio da se nada najboljim rješenjima za državne službenike i namještenike uz poštivanje Zakona o radu FBiH.

Uspješnim je [...]

 
Pročitaj
22/06/2016

Nastavak pregovora o kolektivnim ugovorima u državnoj službi i zdravstvu FBiH

Pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru između Pregovaračkog tima Vlade FBiH, predstavnika resornih federalnih ministarstava i predstavnika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH bit će nastavljeni danas u Sarajevu.

Također, danas će u Sarajevu biti nastavljeni pregovori o postupku usuglašavanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH sa Zakonom o radu FBiH.

U pregovorima učestvuju ovlašteni predstavnici vlada kantona i reprezentativnog Nezavisnog strukovnog sindikata djelatnika uposlenih u [...]

50
 
Pročitaj
22/06/2016

Najave događaja za 22.06.2016.godine (srijeda)

2016-06-22 06:47:19 Najave događaja za 22.06.2016.godine (srijeda)

VANJSKA politika STRAZBUR – Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić i članovi delegacije Damir Arnaut, Milica Marković, Bariša Čolak i Saša Magazinović učestvovat će u radu ljetnjeg dijela redovnog zajedanja PSVE

SAD – Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH predvođena ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš na bilateralno-odbrambenim konsultacijama Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a

ZAGREB – 11.30 – Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak susrest će se s dopisnicima koji za bosanskohercegovačke medije [...]

700
EURO 2016
 
Statistička analiza EURO 2016: Portugalci najofanzivniji, Albanci najgrublji, Sjeverni Irci rijetko s loptom
 
hrvatska_turska_euro2016
 
EURO 2016 Türkiye - Hırvatistan maçı
 
EURO 2016: Italija-Irska
 
EURO 2016 Portekiz - Avusturya maçı
 
EURO 2016: Mađarska-Portugal
 
EURO 2016: Hrvatska-Španija
 
EURO 2016: Hrvatska-Španija
 
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
 
20160612_2_17470360_11268726-1000x600
 
Nakon historijske pobjede na EURO-u: Rama obećao diplomatske pasoše albanskim fudbalerima
 
eng_svk
 
EURO 2016: Švicarska - Francuska
 
mi2-vijesti
 
EURO 2016 - Clashes between the English hooligans and the French Police - Marseille
 
EURO 2016: Modrićeva bravura za pobjedu Hrvatske nad Turskom
 
mi2-vijesti
 
EURO 2016 Portekiz - Avusturya maçı
 
EURO 2016: Mađarska remizirala sa Islandom i zakoračila u osminu finala
 
EURO 2016: Belgija-Italija
 
EURO 2016: Modrićeva bravura za pobjedu Hrvatske nad Turskom
 
Davor Šuker o nastupu na Euru 2016: Cilj nam je proći skupinu
 
mi2-vijesti
 
Vladimir Putin, Foto (c) AA
 
mi2-vijesti
 
EURO 2016: Italija minimalnim rezultatom savladala Švedsku
 
EURO 2016: Modrićeva bravura za pobjedu Hrvatske nad Turskom
 
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
 
20160615_2_17512195_11338948-1
 
EURO 2016: Sjeverna Irska protiv Ukrajine ostvarila historijsku pobjedu od 2:0
 
EURO 2016: Engleska - Wales
 
EURO 2016 Türkiye - Hırvatistan maçı
 
EURO 2016: Modrićeva bravura za pobjedu Hrvatske nad Turskom
 
EURO 2016: Engleska - Rusija
 
EURO 2016: Francuska-Albanija
 
EURO 2016 Romanya - İsviçre maçı
 
EURO 2016: Rusija - Slovačka
 
EURO 2016: Engleska - Rusija, foto: arhiv
 
EURO 2016: Portugal-Island
 
EURO 2016 - Clashes between the English hooligans and the French Police - Marseille
/* ]]> */