FBiH | Mi2.ba
Trending
Heat Index
SORTIRAJ
Newsdesk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Svijet vijesti
 
Broj poginulih u zemljotesu u Italiji koji je u srijedu ujutro pogodio centralnu Italiju povećan je na 120 osoba, ja ( Riccardo De Luca - Anadolu Agency )
Nakon razornog zemljotresa u Italiji: Broj mrtvih dostigao 247
 
 
 
 
 
Tekstovi označeni ‘FBiH’
Najnovije
 
Pročitaj
26/08/2016

Potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za metalsku industriju

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH bit će potpisan danas, najavljuju iz Sindikata metalaca FBiH.

U pregovorima su učestvovali: Sindikat metalaca, Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Kolektivnim ugovorom bit će uređena prava i obaveze poslodavaca i radnika u pogledu pitanja iz radnih odnosa i pitanja u vezi s radnim odnosima, najniže plaće, naknada, uslova za rad sindikata, postupka kolektivnog pregovaranja i načina mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova.

Također, odnosit će se i na [...]

 
Pročitaj
26/08/2016

Najave događaja za 26.08. 2016. godine (petak)

Najave događaja za petak, 26. augusta 2016. godine: 

ENTITETSKE INSTITUCIJE

Ombudsmenka BiH Jasmina Džumhur i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetit će ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u FBiH– 11.00 – izjave za medije – pres sala Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Resnik b.b. 

Banja Luka – 09.30 – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović će s predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović razgovarati o pripremama za održavanju redovne sjednice NS RS – ovalni salon I sprat

Mostar – 10.00 – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević posjetit će sjedište [...]

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Najave događaja za 26.08. 2016. godine (petak)

Najave događaja za petak, 26.augusta  2016. godine, pristigle do 19.00 sati: 

ENTITETSKE INSTITUCIJE

Ombudsmenka BiH Jasmina Džumhur i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetit će ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u FBiH– 11.00 – izjave za medije – Pres sala zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Resnik b.b. 

Banja Luka – 09.30 – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović će s predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović razgovarati o pripremama za održavanju redovne sjednice NS RS – ovalni salon I sprat

Mostar – 10.00 – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane [...]

250
 
Pročitaj
25/08/2016

FBiH: Čavara razgovarao s ministrom Kurićem

 Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je danas s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadom Kurićem.

 Ministar Kurić upoznao je Predsjednika Federacije BiH s trenutnim aktivnostima i planovima u radu ovog ministarstva, te o suradnji s federalnim institucijama vlasti.

 Predsjednik Federacije BiH izrazio je punu potporu radu i suradnji Ministarstva kulture i sporta i institucija Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

(FENA) C.K.

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Predsjednik FBiH razgovarao s don Antom Jelićem

 Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je danas s predsjednikom Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva don Antom Jelićem.

 Don Jelić je upoznao Predsjednika Federacije BiH s tijekom radova dovršetka izgradnje Studentskog doma u naselju Stup u Sarajevu koji, od planiranih 300, trenutno može primiti 75 studenata.

 Predsjednik Federacije BiH obećao je potporu u završetku tog projekta koji je od velikog značaja studentima bez prebivališta u Sarajevu, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.                                                                             

(FENA) C.K.

 
Pročitaj
25/08/2016

Mostar: Izaslanstvo Vlade FBiH posjetilo Sabornu crkvu

Izaslanstvo Vlade FBiH na čelu s premijerom FBiH Fadilom Novalićem posjetilo je danas Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru.

U izaslanstvu Federalne vlade su također bili zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalna ministrica kulture i športa Zora Dujmović.

– Povod ove posjete je vidjeti kako napreduje ‘reinkarnacija’ monumentalnog objekta i jasno je da se mi obvezujemo pomoći njezinu gradnju- izjavio je Novalić.

Obnova Saborne crkve je, ocjenio je premijer F BiH, još jedan korak doprinosu gradu Mostaru ka povratku multietničnosti.

Istaknuo je kako je, kao [...]

100
 
Pročitaj
25/08/2016

Umirovljenici upozorili da građaniBiH plaćaju najskuplje lijekove

Stanovnici BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji, a to najviše pogađa umirovljenike, rečeno je danas u Fojnici na sastanku predstavnika entitetskih i županijskih saveza umirovljenika, koji traže da Vijeće ministara BiH donese pravilnik koji će regulirati cijenu lijekova.

– Imamo najskuplje ijekove u regiji i neke, koji se najčešće koriste, plaćamo tri do četri puta više nego naše okruženje. Došli smo do podataka da BiH jedina nema pravilnik kako se formiraju cijene lijekova iako je Svjetska banka dostavila prijedlog pravilnika, kojeg su usvojile Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija. On kod nas stoji u ladicama, a umirovljenici ranije umiru jer ne mogu kupiti lijekove [...]

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Čavara razgovarao s ravnateljem Agencije za državnu službu FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je danas s ravnateljem Agencije za državnu službu Federacije BiH Refikom Begićem.

Na sastanku je razgovarano o unaprjeđenju zakonske regulative u cilju racionalizacije i optimizacije u funkcioniranju Agencije za državnu službu te što bolje suradnje s kantonalnim nivoima vlasti, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

Begić je istaknuo da je potrebno definirati i sistematizirati ulogu Agencije za državnu službu u Reformskoj agendi, te način na koji će ADS kroz svoja tijela pomagati svim nivoima vlasti u Federaciji.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je da je u Federaciji BiH potrebno [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Najave događaja za 26.08. 2016. godine (petak)

Najave događaja za petak, 26.augusta  2016. godine, pristigle do 15.00 sati:

 

ENTITETSKE INSTITUCIJE

Ombudsmenka BiH Jasmina Džumhur i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetit će ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u FBiH

– 11.00 – izjave za medije – Pres sala zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Resnik b.b. 

Banja Luka – 12.00 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primit će sportistkinje iz RS-a koje su nastupale za reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama u Riju – Palata RS-a

POLITIČKE PARTIJE/STRANKE

BANJA LUKA – 11.00 – Zvanično predstavljanje izbornih ciljeva i [...]

200
 
Pročitaj
25/08/2016

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zasjeda početkom idućeg mjeseca

Početkom idućeg mjeseca zasjedat će Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je za Fenu predsjedavajući tog doma Edin Mušić.

– Od kolega iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, na čije insistiranje je prolongirano julsko zasjedanje, očekujemo da daju stav da li su otklonjene njihove dileme u vezi  daljneg rada Predstavničkog doma – Rekao je Mušić. 

U dvodomnom Federalnom parlamentu, Kolegij Doma naroda sastat će se 29. augusta, potvrdila je ranije predsjedavajuća tog Doma Lidija Bradara.

 – Na sjednici ćemo utvrditi dinamiku i plan aktivnosti za mjesec septembar, kao i za ostatak godine i o tome blagovremeno obavijestiti [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Vlada FBiH: Kadrovska rješenja

Federalna vlada dala je saglasnost da, zbog okončane konkursne procedure, budu razriješeni dosadašnji, te imenovani novi vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo u sastavu Ševkija Okerić (predsjednik), Ismet Zejnirović, Maida Hadžiarapović, Vlado Džoić i Amila Pilav-Velić. Istovremeno, odlučeno je da bude poništen ranije raspisani konkurs za popunjevanje ovih pozicija.

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada je imenovala, na period od četiri godine, upravne odbore Fondacije za bibliotečku djelatnost (predsjednik Edin Kukavica, članovi Helena Lončar i Hadžija Hadžiavdić), Fondacije za izdavaštvo [...]

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Vlada FBiH: Javnost će uskoro biti detaljno informirana o privatizaciji

2016-08-25 14:51:23 Vlada FBiH: Javnost će uskoro biti detaljno informirana o privatizaciji

Mostar, 25. kolovoza (FENA) – Na prijedlog zamjenika premijera Veska Drljače, Federalna vlada je danas u Mostaru razmatrala i prihvatila zahtjev za preispitivanje Odluke sa sjednice od 22.7.2016. godine o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u gospodarskom društvu Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo.

 Zaključeno je da će Ured premijera FBiH, u suradnji s uredima zamjenika premijera i Agencijom za privatizaciju u FBiH za narednu sjednicu Vlade FBiH sačiniti potpunu informaciju koja će objediniti sve relevantne aktivnosti i postupke o privatizaciji FDS-a i drugih [...]

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Vlada FBiH: Ostale odluke i zaključci

Vlada FBiH odobrila je danas izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u iznosu 15.000 KM, kao avans za finansiranje prethodnog postupka prema Rješenju stečajnog suca za privredno društvo Konfekcija „Borac” d.d. Banovići.

 Federalna vlada prihvatila je preporuku Komisije za javne nabavke da za održavanja Microsoft softvera za potrebe budžetskih korisnika Federacije BiH, kao najpovoljniji ponuđač bude izabran Microsoft BiH d.o.o. Sarajevo, za ponuđenu ukupnu cijenu ponude, sa uračunatim popustom i bez PDV-a, u iznosu 449.868,96 KM.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, usvojen je izvještaj [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Informacija o realiziranju Programa hitnog oporavka od poplava

Federalna vlada na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je informaciju o realizaciji Programa hitnog oporavka od poplava u BiH financiranog sredstvima zajma Svjetske banke, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Jedan od zaključaka nakon razmatranja ove informacije je i da otkupna cijena merkantilne pšenice roda 2016. godine iznosi 34 feninga za kilogram, bez PDV-a, prema Programu sufinanciranja proizvodnje pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi.

 Prema Zaključcima Vlade od 15.7.2014. i 3.9.2014.godine, Federalnoj direkciji robnih rezervi je odobreno 3,9 milijuna KM iz sredstava zajma SB-a.

 Nakon niza sastanaka i usuglašavanja [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Inicijativa za pristupanje Europskom centru za srednjoročnu vremensku prognozu

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru prihvatila je danas informaciju Federalnog hidrometeorološkog zavoda o inicijativi Ministarstva civlnih poslova BiH koja se odnosi na pokretanje procedure za dobijanje statusa BiH kao pridružene članice Europskog centra za srednjoročnu vremensku prognozu – Europen Center for Medium-Range Weather Forecast (ECMWF).

 Federalni hidrometeorološki zavod je zadužen da nastavi raditi na ispunjavanju svih uvjeta i aktivnosti utvrđenih Sporazumom o suradnji između Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS-a o definiranju prava i raspodjeli obveza u ostvarivanju veze s Europskim centrom za srednjoročnu [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Uspješno pružena pomoć stanovništvu Makedonije

Vlada FBiH usvojila je danas informaciju Federalne uprave civilne zaštite (FUCŽ) o pružanju pomoći pogođenom stanovništvu Republike Makedonije nakon ovomjesečnih katastrofalnih poplava i zadužila ovu upravu da nastavi aktivnosti na popuni, opremanju, obučavanju i osposobljavanju timova zaštite i spašavanja.

FCUŽ je, također, zadužena da nastavi davati puni doprinos Ministarstvu sigurnosti BiH – Sektoru za zaštitu i spašavanja u formiranju operativnih snaga za zaštitu i spašavanje na državnom nivou, odnosno mješovite specijalizirane jedinice za zaštitu i spašavanje za djelovanje u slučaju prirodne ili druge nesreće i za učešće u međunarodnim vježbama, operacijama pomoći i [...]

100
 
Pročitaj
25/08/2016

Grant sredstva za Institut “Kralj Salman Bin Abdulaziz” u Sarajevu

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru dala je suglasnost za prihvatanje granta za financiranje Projekta izgradnje i opremanja istraživačkog instituta “Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju, po osnovu Memoranduma o razumijevanju za Projekt između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine, u iznosu do 38.000.000 saudijskih rijala, odnosno 10.000.000 dolara.

 U priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH navodi se kako se ovim grantom stvaraju uvjeti za izgradnju i opremanje zgrade od pet katova i garaže ukupne površine oko 6.000 m2 u blizini sadašnjeg kampusa Univerziteta SSST, gdje bi bio smješten i ovaj [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

SDA insistira da se proces privatizacije uradi transperentno

 Kao što je poznato Reformskom agendom svi nivoi vlasti su se obavezali na nastavak procesa privatizacije. Stranka demokratske akcije (SDA) insistira da se kompletan proces privatizacije javnih kompanija uradi na transparentan način i u skladu sa zakonom, saopćila je ta stranka.

Upravo je zbog toga na poslednjem sastanku rukovodstava Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost predsjednik SDA Bakir Izetbegović otvorio pitanje privatizacijskog procesa, naglašava dalje SDA u saopćenju.

Zaključeno je da se preispita proces privatizacije te da se izvrši kompletna analiza privrednih društava s učešćem državnog kapitala kako bi se identificirale firme koje su [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Konsolidirano izvješće o izvršenju federalnog proračuna i financijskih planova

Federalno ministarstvo financija upoznalo je Vladu FBiH s Konsolidiranim izvješćem o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija, općina i financijskih planova izvanproračunskih fondova Federacije BiH za razdoblje siječanj-lipanj 2016. godine.

Dokument je rađen na temelju financijskih izvješća o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija i općina, te financijskih planova izvanproračunskih fondova (po deset županijskih službi za zapošljavanje i zavoda zdravstvenog osiguranja, tri županijske direkcije za ceste, MIO, Federalni zavod za zapošljavanje i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH), priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Federacije [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Odluke o eksproprijaciji i ulasku u posjed

Na zahtjev korisnika izvlaštenja – Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Vlada FBiH donijela je rješenje kojim dopušta ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za tri nekretnine u katastarskoj općini Kurtovići od 16, 414 i 270 metara četvornih.

Izvlaštenje je izvršeno radi izgradnje graničnoga prijelaza Gornji Brgat – Ivanica, predviđenoga ugovorom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaključenim u Briselu 19. 6. 2013. godine, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Federacije BiH.

Ranije je odlukom Općinskog vijeća Ravno utvrđen javni interes za izgradnju toga graničnoga prijelaza, a nadležni općinski organ donio je rješenje o potpunom [...]

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Tri milijuna maraka poticaja za namjensku industriju

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Vlada FBiH danas je usvojila Program utroška grant sredstava za kapitalne transfere javnim poduzećima i financiranje razvojnih projekata u iznosu od tri milijuna maraka.

Svrha programa jeste stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja i poboljšanje uvjeta za poslovanje poduzeća namjenske industrije u Federaciji BiH, realizacijom strateških ciljeva usvojenih u dokumentu Razvoj industrijske politike i Strategiji razvoja namjenske industrije FBiH.

Očekivani su učinci povećanje broja zaposlenih, rast indeksa proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih tehnologija i [...]

100
 
Pročitaj
25/08/2016

Završila sjednica Vlade Federacije BiH u Mostaru

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela je više zaključaka koji se odnose na zahtjeve udruga umirovljenika u Federaciji BiH.

Među ostalima, Vlada je suglasna da do petog u mjesecu budu osigurana sredstva raspoloživa za isplatu mirovina. Prihvatljiv je i bit će sastavni dio novog Zakona o MIO-u zahtjev za garancije za isplatu mirovina na postojećoj razini, bez obzira na priljev sredstava od doprinosa kroz trezorski način poslovanja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Radi osiguravanja dodatnih sredstava za isplatu mirovina, Vlada je dala prethodnu suglasnost Federalnom [...]

150
 
Pročitaj
25/08/2016

Na području FBiH 35 krivičnih djela i 80 saobraćajnih nezgoda

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije (FUP), tokom posljednja 24 sata na području Federacije BiH registrirano je ukupno 35 krivičnih djela.

Od toga je jedno ugrožavanje sigurnosti, jedno nasilje u porodici, pet oštećenja tuđe stvari, osam teških krađa, šest krađa i 14 ostalih krivičnih djela.

Osim navedenog, registrirana su i 52 narušavanja javnog reda i mira u kojima je osam osoba zadobilo lakše tjelesne povrede.

Također, registrirano je i 80 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su zadobile teške, a 21 osoba lakše tjelesne povrede, za dvije nije utvrđen [...]

100
 
Pročitaj
25/08/2016

Vrhovni sud FBiH – Razmatrane žalbe u vezi sa “slučajem Zelenika”

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

Tužiteljica Fikreta Vranjkovina zatražila je da bude uvažena žalba kantonalnog tužioca iz Mostara, koji je predložio veću kaznu od dvije i po godine zatvora, na koliko je Zelenika prvostepenom presudom osuđen.

Zelenika je prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Mostaru proglašen krivim za nečovječno postupanje prema Almiru i Muhamedu Laliću u novembru 1993., odnosno u maju 1994. godine.

Odbrana se žalila po svim osnovama. Prema mišljenju odbrane, oštećeni [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

U Grabovcima otkriven spomenik poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH

U Grabovcima kod Konjica otkriven je spomenik poginulim borcima Armije i MUP-a Republike BiH, a, osim mnogobrojnih saboraca i građana, prisustvovali su komandant Nezim Halilović – Muderis, predsjedavajući Parlamenta FBiH Edin Mušić i  federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

U saopćenju resornog  federalnog ministarstva navodi se da je ministar Bukvarević zahvalio i čestitao na izgradnji spomen-obilježja „našim najzaslužnijim sinovima, te za izgradnju sportskog igrališta za djecu (pored spomen-obilježja), gdje će se mladi ljudi okupljati i stalno prolaziti pored spomen-obilježja, čitati imena i pitati se zašto su ti [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Predsjednik FBiH uputio brzojav sućuti veleposlaniku Republike Italije

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je brzojav sućuti veleposlaniku Republike Italije u BiH Ruggeru Corriasu i talijanskom narodu.

“Vaša ekscelencijo, u ime Federacije BiH i svoje osobno ime, upućujem Vama i narodu Republike Italije najdublje izraze sućuti zbog velikih gubitaka izazvanih zemljotresom.

U ovoj boli i tuzi šaljem poruke iskrene potpore i ohrabrenja svim građanima Republike Italije, a službama koje neumorno pomažu na terenu želim mnogo snage u obavljanju dužnosti.

Iskreno suosjećam s Vama u ovim trenucima koji su izuzetno teški za Vaš narod i Vašu zemlju”, stoji u brzojavu.

(FENA) R.G.

 
Pročitaj
25/08/2016

Federalna vlada usvojila izmjene uredbi o Glavnom tajništvu Vlade FBiH i Feni

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH dopunjena je Uredba o Glavnom tajništvu Vlade FBiH, čime je u njezinu nadležnost stavljeno i koordiniranje i pomaganje razvoja e-Uprave u federalnim organima uprave.

To se, uz ostalo, odnosi na izgradnju, razvijanje, održavanje i nadziranje infrastrukture interoperabilnosti, kao što su biblioteke dokumenata interoperabilnosti, repozitorij poslovnih procesa, metarječnici i rječnici podataka, biblioteke XML (Exstensible Markup Language – prošireni označeni jezik), sheme dokumenata, servisne sabirnice javne uprave itd.

Vlada FBiH je donijela i Uredbu o izmjeni Uredbe o osnivanju Federalne novinske agencije (FENA), čime je broj [...]

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Vlada Federacije BiH: Zaključci o zahtjevima umirovljenika

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, donijela više zaključaka koji se odnose na zahtjeve udruga umirovljenika u Federaciji BiH.

Vlada je suglasna da do petoga u mjesecu budu osigurana sredstva potrebna za isplatu mirovina.

Prihvatljiv je, i bit će sastavni dio novog Zakona o MIO-u, zahtjev za garancije za isplatu mirovina na postojećoj razini, bez obzira na priljev sredstava od doprinosa – trezorski način poslovanja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Nakon dodatnih razmatranja zahtjeva da u novom zakonu bude propisan rast mirovina prema rastu troškova života, odnosno rastu plaća u Federaciji BiH, zaključeno je kako takav [...]

50
 
Pročitaj
25/08/2016

Počela sjednica Vlade Federacije BiH u Mostaru

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici, koja je počela u Mostaru, izjasnit će se o davanju suglasnosti na usuglašen sustav koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o mehanizmu koji omogućava i podrazumijeva efikasnu uvezanost razina vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskim i županijskim razinama, što je preduvjet da Bosna i Hercegovina o svim pitanjima u pregovaračkom procesu u sklopu europskih integracija, nastupa s jedinstvenim stavovima, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Federacije BiH.

Federalna vlada razmatrat će predložene zaključke koji se odnose na zahtjeve udruga umirovljenika u Federaciji [...]

 
Pročitaj
25/08/2016

Potpredsjednica FBiH uputila telegram saučešća ambasadoru Italije u BiH

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je telegram saučešća ambasadoru Italije u BiH Ruggeroe Corriasu u povodu zemljotresa koji je pogodio tu državu.

– S tugom sam primila vijest o strašnoj tragediji koju je prouzrokovao zemljotres u Vašoj državi. Molim Vas da porodicama stradalih prenesete riječi najdubljeg suosjećanja s njihovim bolom, a povrijeđenima poruke ohrabrenja na njihovom putu oporavka – navodi se u telegramu.

(FENA) L.A.

 
Pročitaj
25/08/2016

Potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za metalsku industriju

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH bit će potpisan sutra, najavljuju iz Sindikata metalaca FBiH.

U pregovorima su učestvovali: Sindikat metalaca, Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Kolektivnim ugovorom bit će uređena prava i obaveze poslodavaca i radnika u pogledu pitanja iz radnih odnosa i pitanja u vezi s radnim odnosima, najniže plaće, naknada, uslova za rad sindikata, postupka kolektivnog pregovaranja i načina mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova.

Također, odnosit će se i na [...]

100
 
Pročitaj
25/08/2016

Čović uputio pismo visokom predstavniku i veleposlanicima zemalja članica PIC-a

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku i veleposlanicima zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, koje Fena prenosi u cijelosti.

„Kao hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora Bosne i Hercegovine i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u čije primarne obveze spada skrb o legitimnim interesima i potrebama Hrvata, jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH, obraćam se vama kao ovlaštenim predstavnicima država koje nose neporecivo najveći dio međunarodne odgovornosti za postojeće stanje u Bosni i [...]

100
 
Pročitaj
25/08/2016

Federalna vlada zasjeda danas u Mostaru

U zgrada federalnih institucija u Mostaru danas će biti održana 66. sjednica Vlade Federacije BiH s početkom u 10 sati. 

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početka sjednice, a o odlukama i zakonima sa spomenute sjednice Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću dostavit će priopćenje za javnost.

(FENA) L.A.

50
 
Pročitaj
24/08/2016

Čavara na otvorenju 43. Sajma šljive u Gradačcu

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Marinko Čavara sudjelovao je na otvorenju Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu.

Sajam šljive u Gradačcu, na koji se ove godine prijavilo preko 300 izlagača, okupio je najznačajnije proizvođače i prerađivače iz oblasti poljoprivrede u BiH i regiji. 

– Poljoprivreda je jedna od najznačajnijih grana budućeg razvoja BiH, i zbog toga zaslužuje potporu svih razina vlasti. Ogroman potencijal ove privredne grane može utjecati na smanjenje nezaposlenosti u BiH i na povezivanje s regijom, ali i Europskom unijom – poručio je Predsjednik FBiH.

Gradačački sajam poljoprivrede i [...]

200
 
Pročitaj
24/08/2016

Gradačac: Predstavnici Vlade FBiH posjetili voćnjak u Mionici

2016-08-24 18:52:06 Gradačac: Predstavnici Vlade FBiH posjetili voćnjak u Mionici

GRADAČAC, 24. kolovoza (FENA)- Nakon obilaska sajamskih prostora, predstavnici Federalne vlade  i  Vlade Tuzlanske županije posjetili su voćnjak Raifa Čolića u Mionici, gdje je u tijeku berba šljive.

Na 19 hektara zasada šljive u tom voćnjaku očekuje se ovogodišnji prinos od oko 250 tona.

– Imam 10.000 stabala od kojih je 6.000 u rodu i procjenjujemo da ćemo imati između 130 i 150 kilograma šljive po stablu. Godina je bila rodna po prinosu. Na početku je bilo problema sa plasmanom do kupaca, no kada je krenuo izvoz sve je bilo bolje. Otkupljivač sa kojim surađujem šljivu plasira na [...]

100
 
Pročitaj
24/08/2016

Gradačac: Otvoren 43. međunarodni sajam poljoprivrede (širaverzija)

Zajedničkim rezanjem vrpce, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić,  premijer Tuzlanske županije Bego Gutić i bivši  predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas su u Gradačcu otvorili  43. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije poznatiji kao „Sajam šljive“.

 Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić kazao je kako je neophodno usvojiti strateške dokumente i stvoriti uvjete na razini države BiH da bi izašli na tržište EU.

– Mi imamo komparativne prednosti za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, ali još uvijek nismo uspjeli [...]

100
 
Pročitaj
24/08/2016

Analizirano trenutno stanje i problemi s kojima se suočavaju notari u svom radu

Na inicijativu notarskog ureda, ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić sastao se danas s notarom Džemaludinom Mutapčićem, a cilj sastanka bio je analiziranje trenutnog stanja i problema s kojima se suočavaju Ministarstvo i notar u svom radu.

Mutapčić je predstavio svoj rad i moguće unapređenje stanja u smislu saradnje s nadležnim pravosudnim institucijama. Predložio je Nenadiću organiziranje sastanka notara s matičarima u KS u vezi kvaliteta smrtovnica koje se izdaju u ostavinskim i drugim postupcima pred nadležnim organima. 

Prijedlog Nenadića bio je da se u narednom mjesecu inicira sastanak s Notarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine  i [...]

150
 
Pročitaj
24/08/2016

Traženje strateškog partnera za ‘Kombiteks’ Bihać

Delegacija Vlade Federacije BiH, na čelu sa savjetnikom federalnog premijera za ekonomska pitanja i investicije Suvadom Osmanagićem, danas je zajedno s predsjednikom i vlasnikom kompanije Camozzi, Ludovicom Camozzijem, boravila u Bihaću.

Nakon susreta s premijerom USK-a Huseinom Rošićem i stečajnim upravnikom Šefikom Smlatićem obišli su postrojenja kompanije „Kombiteks“ koja je u stečaju i ne radi duže od 15 godina.

U nastojanju da obnovi proizvodnju u „Kombiteksu“, u kojem je svojevremeno radilo oko 4.000 radnika, Vlada Federacije BiH je u posljednjih šest mjeseci intenzivno vodila pregovore sa ovom italijanskom kompanijom, u čijem sastavu je i firma Marzoli, kao [...]

150
 
Pročitaj
24/08/2016

Posjeta ustanovama za smještajmentalno invalidnih osoba u FBiH

Ombudsmenka BiH Jasminka Džumhur i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posjetit će 25. i 26. augusta ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u FBiH, a u cilju informiranja o situaciji u tim ustanovama i sagledavanja stanja ljudskih prava.

Te posjete značajne su i u odnosu na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu od 3. novembra 2015. godine u predmetu Hadžimejlić i ostali protiv BiH. Utvrđeno je da je Bosna i Hercegovina prekršila član 5. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda jer je aplikante godinama držala smještene u ustanovi socijalne zaštite JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin” u [...]

150
 
Pročitaj
24/08/2016

Metalska industrija u FBiH u petak bi trebala dobiti granski kolektivni ugovor

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH bit će potpisan u petak, 26. augusta, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

U pregovorima su učestvovali: Sindikat metalaca,  Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

– Imali smo mnogo posla, ali smo uspjeli usaglasiti tekst granskog kolektivnog ugovora od kojeg će koristi imati više od 20.000 radnika u ovom, najbrojnijem sektoru – istakao je Melez.

Kolektivnim ugovorom, pojašnjava Melez, bit će uređena prava i obaveze poslodavaca i [...]

50
 
Pročitaj
24/08/2016

Na SASE ukupan promet 125.895,57 KM

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 125.895,57 KM. U sklopu 29 transakcija ukupno su prometovana 49.693 vrijednosna papira.        

Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na prošlo trgovanje i iznosi 1.122,47 poena.              

Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,20 indeksnih poena na 691,36 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,03 posto.     

Vrijednost indeksa Primarnog slobodnog tržišta SASX-30 je porasla za 0,05 indeksnih poena na 963,55 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 posto.        

Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji fondova nije [...]

100
 
Pročitaj
24/08/2016

Zalihe krvi smanjene, ali stanje jošnije alarmantno

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH saopćili su da je apel o smanjenju krvnih zaliha koji je jučer objavljen u medijima svakako imao odjeka, davaoci su se javljali u povećanom broju naročito u poslijepodnevnim satima.

– Zalihe krvi su smanjene, ali stanje još uvijek nije alarmantno. Budući da krv kao lijek ima svoj vijek trajanja, eritrociti 35 dana i najlabilnija komponenta trombociti svega pet dana, Zavod te zalihe mora svaki dan obnavljati da ne bi došli u situaciju nemogućnosti izdavanja krvnih komponenti što bi imalo za posljedicu otkazivanje operativnih programa – kazala je Feni doktorica Alma Ljuca, specijalistica transfuziologije.

Precizira da je ljetni [...]

350
 
Pročitaj
24/08/2016

Radončić traži od Vlade FBiH hitno odlaganje prodaje kapitala FDS

Povodom informacija da će se 1. septembra, putem Sarajevske berze i to na vanrednoj aukciji prodavati 39,9 posto državnog paketa dionica za 42,7 miliona KM, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić javno je pozivao premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH da do daljnjeg odlože ovu prodaju.

Naime, prema zvaničnim podacima koje su objavili pojedini mediji, ukupni kapital FDS iznosi 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM. To je dvostruko više od iznosa koji traži Vlada FBiH, a posebna je stavka neraspoređene dobiti FDS-a, koja do početka ove godine iznosi čak 46,6 miliona KM.

Dodatno, Fabrika Duhana Sarajevo je, osim osnovne prizvodnje i značajnog tržišnog udjela, vrlo [...]

250
 
Pročitaj
24/08/2016

Federalna vlada zasjeda u četvrtak u Mostaru

U četvrtak, 25. kolovoza, bit će održana 66. sjednica Vlade Federacije BiH s početkom u 10 sati, u zgrada federalnih institucija u Mostaru.

Televizijski snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početka sjednice, a o odlukama i zakonima sa spomenute sjednice Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću dostavit će priopćenje za javnost.

(FENA) R.G.

100
 
Pročitaj
24/08/2016

Savez penzionera FBiH prolongirao odluku o protestima

Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH odlučio je na današnjoj sjednici da za sedam do deset dana prolongira izjašnjavanje o protestima, dok ne dobiju pismenu garanciju od Vlade FBiH u vezi njihovih zahtjeva koji se, između ostalog, odnose na redovnost isplate penzija i usklađivanje visine penzije s troškovima života.  

– Dobili smo pismeni akt iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a IO traži garanciju od Vlade. Protesti nisu ni zakazani niti otkazani, čekat ćemo još sedam do deset dana da dobijemo pismenu garanciju Vlade i da to što se garantira bude utkano u prijedlog novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji će biti upućen u parlamentarnu [...]

150
 
Pročitaj
24/08/2016

Dedić i Gutićrazgovarali o korištenju poljoprivrednih poticaja

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sa saradnicima, koji se danas prilikom posjete Tuzlanskom kantonu sastao s premijerom TK Begom Gutićem, izrazio je očekivanje da će TK u narednom periodu značajnije participirati u korištenju poljoprivrednih poticaja iz federalnog budžeta.

Nakon susreta ministar Dedić je istakao da je TK u 2014. godini povukao 11 miliona KM iz federalnog budžeta za poljoprivredne poticaje, a u prošloj godini taj je iznos povećan za dva milion.

Danas je, u prisustvu federalnog ministra, potpisan i memorandum s predstavnicima pet općina TK – Teočak, Sapna, Kladanj, Čelić i Kalesija, koje će u okviru IFAD projekta [...]

100
 
Pročitaj
23/08/2016

Opoziv odluke o referendumu u RS-u traži 17 delegata Doma naroda FBiH

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, njih 17, zahtijevaju da odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj hitno bude stavljena van snage, rečeno je za Fenu iz tog doma.

Među potpisnicima  zahtjeva, upućenog napismeno predsjedniku i poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, ima predstavnika sva tri konstitutivna naroda i ‘ostalih’.  

– U svojstvu legitimnih predstavnika i zaštitnika interesa države Bosne i Hercegovine, zahtijevamo od Narodne skupštine Republike Srpske da u hitnom postupku preduzme zakonske mjere i stavi van snage Odluku o referendumu od 15. jula 2016. godine. U protivnom, ovaj spor sa Bosnom i Hercegovinom, [...]

50
 
Pročitaj
23/08/2016

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH: Apel davaocima da se jave i doniraju krv

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH uputio je danas apel građanima – davaocima krvi da se jave u Zavod kako bi dali krv jer su smanjene zalihe krvi.

Period je godišnjih odmora i teže je doći do davaoca krvi. U ljetnim mjesecima s intenziviranjem saobraćaja na cestama raste i broj saobraćajnih nesreća, a time i potreba za većim zalihama krvi.

Veći broj doza je potreban za zbrinjavanje povrijeđenih, obavljanje redovnih operativnih zahvata, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja koja zahtjevaju terapiju krvnim komponentama, kažu u Zavodu.

Potrebna je krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit A+ i O+ krvnih grupa. Rezerve krvi se [...]

250
 
Pročitaj
23/08/2016

U protekloj sedmici u KS izdata 133 prekršajna naloga u iznosu od 128.200 KM

U okviru pojačanih aktivnosti tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP-a) na području Kantona Sarajevo protekle sedmice izvršeno je ukupno 212 kontrola, prilikom kojih su, najčešće zbog neizdavanja fiskalnog računa i “rada na crno”, izdata 133 prekršajna naloga u iznosu od 128.200 KM, kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

Naglasila je kako je “u izvršenim nadzorima zatečeno i 39 neprijavljenih osoba, zbog čega su prekršajni nalozi izdati poslodavcima, kao i osobama angažiranim bez ugovora o radu”.

Istovremeno, u postupku nadzora koje su krajem sedmice, na Međunarodnom [...]

50
 
Pročitaj
23/08/2016

Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH zasjeda 29. augusta

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH zasjedat će u ponedjeljak, 29. augusta, potvrdila je za Fenu predsjedavajuća tog Doma Lidija Bradara.

 – Na sjednici ćemo utvrditi dinamiku i plan aktivnosti za mjesec rujan, kao i za ostatak godine i o tome blagovremeno obavijestiti javnost – kazala je.

Prethodno je tokom dana predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić u izjavi Feni naglasio potrebu da taj Dom zasjeda u idućem mjesecu mada nije naznačio datum za koji bi on kao ovlaštena osoba mogao sazvati sjednicu.

Od materijala koji u Predstavničkom domu čekaju na odlučivanje još od kraja jula, kada je do daljnjeg odgođen završetak ranije započetih dviju [...]

100
 
Pročitaj
23/08/2016

Predstavljeni projekti zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija

Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata organizator je seminara na kojem su predstavnici izvršne vlasti Federacije BiH informirali predstavnike boračkih organizacija, zadruga i javnost o projektima zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija koje vodi Vlada FBiH i njena ministarstva.

Taj skup okarakteriziran je kao potvrda o potrebi edukacije zainteresiranih nezaposlenih branilaca u pravcu prezentacije oblika organiziranja i osnivanja zadruga prvenstveno po statusu boračkih zadruga koje bi po djelatnosti, zavisno od potreba tržišta i izraženog interesovanja, mogle biti poljoprivredne, uslužne, proizvodne i [...]

50
 
Pročitaj
23/08/2016

Premijer Novalić primio ambasadoricu Hohmann

 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Constanze Hohmann,  saopćeno iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izrazivši svoje zadovoljstvo imenovanjem na ovu funkciju koja će joj omogućiti da prati i pomogne Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, ambasadorica Hohmann je naglasila važnost provođenja reformi koje će unaprijediti bh. privredu i ekonomiju i usmjeriti ih na otvoreno europsko tržište.

Premijer Novalić je rekao da se u zahtjevnom procesu transformacije državnog kapitala u privatno vlasništvo, mijenjanju zatvorenog u otvoreno tržište [...]

100
 
Pročitaj
23/08/2016

Najave foto servisa za 23.08.2016. godine (utorak)

Najave foto servisa za utorak, 23. kolovoza 2016. godine:

 

Sarajevo – 09.30 – Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović posjetit će hram Preobraženja Gospodnjeg gdje će sa sveštenicima razgovarati o aktuelnoj situaciji nakon požara – Zmaja od Bosne 43

SARAJEVO – 10.00 – Potpredsjednik FBiH Milan Dunović posjetit će hram Preobraženja Gospodnjeg povodom požara u kojem je oštećem – Zmaja od Bosne 43

SARAJEVO, 11.00 – Sastanak lidera Radončić-Čović-Izetbetgović, zgrada Predsjedništva

SARAJEVO – 11.00 – Utakmica Lige prvaka za žene između SFK 2000 Sarajevo i WFC Ramat Hasharon (Izrael) – stadion [...]

50
 
Pročitaj
23/08/2016

Najava događaja za 23.08.2016. godine (utorak)

Najave događaja za utorak, 23. augusta 2016. godine:

 

DRŽAVNE INSTITUCIJE

Sarajevo – 09.30 – Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović posjetit će hram Preobraženja Gospodnjeg gdje će sa sveštenicima razgovarati o aktuelnoj situaciji nakon požara – Zmaja od Bosne 43

SARAJEVO – 10.00 – Sjednica Vijeća ministara BiH – zgrada institucija BiH, Trg BiH broj 1

                 – snimatelji i fotoreporteri mogu zabilježiti početak sjednice, saopćenje

SARAJEVO – 11.00 – Prezentacija i svečano pokretanje web aplikacije eKonsultacije u procesu programiranja i provedbe Instrumenta za predpristupnu pomoć II (IPA II) – hotel [...]

350
 
Pročitaj
22/08/2016

Najava događaja za 23.08.2016. godine (utorak)

Najave događaja za utorak, 23. augusta 2016. godine, pristigle do 19.00 sati:

 

DRŽAVNE INSTITUCIJE

Sarajevo – 09.30 – Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović posjetit će hram Preobraženja Gospodnjeg gdje će sa sveštenicima razgovarati o aktuelnoj situaciji nakon požara – Zmaja od Bosne 43

SARAJEVO – 10.00 – Sjednica Vijeća ministara BiH – zgrada institucija BiH, Trg BiH broj 1

                 – snimatelji i fotoreporteri mogu zabilježiti početak sjednice, saopćenje

SARAJEVO – 11.00 – Prezentacija i svečano pokretanje web aplikacije eKonsultacije u procesu programiranja i provedbe Instrumenta za predpristupnu [...]

700
 
Pročitaj
22/08/2016

SDA – Nema odustajanja od izmjena Zakona o igrama na sreću

Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje učestale napade na zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i generalnog sekretara Stranke Amira Zukića.

– Natpis koji je postavljan na cesti M17 iz smjera Mostara prema Čapljini je za svaku osudu. Očigledno je da iza ovog, kao i ranijih napada i prijetnji, stoji lobi kojem smeta činjenica da je upravo Zukić inicirao izmjene Zakona o igrama na sreću. Ove prijetnje, koje već imaju svoj kontinuitet, predstavljaju svojevrsni atak na ličnost Amira Zukića. Pokušaji diskreditacije, urota i prijetnje, ne samo Zukiću već i njegovoj porodici, imaju za cilj zastrašivanje da bi se odustalo od tog zakona – navodi se.

U saopćenju za [...]

250
 
Pročitaj
22/08/2016

Obilježena 24. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabelom položila je danas cvijeće na spomen-obilježje Ramizu Salčinu u naselju Saraj-Polje, povodom 24 godine od njegove pogibije, te odala počast ovom legendarnom komandantu Armije RBiH.

Na mjestu njegove pogibije, cvijeće su položile i delegacije  Parlamenta FBiH, Kantona Sarajevo, članovi porodice, rodbina i prijatelji , predstavnici boračkih udruženja, Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH i političkih partija.

Načelnik Efendić kazao je da su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu najvažniju ulogu imali borci koji su na samom [...]

50
 
Pročitaj
22/08/2016

Osmanović i Mahmutbegović razgovarali o stanju u kulturi i obrazovanju

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas sa potpredsjednicom Federacije BiH (FBiH) Melikom Mahmutbegović o stanju u kulturi i obrazovanju, kao i mogućnostima za zajedničko djelovanje kako bi se rješavali prioritetni problemi.

Posebna pažnja posvećena je statusu sedam institucija kulture od značaja za BiH. Razmotrene su aktivnosti preduzete na saniranju stanja u Zemaljskom muzeju BiH te je ukazano na potrebu zajedničkog djelovanja kako bi se sanirala oštećenja nastala tokom nevremena prošlog mjeseca.

Osmanović i Mahmutbegović izrazili su nezadovoljstvo statusom djece Bošnjaka u obrazovanju u Republici Srpskoj, posebno kada je [...]

100
 
Pročitaj
22/08/2016

Vlada KS – Izgradnja kružnog toka na Šipu bit će Vladin kapitalni projekt

Izgradnja kružnog saobraćajnog toka i objekta osnovne škole u naselju Šip, dječijeg igrališta na Soukbunaru te postavljanje podzemnih kontejnera na četiri lokacije na području općine Centar samo su neke od tema o kojima je danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarao s delegacijom Općine Centar Sarajevo koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.

– Realizacija projekta izgradnje kružnog saobraćajnog toka u naselju Šip za Vladu Kanton Sarajevo je značajna. Spremni smo neophodnim finansijskim sredstvima podržati njegovu što hitniju realizaciju, jer ćemo njime definitivno riješiti pitanje evidentnih saobraćajnih gužvi u tom dijelu grada, [...]

300
 
Pročitaj
22/08/2016

Delegacija Saveza udruženjapenzionera u Vladi FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, sa saradnicima, te predstavnici Federalnog ministarstva finansija bili su domaćini današnjeg sastanka u sjedištu Vlade FBiH na kojem su razmotreni zahtjevi Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH od 11. augusta ove godine. Delegaciju penzionera predvodio je predsjednik Udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić.

– Cilj susreta, koji je organiziran na inicijativu premijera Novalića, bio je da se predstavnici tog saveza upoznaju sa aktivnostima Vlade na ovom planu i prije septembra, kad je planirano donošenje novog zakona o penzijskom i invalidskom [...]

200
OLIMPIJADA RIO 2016
 
mi2-vijesti
 
olimpijske_igre_rio1
 
mi2-vijesti
 
mi2-vijesti
 
mi2-vijesti
 
Od večeras je Rio de Janeiro sportski centar svijeta
 
mi2-vijesti
 
mi2-vijesti
 
mi2-vijesti
 
Ispisao historiju: Boltu treće olimpijsko zlato na 100 metara
 
olimpijske_igre_rio1
 
mi2-vijesti
 
Rafael Nadal
 
ceprkalo.oi
 
tuka
 
olimpijske_igre_rio1
 
 
 
olimpijada2016_Elina Svitolina
 
larisa_ceric02
/* ]]> */