Ban ki-moon među favoritima za predsjednika Južne Koreje

by Mi212/01/2017

Ban Ki-moon je na drugom mjesto u najnovijim anketama podrške za predsjedničke izbore u Južnoj Koreje, nakon što se vratio u svoju domovinu, po isteku mandata na čelnoj poziciji u Ujedinjenim nacijama.

Podrška predsjedničkoj kandidaturi Ban Ki-moona, čiji  je drugi, petogodišnji mandat  generalnog sekretara UN-a završio 31. decembra 2016. godine, iznosila je 20,3 posto ove sedmice, prema anketi u kojoj je bilo uključeno 1.511 ispitanika.


Podrška Banu, pala je za 1,2 posto u odnosu na prošlu sedmicu, ali je ostao na drugom mjestu već dvije sedmice, odmah iza opozicionog kandidata.

Moon Jae-in, bivši šef najveće opozicione Minjoo stranke, imao je podršku  27,9 posto anketiranih,  i zadržao se na vrhu ljestvice već drugu sedmicu provođenja ankete. Njegov rejting povećao se za  1,1 posto u odnosu na prošlu sedmicu.

Dio članova južnokorejske vladajuće Senuri partije najavio je u decembru da će formirati novu stranku, a jedan njihov istaknuti predstavnik izrazio je nadu da će se novoj partiji pridružiti bivši generalni sekretar UN Ban Ki-moon kojeg ankete vide kao favorita na predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji.

“Nadamo se da će se generalni sekretar Ban Ki-moon pridružiti Novoj konzervativnoj stranci za reformu, i ukoliko to učini, biće ispravno da se takmiči na pravednim unutarstranačkim izborima”, rekao je tada član nove stranke i njen potencijalni predsjednički kandidat Ju Song-min.

Mi2 vijesti:   Kasumović: Podržat ću novu stranku koja bi bila na nivou cijele BiH

Prema rezultatima  decembarske ankete Realmetera, 23,3 odsto ispitanika bi glasalo za Bana na predsjedničkim izborima, dok bi za Moon Jae-ina iz liberalne Demokratske partije glasalo njih 23,1 odsto.

Južnokorejski parlament glasao je za razrješenje predsjednica Park Geun-hye , al tu odluku treba da potvrdi i Ustavni sud. Ona uživa imunitet od krivičnog gonjenja sve dok je na funkciji predsjednice, mada su joj ovlaštenja suspendovana.

B.D.

http://www.fena.ba/article/911729/ban-ki-moon-medju-favoritima-za-predsjednika-juzne-koreje