Dražena Gašpar i Marija Herceg nominirane za europsku nagradu

by Mi207/04/2016

Ulaskom INTERA TP-a u društvo nacionalnih točaka Europskog centra za žene i tehnologiju ženama iz BIH pružena je mogućnost da se nominiraju za European Celebration of Women in Computing (ECWC).

 Tako su nominirane Marija Herceg, u kategoriji Emerging Leader Award i Dražena Gašpar u kategoriji ECWC Social Impact Award. Za njih se može glasovati do 10. travnja, a dovoljno je pronaći njihovo ime na linku http://www.womenincomputing.eu/awards/list, upisati e-mail i glasovati.


 Naime, u kontekstu 200. obljetnice rođenja Ade Lovelace, prve računalne programerke, ECWT je odlučio organizirati događaj European Celebration of Women in Computing sa svrhom promocije žena koje se bave spomenutim zanimanjem, ali i s namjerom stvaranja temelja za nove strategije koje bi omogućile veće uključivanje žena u IT zanimanja u Europi. Nakon što su zemlje članice imale mogućnosti nominirati žene koje prednjače u IT-u u njihovim zajednicama, ECWT je objavio 10 finalistica među kojima su Marija Herceg i Dražena Gašpar.

 Profesorica Dražena Gašpar je aktivna u IT sektoru preko 15 godina, uključujući njegov akademski, poslovni i NGO segment. Kroz to razdoblje Dražena je stekla ogromno praktično iskustvo radeći na razvoju i provedbi velikoga broja različitih softverskih aplikacija.

 Suosnivačica je softwarske kompanije HERA Mostar, koja je od svog osnivanja 2001. omogućila zapošljavanje mladog visokoobrazovanog ICT kadra, nastojeći osigurati da to poduzeće bude i društveno odgovorno kroz razvoj i poticanje projekata od širega društvenoga značenja.

Mi2 vijesti:   Predstavnički dom Parlamenta FBiH okončao današnju sjednicu

 Marija Herceg je predavačica i studentica politehničkog doktorskog studija na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Na FIT-u predaje i istražuje o STEM/STEAM (Science, Techonology, Engineering, (Art), Mathematics) obrazovanju i mogućnostima njegove primjene u BiH. Od 2012. aktivna je i u Udruzi mladih Agape iz Ljubuškog koja promiče neformalno obrazovanje mladih.

 

(FENA) Z.N.