Državna zastava, povez na očima

by Mi224/11/2016

Ne može čovjek, jasno je, ostati hladnokrvan na luksuzne igrarije i svakolike ludorije budžetskih upravitelja, iako su one svakodnevnica a fajda od reakcija javnosti gotovo nikakva. Takve cirkuzanije što nam se serviraju i forsiraju da ih primijetimo uglavnom su samo iritantne, dok su (za životne odluke) ključne informacije što nam samo ponekad i nakratko, ili nikako, bljesnu pred očima, duboko zabrinjavajuće.

Piše: Rusmir Pobrić


Ne može insan, shvatljivo je, ignorisati Talgo vozove prezaduženih Željeznica FBiH, plaćene preko 130 miliona KM, koji su 10 godina beskorisno ležali u skladištima jer ne odgovaraju našim šinama. Kad su nakon 10 godina nekako nataknuti na prugu, već za koji dan su nesretno iz nje u Podlugovima iskočili, izbezumivši putnike i komšiluk i sje.avši Čoli pjesmu. Ne može čovjek prešutjeti trošenje 32 gume u dvije sezone za jedno službeno vozilo državnog ministra finansija, ili činjenicu da nijedan član Predsjedništva BiH nije kupio službeno auto jeftinije od 200.000 KM. Ili što se, sjetit ćemo se, zgrada Vlade RS opremala pepeljarama od 1300 KM.

Raznorazni merlinovski novogodišnji honorari, skupi trotoari i ine igrarije (sitnice, složit ćemo se) iritirajukokuzni puk,razumljivo je, „vade mu živac“ i izazivaju kakvu takvu reakciju, ali – za nadati se – ne kao prepoznate primarne nevolje ovog društva, već kao žive ilustracije konstantne iracionalne politike i odsustva osjećaja za stvarni prioritet. Ili ludorije s umišljajem.Prave nevolje, koje nas dugoročno vuku dnu, najčešće nam nisu pred očima.

Recimo, BiH samo po osnovi otplate vanjskog duga plaća preko 100 miliona KM kamata godišnje. I tako zadnjih 10 godina. Preko milijarde KM za 10 godina, samo kamata.

BiH ima manje od 160 ljekara na 100.000 stanovnika, a standard EU je 362 ljekara na 100.000.Ipak, BiH i dalje masovno izvozi svoje medicinsko osoblje, uvjeravajući javnost da ga imamo viška.

BiH danas ima 121 km autoputa. Hrvatska je prije 6 godina imala 1.126 km, a Slovenija 771 km. Albanija je, na primjer, za 3 godine sagradila 300 km autoputa.

Mi2 vijesti:   Rukometna reprezentacija BiH pobjedom protiv Litvanije završila grupnu fazu kvalifikacija za SP

zastava bih Državna zastava, povez na očima

IT struka je najtraženije zanimanje današnjice i preduslov za razvoj i konkurentnost cjelokupne privrede. BiH ima 3,5 puta manji broj IT inžinjera od Hrvatske. Rumunija će 2020. godine imati 87 puta više IT inžinjera od BiH.

Najjača izvozna grana bh. privrede, drvna industrija, izvozi gotovo 6 puta manje nego što je izvozila prije rata, 1,2 naspram 6,8 milijardi KM koliko je nekad godišnje izvozila.

Broj penzionera u BiH je premašio 660 hiljada i galopirajuće raste, preko 2% godišnje. Broj zaposlenih je možebit dosegao 750 hiljada. Dakle, manje od 1:1,4. U bivšoj Jugoslaviji omjer penzioner-radnik iznosio je 1:3,7, dok je prosjek zemalja EU 1:4.

BiH ima premalo radne snage i masovni odliv mozgova i radnih ruku je trenutno problem broj jedan s kojim  se BiH nažalost ne suočava nego samo susreće. Procjene kažu da između 40 i 80 hiljada ljudi godišnje napusti zemlju. Nažalost nadležne institucije BiH nemaju čak ni osnovnu evidenciju o tome, a kamoli prijeko potrebnu strukturu odlazećeg stanovništva.

Strane investicije, ionako mizerne, u prosjeku 4 puta manje nego u Hrvatskoj, u 2015. su godini, dakle u godini Reformske agende, pale za 38,9%, ili sa 399 na 244 milona eura. Dok nam premijer Novalić kazuje da za veće strane investicije moramo čekati dolazak NATO-a, strani investitori u svojim analizama poručuju da su od svih faktora poslovanja u BiH najnezadovoljniji borbom države protiv korupcije.

Godišnje nas državna revizija javnih finansija (BiH, FBiH, RS, BD) košta najmanje 10 miliona KM. Njeni se izvještaji broje stotinama, negativni nalazi hiljadama, a korektivne mjere, sankcije i kazne za rasipnike, nulom.

Tu nam je i Dan državnosti BiH. Doduše, ne u cijeloj državi. Tada će se državotvornost pokazivati uzdizanjem državnih zastava. Već sutra će se isti ti državotvorci pišati po državnim revizorskim izvještajima, drndati državna vozila, krčmiti državne pare, vezujući nam državnu zastavu kao perdu preko očiju da sve to ne vidimo.

I milujući nas po glavi k'o Semir Osmanagić omahovljene kamene kugle, postavljene kao ukras na svečano novootvorenom trotoaru.