FBiH | Mi2.ba
Trending
Heat Index
Newsdesk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Posts Tagged ‘FBiH’
Most Recent
 
Read More
27/09/2016

Svečano otvoren renovirani objekt Pozorišta mladih Sarajevo

2016-09-27 20:05:09 Svečano otvoren renovirani objekt Pozorišta mladih Sarajevo

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) – Renovirani objekt Pozorišta mladih Sarajevo večeras je svečano otvoren.

Ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i v.d. direktora Pozorišta mladih Sarajevo Semir Krivić izrazili su zadovoljstvo što su radovi na rekonstrukciji objekta završeni.

– Ova institucija je zaslužila rekonstrukciju i sada je to lijep objekt – kazao je Lukić i dodao da će  najmlađi ljubitelji pozorišta, kao i uposlenici, uživati u posjetama, zimi će im biti tolije, a ljeti ugodnije.

Radovi na rekonstrukciji objekata uključivali [...]

 
Read More
27/09/2016

Ministar Drljača u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilka Ademaj posjetili su danas Bosansko-podrinjski kantona (BPK) Goražde, gdje su se susreli premijerom i predsjedavajućom Skupštine tog kantona – Emirom Okovićem i Aidom Obućom, kao i ministrima u Vladi BPK-a.

Razgovarano je o razvojnim projektima te transferima s federalnog nivoa, kao i statusnim pitanjima koja se tiču boračke populacije i implementacije određenih zakona, kao i o socijalnoj problematici i podršci vladinim i nevladinim organizacijama.

Ministar Drljača izjavio je Feni da je bilo riječi o raspodjeli javnih prihoda, a s obzirom na to da BPK-a nije [...]

 
Read More
27/09/2016

Novalić: Izgradnja putne infrastrukture prioritet Vlade FBiH

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je na otvaranju tunela Karaula da je izgradnja putne infrastrukture prioritet vlade, te da su se koalicioni partneri dogovorili da ubrzaju izgradnju autoputa, brzih i magistralnih cesta.

Naglasio je da u Vladi FBiH namjeravaju da u narednih pet do šest godina završe autoput, izgrade brze ceste do Tuzle, Bihaća i Goražda i tako povežu BiH.

Novalić je rekao da je tunel Karaula izuzetno važan jer povezuje Sarajevo i Tuzlu, dva velika centra, i da je umanjena dugogodišnja agonija vozača na toj dionici.

Delegat u Domu naroda PSBiH Fahrudin Radončić rekao je da se razvoj svake države mjeri razvojem putne infrastrukture a da [...]

 
Read More
21/09/2016

Agencija za bankarstvo Federacije BiH domaćin SREP seminara

Agencija za bankarstvo Federacije BiH domaćin je seminara “Common European SREP framework and Supervisory assessment of recovery plans” (Zajednički europski SREP okvir i supervizorska procjena planova oporavka) koji će se pod pokroviteljstvom EBA-European Banking Authority, 22. i 23. rujna održati u prostorijama Agencije za bankarstvo FBiH.

Seminaru će nazočiti predstavnici supervizorskih institucija iz zemlje i regiona: CBA- Centralna banka Albanije, CBG- Centralna banka Crne Gore, NBM- Narodna banka Makedonije, NBS- Narodna banka Srbije, ABRS- Agencija za bankarstvo RS i FBA- Agencija za bankarstvo F BiH. Predavači su iz European Banking Authority (EBA) i The World Bank – [...]

300
 
Read More
21/09/2016

CRP – Stvarati uvjete za okolišno prihvatljiv energetski sektor u BiH

- Centar za razvoj i podršku prije pet godina je formirao Efekt mrežu s ciljem da okupimo sve pojedince koji su autoriteti u oblasti zaštiti životne sredine i energijske efikasnosti. Tu su predstavnici institucija, biznis sektora, akademske zajednice, medija i svi zajedno želimo da doprinesemo cilju da se u BiH konačno počnu primjenjivati mjere energijske efikasnosti, odnosno počnu ispunjavati obaveze iz Sporazuma o energetskoj zajednici – kazala je Feni koordinatorica za komunikacije CRP-a Alma Tihić. Napomenula je da se od deset najzagađujućih termoelektrana u Evropi, tri nalaze se u Bosni i Hercegovini, te da su generalno trendovi u svijetu da se one čine [...]
350
 
Read More
21/09/2016

Delegacija privrednika turskog grada Van u posjeti BiH

Udruženje turskih privrednika Bosne i Hercegovine organizovalo je posjetu delegacija od 28 privrednika iz Privredne komore grada Van koji borave u posjeti BiH od 21. do 25. septembra.

Delegaciju čine privrednici iz oblasti: trgovine hranom, prehrambene industrije, građevinarstva, građevinskih materijala, turizma, nakita, uvoza-izvoza, hemije, automobilske industrije, osiguranja na radu, ugostiteljstva, tehnologije, te naftnog sektora.

Za delegaciju su pripremljena dva različita programa – program u Sarajevu će biti okončan 22. septembra ceremonijom potpisivanja protokola o saradnji Privredne komor grada Van i Udruženja Tursko-Bosanskih privredika, nakon čega će [...]

50
 
Read More
21/09/2016

IDDEEA: Nismo odgovorni za ažuriranje podataka u Centralnom biračkom spisku

Saopćeno je to danas iz IDDEEA-e, a povodom navoda vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva i Općinskom vijeću Novog Sarajeva Roberta Pleše "da se njegov otac koji je preminuo 2006. još nalazi na biračkom spisku, kao i hiljade drugih preminulih građana...", a zašto odgovornost, između ostalih, adresira i na IDDEEA-u.
400
 
Read More
21/09/2016

CCI- U posljednjih 18 mjeseci zabilježeno slabo poboljšanje na bh. tržištu rada

U posljednjih 18 mjeseci došlo je do slabog poboljšanja na bh. tržištu rada koje neće doprinijeti poboljšanju stanja u privredi, pokazalo je istraživanje Centara civilnih inicijativa(CCI) koje je predstavljeno danas u Sarajevu.

Projekt- koordinator CCI-a Ismar Hota izjavio je da u toj organizaciji smatraju da sve dok ne budu provedene strukturne promjene na poboljšanju vladavine prava koje bi trebale dovesti do novih domaćih i stranih investicija neće biti značajnog rasta privrede i pada nezaposlenosti.

Istakao je da je problem s mjerom Vlade FBiH kojom je 50 miliona KM potrošeno za finansiranje prvog zapošljavanja što kad ta sredstva budu potrošena svi koji su na taj [...]

400
 
Read More
21/09/2016

Poslodavci o rezultatima sastanka sa premijerom Novalićem

Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Vlade FBiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) i brojnim privrednicima, koji je održan u ponedjeljak, 19. septembra, u u Zenici. Sastanak je bio dogovoren deset dana ranije, a planirano trajanje bilo je dva i po sata, saopćeno je danas iz Odjela za odnose sa javnošću UPFBiH.

Broj sudionika (više od 150 privrednika iz FBiH) pokazao je koliko je tema poreske reforme značajna za poslodavce. Na sjednici su, između ostalih, učestvovali poslodavci iz Sarajeva, Bihaća, Širokog Brijega, Tuzle, Goražda, [...]

150
 
Read More
21/09/2016

FUCZ – Jučer na području FBiH registrirana dva manja požara

Na osnovu izvještaja iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a, tokom prethodna 24 sata na području Federacije Bosne i Hercegovine registrirana su dva manja požara i primljeno je sedam dojava o pronalasku neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

Vatrogasna jedinica Općine Velika Kladuša imala je intervenciju u mjestu Gornja Koprivna gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu, šupi za drva, a pričinjena je veća materijalna šteta.

U Kantonu Sarajevo, profesionalna vatrogasna jedinica Grada Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju vatre u napuštenoj šupi.

Kantonalni operativni centar jučer je zaprimio prijavu o [...]

 
Read More
21/09/2016

Na području FBiH 78 prometnih nezgoda, jedna osoba teško povrijeđena

Na području Federacije BiH u protekla 24 sata dogodilo se 78 prometnih nezgoda u kojima je jedna osoba zadobila teške, a 11 osoba lakše tjelesne ozljede, dok za dvije osobe nije utvrđen stupanj tjelesnih ozljeda.

Registrirano je 39 kaznenih djela i to tri razbojništva, jedno ugrožavanje sigurnosti, dva posjedovanja opojnih droga, 10 teških krađa, dvije krađe te 30 narušavanja javnog reda i mira u kojima je pet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Također, 16 osoba je lišeno slobode, a 13 zadržano, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(FENA) L.A.

 
Read More
21/09/2016

Uskoro detaljna analiza telekoma u Federaciji BiH

Kakva sudbina čeka dva dominantna telekom operatera u FBiH, BH Telecom i HT Mostar, bit će poznato tek nakon što bude sačinjena sveobuhvatna finansijska i operativna analiza stanja, u finansijskim krugovima poznata pod nazivom “due diligence”. Tek nakon toga će se znati da li će ovi telekom operateri biti restrukturirani, dokapilalizirani prodajom dijela dionica ili privatizirani.

– Ova analiza predstavlja najdetaljnije moguće skeniranje stanja i ona će pokazati u kakvoj su situaciji ove dvije kompanije, kao i njihovi pojedini organizacioni dijelovi. Ova vrsta analize za cilj ima da precizno detektuje sve dijelove komapnije u kojima postoje problemi pri funkcioniranju. [...]

300
 
Read More
21/09/2016

Ministar Bukvarević u Brčkom

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovat će u srijedu u Brčkom polaganju kamen-temeljca za izgradnju stambene zgrade namijenjene pripadnicima Armije RBiH i HVO-a, koju zajedničkim sredstvima finansiraju vlade Federacije BiH i Brčko distrikta BiH.

Polaganje kamena-temeljca bit će upriličeno na platou Autobuske i Željezničke stanice u naselju Novo Brčko.

Događaju će prisustvovati i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Ante Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Esad Kadrić, te predstavnici koordinacije udruženja Armije RBiH i koordinacije udruga HVO-a.

U sali zgrade Vlade Brčko Distrikta [...]

 
Read More
20/09/2016

Granski kolektivni ugovor u oblasti rudarstva nudi optimalna rješenja

U Tuzli je danas održan sastanak povodom nedavnog potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora između Sindikata radnika rudnika FBiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Dvanaest i po hiljada zaposlenih u oblasti rudarstva i energetike na području Federacija BiH čini kičmu energetskog sektora, a kolektivni ugovor jedan je od najznačajnijih akata u oblasti rudarstva i omogućit će dalju egzistenciju rudarstva i energetike. Granski ugovor koji su predstavnici sindikata potpisali s predstavnicima Federalnog ministarstva industrije energetike i rudarstva, između ostalog, podrazumijeva povećanje minimalne satnice na 2,40 KM, naknadu za rad u vrijeme državnih [...]

 
Read More
20/09/2016

Čavara otvorio sustav kanalizacijske mreže u Orašju

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara otvorio je danas sustav kanalizacijske mreže u Poduzetničkoj zoni Dusine u Orašju.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika FBiH, u okviru projekta “Održivi lokalno-ekonomski razvoj općine Orašje” (Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development – MOSLED), koji financiraju Europska unija i općina Orašje, nastoji se jačati uloga i kapacitet Centra za poduzetništvo i Poslovni inkubator te općine.

“Ovo je projekt koji ohrabruje, osobito na prostoru koji je proteklih godina pretrpio velike štete od poplava. Ovaj projekt pokazuje još jedan način dobre suradnje lokalne vlasti, Federacije BiH i Europske [...]

 
Read More
20/09/2016

UNDP najavio 15 miliona dolara za projekte energetske efikasnosti u RS-u i FBiH

2016-09-20 14:42:00 UNDP najavio 15 miliona dolara za projekte energetske efikasnosti u RS-u i FBiH

BANJA LUKA, 20.septembra (FENA) – Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) najavio je mogućnost da se za Republiku Srpsku (RS) i Federaciju BiH odobri oko 15 miliona američkih dolara grant sredstva za opremanje objekata u skladu s energetskom efikasnošću.

Prethodno su resorni entitetski ministri uputili pismo predstvanicima nadležnih institucija koje se bave održivim zelenim razvojem, izjavila je danas ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić ističući da bi sredstva mogla biti operativna za oko dvije godine.

-Važno je da od [...]

250
 
Read More
20/09/2016

Nenadić posjetio Notarsku komoru FBiH

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić posjetio je danas Notarsku komoru Federacije Bosne i Hercegovine u okviru redovnih aktivnosti Ministarstva usmjerenih na koordinaciju i planiranje rada u saradnji s predstavnicima pravosudnih institucija i nosiocima javnih funkcija u ovoj oblasti na području Kantona Sarajevo.

Konstatovano je da pokrenute zajedničke aktivnosti, usmjerene na unapređenje rada pravosuđa kroz rješavanje konkretnih problema s kojima se u svom radu susreću notari, a u cilju poboljšanja nivoa kvaliteta usluga pruženih građanima i pravnim subjektima, predstavljaju pomak u dosadašnjem funkcionisanju ovog resora.

Ministar Nenadić je [...]

250
 
Read More
20/09/2016

Ministar Bukvarević sutra u Brčkom

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovat će u srijedu u Brčkom polaganju kamena-temeljca za izgradnju stambene zgrade namijenjene pripadnicima Armije RBiH i HVO-a, koju zajedničkim sredstvima finansiraju Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko Distrikta BiH.

Polaganje kamena-temeljca bit će upriličeno u 14 sati na platou Autobuske i Željezničke stanice u naselju Novo Brčko.

Događaju će prisustvovati i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Ante Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Esad Kadrić, te predstavnici koordinacije udruženja Armije RBiH i koordinacije udruga HVO-a.

U sali zgrade [...]

 
Read More
20/09/2016

Drljača: Želimo da Tuzla osjeti da ima podršku Vlade FBiH

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sastao se danas u Tuzli s federalnim ministrom rada i socijalne politike i dopremijerom FBiH Veskom Drljačom da bi razgovarali o aktuelnim pitanjima na području TK-a i saradnji Federalne i kantonalne vlade.

Dopremijer FBiH ocijenio je da je s Gutićem imao vrlo kvalitetan razgovor, naznačivši da su iznesena  značajna pitanja za TK, koja traže rješavanje, a koja će, kako tvrdi ići sukcesivno.

-Saradnja Ministarstva  rada i socijalne politike FBiH i Vlade TK-a se odvija dvosmjerno, dogovorili smo moduse i dinamike koje bi mogle uslijediti nakon današnjeg razgovora,  da bi se određena pitanja mogla rješavati – kazao je Drljača [...]

 
Read More
20/09/2016

U FBiH za 24 sata 92 saobraćajne nesreće

 Na području  Federacije BiH tokom protekla 24 sata  registrirana  su 34 krivična djela i 92 saobraćajne nesreće, u kojima su tri osobe  zadobile teške, a 29 osoba lakše tjelesne povrede, dok za dvije osobe nije utvrđen stepen povrede.

Od krivičnih djela, registrirano je  razbojništvo u pokušaju,  12 teških krađa, tri krađe,  tri nasilja u porodici,  dva oštećenja tuđe stvari, jedno ugrožavanje sigurnosti i 12 ostalih krivičnih djela.

Evidentirano je i 26 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je jedna osoba zadobila lakše tjelesne povrede, a četiri osobe  povrede za koje nije utvrđen stepen.

Slobode je lišena 21 osoba, a 11 ih je zadržano, saopćeno je iz [...]

 
Read More
20/09/2016

Buroj Ozone – najveća investicija u BiH

Izgradnja prvog Integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone” na Prečkom polju počela je jučer svečanim polaganjem kamena temeljca koji su otkrili predsjednik Buroj International Group Ismail Ahmed, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Među brojnim uglednim gostima bio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ukupna vrijednost investicije je 4,5 milijarde KM, a realizirat će je Buroj International Group.

Turistički grad “Buroj Ozone” bit će izgrađen na površini od 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacionog centra Bjelašnica – [...]

 
Read More
19/09/2016

Sastanak premijera Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca FBiH

Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i brojnim privrednicima u Zenici.

Ideja organizatora, Udruženja poslodavaca, bila je prezentacija reformske agende s pozicije Vlade FBiH, kako će se ona provoditi u naredne dvije – tri godine, s akcentom na probleme opterećanja na rad, što najviše u ovom trenutku interesuju poslodavce.

– Pokušavamo da, kao partneri, imamo  jednu vrlo aktivnu ulogu, tako da smo već Vladi prezentirali svoja razmišljanja i usmjerenja. Smanjenje [...]

 
Read More
19/09/2016

Vlada HNŽ-a zabranila zapošljavanje do kraja godine

Na današnjoj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2017. do 2019. godine kojima se nastoji uspostaviti snažnija veza prioriteta vladinih politika i proračuna za sljedeću godinu.

Kako je priopćeno iz te vlade, smjernice sadrže strateške ciljeve i prioritete Vlade, temeljne makroekonomske i pokazatelje ekonomske i fiskalne politike te pretpostavke društvenog i gospodarskog razvitka za proračunsku i slijedeće dvije godine.

Također, Vlada je usvojila Dokument okvirnog Proračuna HNŽ-a za razdoblje od 2017. do 2019. godine, koji za temeljni cilj ima izradu programskog proračuna i odgovornosti za [...]

100
 
Read More
19/09/2016

Najava događaja za 20.09.2016. godine (utorak)

Najave događaja za utorak, 20. septembra 2016. godine, pristigle do 15.00 sati:

VANJSKA POLITIKABRUXELLES – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH prisustvovat će sjednici Vijeća za opće poslove EU u Bruxellesu na čijem dnevnom redu bi se trebala naći i aplikacija BiH za članstvo u EU

DRŽAVNE INSTITUCIJE I ZVANIČNICIBEOGRAD – 14.00 – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastat će se s ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislavom Nedimovićem

BANJA LUKA/GRADIŠKA – Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović posjetit će institucije odbrambeno-sigurnosnog [...]

450
 
Read More
19/09/2016

Džindić razgovarao s predstavnicima kineske firme Dongfang Electric Corporation

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić primio je danas predstavnike kineske firme Dongfang Electric Corporation. Na sastanku su bili predsjednik te kompanije Zou Lei, sekretar Uprave Zhang Jilie, potpredsjednik Han Zhiqiao, savjetnik premijera FBiH Gordan Čahtarević i direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Tokom sastanka o aktivnostima na projektu izgradnje termoelektrane u Banovićima učesnici su iznijeli 14 spornih tačaka u pregovorima i na kraju se usaglasili da je za dvije potrebno održati dodatne sastanke i usaglašavanja u Kini, kojima će prisustvovati predstavnici Dongfang Electric Corporation, RMU Banovići, predstavnik Vlade Federacije BiH iz [...]

 
Read More
19/09/2016

Čestitka ministra Bukvarevića odbojkašima BiH

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio je čestitku reprezentaciji Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci povodom osvajanja srebrene medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

– Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom osvajanja srebrene medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju. Vaše olimpijsko srebro, za nas Bosance i Hercegovce je zlata vrijedno. To je još jedan dokaz vašeg sportskog umijeća i izuzetan uspjeh naše reprezentacije. Visoko podignuta zastava BiH na dodjeli odličja u Riju je dokaz vaše snage, borbe i zajedništva koje vlada u reprezentaciji. Zbog svega toga naša domovina je još jednom ponosna na vas [...]

 
Read More
19/09/2016

Predstavnici Dongfang Electric Corporation u Vladi FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić primio je danas predstavnike kineske firme Dongfang Electric Corporation. Na sastanku su bili predsjednik te kompanije Zou Lei, sekretar Uprave Zhang Jilie, potpredsjednik Han Zhiqiao, savjetnik premijera FBiH Gordan Čahtarević i direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Tokom sastanka o aktivnostima na projektu izgradnje termoelektrane u Banovićima učesnici su iznijeli 14 spornih tačaka u pregovorima i na kraju se usaglasili da je za dvije potrebno održati dodatne sastanke i usaglašavanja u Kini, kojima će prisustvovati predstavnici Dongfang Electric Corporation, RMU Banovići, predstavnik Vlade Federacije BiH iz [...]

 
Read More
19/09/2016

Na području FBiH 277 saobraćajnih nesreća, osam osoba poginulo

Osam osoba poginulo je od petka u 277 saobraćajnih nesreća na području Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Teške tjelesne povrede zadobilo je 17 osoba, a 64 su lakše povrijeđene.

Zabilježeno je i 98  krivičnih djela, među kojima je osam razbojništava, dva nasilja u porodici, šest oštećenja tuđe stvari, jedno izazivanje opće opasnosti, dva ugrožavanja sigurnosti, četiri posjedovanja opojne droge, 21 teška krađa, 14 krađa i 40 ostalih krivičnih dijela.

Registrirano je 136 narušavanja javnog reda i mira u kojima je 13 osoba zadobilo lakše tjelesne povrede.

Uhapšene su 63 osobe, a 45 je zadržano.

(FENA) [...]

 
Read More
19/09/2016

Parafiran Kolektivni ugovor za oblast šumarstva

 U zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je parafiran usaglašeni tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti šumarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pregovori između Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH i predstavnika kantonalnih vlada, uz učešće rukovodstava kantonalnih šumskih privrednih društava, počeli su 21. juna 2016. i vođeni su u koordinaciji Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Usaglašeni parafirani tekst ovog kolektivnog ugovora bit će upućen vladama kantona na razmatranje i usvajanje.

Današnje uspješno okončanje pregovora o [...]

 
Read More
19/09/2016

Strategija razvoja drvnog sektora FBiH–Povećati izvoz, proizvodnju, zaposlenost

Povećati izvoz drvnog sektora Federacije BiH sa sadašnjih oko 630 miliona KM na 1,3 milijarde KM u 2026. godini  uz povećanje učešća proizvoda više i visoke dodane vrijednosti sa sadašnjih 35 na 65 posto u ukupnom izvozu, jedan je od dugoročnih ciljeva iz Strategije razvoja drvnog sektora u Federaciji BiH (2016 – 2026) koja je danas predstavljena u Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) u Sarajevu.

Na sjednici Skupštine Grupacije šumarstva i drvne industrije PKFBiH je istaknuto da bi drvni sektor s obzirom na rezultate koje ostvaruje trebao biti jedan od strateških sektora u FBiH.

Uz povećanje izvoza, po riječima predsjednika radne grupe za izradu ove strategije [...]

50
 
Read More
19/09/2016

U Visokom “Dani organske proizvodnje”

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH organizirao je danas u Visokom manifestaciju “Dani organske proizvodnje”.

Predsjednik Saveza Sejad Herceg izjavio je Feni da na sajmu učestvuje 27 izlagača, od kojih je 11 s područja Visokog. Na svojim tezgama oni nude med, ljekovito bilje, voće i povrće, te različite prerađevine.

Herceg ističe da su posjetioci posebno zainteresirani za ponudu visočkih firmi BIOS i Frutti-Funghi.

– Interes posjetalaca je veliki, na čemu  posebno zahvaljujemo stanovnicima Visokog – kaže Herceg.

Tokom ove sedmice ovakvi sajmovi će biti održani i u Zenici, Travniku, te Bugojnu.

(FENA) D.V.

 
Read More
19/09/2016

Muhović: Kako je BiH ostala bez 635 miliona KM pomoći za ruralni razvoj

Privreda zaostaje za regionalnom, prioriteti su pogrešno postavljeni i, što je najbitnije, BiH ne usvaja strateške dokumente koji su ne samo obaveza na našem putu ka članstvu u Europskoj uniji već i osnovni uvjet za korištenje instrumenata pretpristupne pomoći, izjavio je za Fenu izvršni direktor Centra za politike i upravljanje Adis Muhović nakon konferencije "Dugoročno ekonomsko planiranje i perspektive privrednog razvoja", koja je održana u Sarajevu. Muhović je govorio o zaključcima konferencije te odgovarao na pitanja zašto se reforme odvijaju sporo i koji je izlaz. - U reformskom procesu, nažalost, sve ide jako sporo.
150
 
Read More
19/09/2016

Sastanak premijera FBiH i Udruženjaposlodavaca danas u Zenici

Sastanak federalnog premijera Fadila Novalića s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine o temi “Reformska agenda s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca” bit će održan danas u Zenici, najavljeno je iz tog udruženja. 

Jedna od ključnih stavki Reformske agende u Bosni i Hercegovini su i nužne poreske reforme, odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plaće, poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade, biti ugrađene u poresku osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrane su izmjene [...]

150
 
Read More
18/09/2016

Najava događaja za 19.09.2016. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za ponedjeljak, 19. septembra 2016. godine, pristigle do 19 sati:

VANJSKA POLITIKANEW YORK – Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovat će na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda:

               – prvog dana posjete, u ponedjeljak, 19. septembra, Crnadak će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, kao i u debati na visokom nivou o izbjeglicama i migrantima

DRŽAVNE INSTITUCIJE I ZVANIČNICIBANJA LUKA – 10.30 – Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske [...]

2800
 
Read More
18/09/2016

Crveni križ FBiH s partnerima održao smotru i simulaciono-pokaznu vježbu

Crveni križ Federacije BiH u subotu je u Orašju, sa svojom strukturom i partnerima, održao smotru i simulaciono-pokaznu vježbu Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa FBiH. 

Domaćin smotre i vježbe bio je Crveni križ općine Orašje, uz podršku Crvenog križa Županije Posavske i Crvenog križa općine Domaljevac-Šamac.

Učestvovali su kantonalni/županijski  timovi Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa, kao i Civilna zaštita Županije Posavske, Civilna zaštita općine Orašje, Dom zdravlja Orašje, Policijska uprava Orašje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Orašje, Granična policija BiH, te Crveni križ/krst Distrikta Brčko BiH.

Učestvovalo je više od 150 osoba, [...]

300
 
Read More
18/09/2016

Svečano otvorena pravoslavna crkva u Jablanici

Pravoslavna crkva svečano je otvorena danas u Jablanici, uz prisustvo mnogobrojnih vjernika pravoslavne vjeroispovijesti, čelnika općine Jablanica, kao i sveštenstava iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Tom prilikom Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački iskazao je veliku zahvalnost zbog izgradnje toga hrama.

– Danas je bio zaista jedan lijep događaj, u kojem smo sudjelovali svi zajedno, prije svega ljudi koji su izgradili ovu crkvu i oni koji su im pomagali, a pomogli su im svi, općina Jablanica, ljudi i ministri iz županije, predstavnici svih vjerskih zajednica. Sretni smo zbog svega toga u ovim teškim vremenima kada ljudi jako slabo razumiju jedni druge, [...]

 
Read More
18/09/2016

Đindić: Akcioni plan za obnovljive izvore energije se neće mijenjati

2016-09-18 14:43:36 Đindić: Akcioni plan za obnovljive izvore energije se neće mijenjati

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) – Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić potvrdio za Fenu da se neće mijenjati Akcioni plan za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH (APOEF), u kojem su navedeni primarni izvori iz kojih se dobiva električna energija i koji će biti poticani.

– Plan je definiran do 2020. godine i po njemu poticaje, koje su potpisale kompanije, a koje su došle na spisak za preferencijalne korisnike, je popunjen iz razloga što je predimenzioniran. U svakom slučaju taj poticaj ne bi trebao biti toliki, to jest puno veći nego što je to u [...]

50
 
Read More
18/09/2016

Herceg: Organska poljoprivredna proizvodnja uslov za EU i velika šansa za razvoj

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg izjavio je za Fenu da ta organizacija kroz svoje aktivnosti nastoji ukazati kupcima, proizvođačima i donosiocima odluka da je organska proizvodnja jedan od bitnih faktora za ulazak BiH u EU, s obzirom na to da je jedan od zahtjeva EU da tri posto poljoprivrednog zemljišta, kao i 10 posto ukupnih poticaja, bude namijenjeno za organsku proizvodnju.

Dodao je da bi ispunjavanjem tih uslova bile  otvorene velike mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje, povećanje proizvodnje, smanjenje uvoza, rast BDP-a i niz pozitivnih efekata u zaštiti okoliša, što bi u konačnici doprinijelo razvoju BiH, odnosno [...]

50
 
Read More
18/09/2016

Sastanak premijera FBiH i Udruženjaposlodavaca sutra u Zenici

 Sastanak federalnog premijera Fadila Novalića s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine o temi “Reformska agenda s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca” bit će održan sutra u Zenici, najavljeno je iz tog udruženja. 

Jedna od ključnih stavki Reformske agende u Bosni i Hercegovini su i nužne poreske reforme, odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plaće, poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade, biti ugrađene u poresku osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrane su izmjene [...]

250
 
Read More
18/09/2016

Čavara na otvaranju manifestacije ”Dani berbe grožđa-Brotnjo 2016” u Čitluku

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara prisustvovat će večeras otvaranju 61. manifestacije ”Dani berbe grožđa-Brotnjo 2016” u Čitluku.

Manifestacija će biti otvorena Svečanim mimohodom sudionika od Srednje škole fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga.

Predsjednik Federacije pokrovitelj je ovog događaja, saopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH. 

(FENA) D.V.

350
 
Read More
17/09/2016

Većina roditelja u Federaciji BiH odlučuje se za vakcinaciju djece

Smanjen postotak vakcinisane djece direktna je posljedica brojnih kampanja protiv vakcinacije koje se posljednjih godina vode u zemljama diljem svijeta, a ovaj negativan trend nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona – izjavio je u razgovoru za Fenu dr. Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Smatra da medijski izvještaji o slučajevima djece koja su nakon primljene vakcine razvila trajni invaliditet, autizam i druge teške komplikacije i bolesti, izazivaju paniku kod roditelja koji, u strahu od mogućih nuspojava, odbijaju da vakcinišu djecu.

Navodi da u Federaciji BiH, ipak, većina roditelja shvata vrijednost imunizacije i [...]

 
Read More
17/09/2016

Demirović: Pri kraju smo izrade plana za restrukturiranje željeznica

2016-09-17 10:27:46 Demirović: Pri kraju smo izrade plana za restrukturiranje željeznica

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) – Federalno ministarstvo prometa i komunikacija uz pomoć Svjetske banke i financijsku podršku švedske organizacije SIDA okončava aktivnosti na izradi plana za restrukturiranje željeznica – potvrdio je u razgovoru za Fenu pomoćnik ministra za željeznički i vodni transport Ismet Demirović povodom donošenja Transportne strategije Federacije BiH.

U planu su navedena tri scenarija za restrukturiranje željeznica.

– Prvi je da željeznice budu uređene kao holding društvo, a drugi razdvajanje infrastrukture od operatera. To je sve trenutno u završnoj fazi, [...]

 
Read More
16/09/2016

Deinstitucionalizacija je dugotrajan proces, ali vrijedan vremena i resursa

U organizaciji Saveza Sumero i Fonda otvoreno društvo BiH upriličene su tri projekcije dokumentarnog filma “Slobodni”, autora Tomislava Žaje.

Radi se o višestruko nagrađivanom filmu koji prati ljude zatvorene u institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u samostalan život, što je jedna od obaveza svih država potpisnica UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Nakon današnje projekcije, organizirane za predstavnike vlasti, institucija socijalne zaštite i nevladinih organizacija, sudionici su diskutirali o procesu deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije, identifikaciji dobre prakse i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s [...]

100
 
Read More
16/09/2016

SASE – Današnji promet 1.237.894,55 KM

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi (SASE) ostvaren je ukupan promet od 1.237.894,55 KM, a u sklopu 29 transakcija ukupno je prometovano 327.813 vrijednosnih papira.  

Vrijednost BIFX-a nije se mijenjala u odnosu na prošlo trgovanje.

Vrijednost indeksa SASX-10 pala je za 1,84 indeksna poena na 695,44 poena što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,26 posto.

Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 0,69 indeksnih poena na 976,35 poena što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja rast od 0,07 posto.

Na kotaciji kompanija trgovano je dionicama emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo (simbol: BSNLR) u iznosu 92.544,80 KM, a kroz pet transakcija [...]

 
Read More
16/09/2016

Azerbejdžanci spremni uložiti milijardu eura u BiH

Gradnja autoputa, kao što su dionica poznata kao zaobilaznica Mostar, brza cesta Sarajevo - Tuzla i tunel Prenj, bili su glavna tema razgovora predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudina Radončića, ambasadora Hasanova i predstavnika velike nacionalne kompanije AzVirt Murata Turkoglua. Radončić je istakao veliki interes domaće vlasti za hitnim početkom na ovim više stotina miliona KM vrijednim projektima i namjeri da u naredne dvije godine Bosna i Hercegovina postane najveće gradilište u regionu. Također, Radončić i ambasador su dodatno razgovorali i o energetskim projektima za koje su zainteresirani Azerbejdžanci.
350
 
Read More
16/09/2016

U ponedjeljak sastanak poslodavaca i premijera Federacije BiH

Sastanak Udruženja poslodavaca FBiH i premijera Federacije BiH Fadila Novalića o temi „Reformska agenda s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca“ bit će održan u ponedjeljak, 19. septembra u prostorijama Arcelor Mittala Zenica, najavljeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.  

Jedna od ključnih stavki reformske agende u Bosni i Hercegovini jesu i nužne poreske reforme odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plate – poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade – biti ugrađene u poresku osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog [...]

 
Read More
16/09/2016

Posebno priznanje Advokatske komore FBiH Milanu Dunoviću

Potpredsjedik Federacije BiH Milan Dunović prisustvovao je danas u Bihaću programu povodom obilježavanja “Dana advokature/odvjetništva FBiH” u organizaciji Advokatske komore FBiH koja je Dunoviću dodijelila posebno priznanje.

Riječ je o priznanju za, kako je navedeno, osobiti doprinos razvoju i unapređenju advokature i njenoj borbi za zaštitu ustavnih načela i zakona u cilju zaštite pojedinačnih i kolektivnih interesa građana BiH i poštivanje ljudskih prava.

– Zaista mi je zadovoljstvo da je Advokatska komora FBiH prepoznala moj rad, u smislu zaštite ljuskih prava i zaštite ustavnosti – rekao je Feni potpredsjednik Dunović.

Naveo je da je jedna od stvari koja [...]

 
Read More
16/09/2016

Novalić: Značaj usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naglasio je danas značaj usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije za period 2016-2019 godina u Federaciji BiH.

Strategiju je usvojila  Federalna vlada danas na sjednici u Sarajevu, a premijer je naglasio da je time otvorena najvažnija stavka šeste tačke Reformske agende.

– Antikoruptivni tim Vlade je formiran i ranije pa će strateški dokument i zakoni činiti moćno sredstavo za otpočinjanje borbe protiv društvene pošasti – naglasio je Novalić na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.

– Strategija za borbu protiv korupcije FBiH 2016-2019 odnosi se na kompletno društvo u FBiH i sve [...]

 
Read More
16/09/2016

Vlada FBiH – Unaprijediti zdravlje bilja

Zaštita zdravlja bilja je neodvojivi segment cjelokupnog sistema sigurnosti hrane i od interesa je za Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu i mora biti podignuta na viši nivo, a obaveze proistekle iz procesa evropskih integracija prioritet su u radu svih federalnih ministarstava i ostalih federalnih institucija, zaključila je danas Vlada FBiH nakon usvajanja informacije Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u oblasti zdravlja bilja u Federaciji BiH u 2015. godini.

Vlada je zadužila rersorno federalno ministarstvo da informaciju sa zaključcima proslijedi svim nadležnim federalnim upravnim organizacijama i kantonalnim vladama kako bi, putem [...]

50
 
Read More
16/09/2016

Vlada FBiH o korištenju poticaja za 2014. godinu

Vlada Federacije BiH danas je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o utrošku i efektima dodijeljenih poticajnih finansijskih sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2014. godinu.

Odluke Vlade Federacije BiH o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava Tekućih transfera utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2014. godinu Federalnom ministrarstvu razvoja, poduzetništva i obrta u iznosu od 5.691.088 KM, odnose se na dodjelu grant sredstava za šesnaest projekata.

Financijska poticajna (grant) sredstva u 2014. godini dodijeljena su za 530 korisnika u iznosu od 5.143.323,82 KM. Ova sredstva, usmjerena su kroz [...]

 
Read More
16/09/2016

Vlada FBiH – Izraditi program ekonomskih reformi

Vlada Federacije BiH usvojila je danas na sjednici u Sarajevu informaciju o aktivnostima na izradi Programa ekonomskih reformi (EPR) Bosne i Hercegovine za period 2017-2019 godina, s Planom aktivnosti i obavezama institucija koje učestvuju u izradi ovog dokumenta.

Resorna federalna ministarstva zadužena su da, najkasnije do 30.9.2016. godine, Federalnom zavodu za programiranje razvoja dostave izvještaje o implementaciji ključnih reformi iz svojih oblasti za prethodnu godinu, te o primjeni aktivnosti iz Programa 2016-2018 godina.

Ministarstva su, također, dužna da, iz oblasti koje je Evropska komisije zadala u strukturi ERP-a, Federalnom zavodu za programiranje razvoja [...]

 
Read More
16/09/2016

Vlada FBiH usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije u FBiH 2016-2019

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije 2016-2019 u Federaciji BiH i Akcioni plan za njeno provođenje, te izvještaj o radu Tima za koordinaciju aktivnosti u vezi s pripremom ovih dokumenata.

Vlada FBiH je u proteklom periodu stvarala pretpostavke za izradu okvira za stratešku borbu protiv korupcije i, u skladu s tim, na 48. sjednici je formirala antikorupcioni tim. Prethodno oformljena radna grupa je radila na samoj izradi strategije, uz pomoć i asistenciju Britanske ambasade, te sačinila prijedlog za usvajanje Strategije i Akcionog plana, čije će provođenje nadgledati i koordinirati u saradnji sa institucijama [...]

 
Read More
16/09/2016

SDP traži odgovore o prodaji dionica FDS-a

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH zatražila je danas od predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića da javno odgovore ko stoji iza, kako se navodi u saopćenju za javnost ove stranke, fantomske “offshore” firme iz Beča “CID Adriatic Investments GmbH”, a koja je kupila skoro 40 posto državnih dionica Fabrike duhana Sarajevo.

U saopćenju se traže odgovori i na pitanje zašto je, kako se navodi, cijena dionica FDS, koju ju odredila Vlada FBiH, 20 posto niža od nominalne cijene dionica te gdje je “nestalo oko 46 miliona KM akumulirane dobiti FDS i da li je tim novcem zapravo kupljen paket državnih [...]

250
 
Read More
16/09/2016

FBiH – Za 24 sata 39 krivičnih djela i 79 saobraćajnih nezgoda

Tokom protekla 24 sata na području Federacije BiH registrovano je 39 krivičnih djela i  79 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba  smrtno stradala, dvije osobe  zadobilo teške tjelesne povrede, a devet  osoba lakše tjelesne povrede, dok za jednu osobu nije utvrđen stepen povrede.

Registrovana su sljedeća krivična djela: jedno razbojništvo, 14 teških krađa, pet krađa, jedno nasilje u porodici, dva oštećenja tuđe stvari,  jedno ugrožavanje sigurnosti i  15 ostalih krivičnih djela.

Također evidentirano je 39 narušavanja javnog reda i mira u kojima je jedna  osoba zadobila povrede za koje nije utvrđen stepen povređivanja.

Slobode je lišeno 19 osoba, a 13  ih [...]

 
Read More
16/09/2016

Simulacijsko-pokazna vježba Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa FBiH

U subotu, 17. rujna, u 12 sati u Orašju, Crveni križ Federacije BiH, sa svojom strukturom i partnerima, organizira smotru i simulacijsko-pokaznu vježbu Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Federacije BiH.

Domaćin smotre i vježbe je Crveni križ općine Orašje, uz podršku Crvenog križa Županije Posavske i Crvenog križa općine Domaljevac-Šamac.

Na smotri će sudjelovati kantonalni timovi Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa, kao i Civilna zaštita Županije Posavske, Civilna zaštita općine Orašje, Dom zdravlja Orašje, Policijska uprava Orašje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Orašje, Granična policija BiH, te Crveni križ/krst Distrikta Brčko BiH i Crveni krst općine [...]

100
 
Read More
16/09/2016

Ovog vikenda susreti sedmog kola Prve nogometne lige FBiH

Susreti sedmog kola Prve nogometne lige Federacije BiH igraju se ovog vikenda.

Sastaju se:– subota:TRAVNIK: Travnik – ZvijezdaBIHAĆ: Jedinstvo – BosnaGRAČANICA: Bratstvo – Bosna SemaLUKAVAC: Radnički – ČapljinaBANOVIĆI: Budućnost – Novi TravnikORAŠJE: Orašje – Velež

– nedjelja:GABELA: Gošk – SlogaKAKANJ: Rudar – Goražde

Susreti počinju u 16 sati.

Tabela:

1. Rudar 6 4 2 0 9:1 142. Bratstvo 6 4 1 1 10:4 133. Bosna (V) 6 4 1 1 9:3 13 4. Orašje 6 3 2 1 7:3 115. Zvijezda 6 3 2 1 7:5 116. Gošk 6 3 1 2 8:7 107. Goražde 6 3 0 3 8:7 98. Bosna Sema 6 3 0 3 8:9 99. Travnik 6 2 2 2 9:7 8 10. Jedinstvo 6 2 2 2 3:3 811. Budućnost 6 2 1 3 7:9 712. Radnički 6 2 [...]

50
 
Read More
16/09/2016

Najave foto servisa za 16.09.2016. godine (petak)

Najave foto servisa za petak, 16. rujna 2016. godine:

 

SARAJEVO – 11.00 – Pres-konferencija ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka o aktualnim vanjskopolitičkim temama – velika sala MVP BiH, Musala 2

SARAJEVO – 10.00 – Sjednica Vlade FBiH – Alipašina 41 – TV i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, saopćenje – 12.00 – Pres-konferencija na kojoj će biti prezentirane najvažnije odluke Vlade FBiH

SARAJEVO – Asocijacija informatičara u BiH će uz podršku i u saradnji s ECDL Fondacijom organizirati Balkan Regionalni ECDL Forum – Parlamentarna skupština BiH, Plava sala Doma naroda – 09.30 – otvaranje Foruma – 13.00 – [...]

100
 
Read More
16/09/2016

U Sarajevu regionalni ECDL forum o digitalnoj pismenosti

Asocijacija informatičara u BiH u saradnji s ECDL Fondacijom organizira danas 10. Balkan regionalni ECDL forum u Sarajevu.

Cilj je razmjena iskustva o dobrim praksama, projektima i dostignutim rezultatima na povećanju digitalne pismenosti u pojedinim zemljama regiona, te prevazilaženju razlika u dostignutom nivou digitalne pismenosti.

Kako je najavljeno iz Asocijacije informatičara u BiH, u radu foruma će sudjelovati predstavnici ECDL Fondacije, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, agencija za državnu službu/upravu, Ureda za reformu javne uprave, te ministarstava obrazovanja RS, FBiH, kantona, kao i predstavnici ovlaštenih ECDL [...]

100
 
Read More
16/09/2016

U Sarajevu danas sjednica Vlade FBiH

U Sarajevu će danas  biti održana 69. sjednica Vlade FBiH, s početkom u 10.00 sati.

Pres-konferencija na kojoj će biti prezentirane najvažnije odluke Vlade Federacije BiH planirana je za 12.00 sati, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Ured će sa sjednice Federalne vlade dostaviti saopćenje za javnost, a o konačnom dnevnom redu sjednice obavijestit će nakon što ga Vlada utvrdi.

(FENA) D.V.

 
Read More
15/09/2016

SDA-Država gubi ogromna sredstva neusvajanjem izmjena zakona o igrama na sreću

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da odugovlačenjem usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću država stalno gubi ogromna sredstva. Da smo u periodu od početka 2016.godine imali taj zakon država je mogla, na osnovu poreza koji je ovim zakonom predviđen, naplatiti 175 miliona KM. S tim novcem je dosad već mogao biti saniran deficit Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. 

Danas smo svjedočili da su SDP-e i Naša stranka spriječile da se ovo zakonsko rješenje razmatra po hitnoj proceduri u Domu naroda FBiH. Na taj način su pokazali da su im bogati vlasnici kladionica, iz samo njima znanih razloga, postali bliskiji od siromašnih [...]

50
Izbori 2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/* ]]> */