INFOGRAFIKA – Svjetsko prvenstvo 2026 sa 48 reprezentacija

by Mi211/01/2017

FIFA je jučer jednoglasno donijela odluku da od 2026. godine na Svjetskom prvenstvu igra 48 reprezentacija. Prema novom sistemu takmičenja selekcije će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri ekipe, a po dvije prvoplasirane će se plasirati u naredni krug takmičenja, kada kreće nokaut faza.

Prije toga 2018. godine u Rusiji i 2022. u Kataru igraće 32 selekcije po starom formatu sa osam grupa sa po četiri ekipe.


“Evropsko udruženje klubova ponavlja da u načelu nije za proširenje Svjetskog prvenstva. Ne vidimo zakonsku osnovu za promjenu postojećeg formata sa 32 reprezentacije koji se pokazao kao savršena formula iz svake perspektive. Sumnjivo je hitno donošenje tako važne odluke, čak devet godina prije nego što će postati primjenjiva, i to bez uključivanja aktera koji će biti direktno pogođeni ovom odlukom“, kaže se u saopštenju ECA.

To što će btoj reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2026. biti povećan sa 32 na 48 najviše će koristiti Aziji i Africi. ( Aldıjana Hadzıc - Anadolu Agency ) INFOGRAFIKA - Svjetsko prvenstvo 2026 sa 48 reprezentacija

To što će btoj reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2026. biti povećan sa 32 na 48 najviše će koristiti Aziji i Africi. ( Aldıjana Hadzıc – Anadolu Agency )

Navode da “razmiju da je ova odluka donesena iz političkih razloga, a ne sportskih i pod velikim političkim pritiskom, što je nešto za šta ECA smatra da je žalosno”.

“ECA će detaljno analizirati uticaj i posljedice novog formata, te razmatrati ovu temu na sljedećem sastanku Izvršnog odbora krajem januara“, naglašeno je iz ECA.

Mi2 vijesti:   Između 25.000 i 29.000 ljudi pretrpjelo posljedice potresa na Ekvadoru