Nakon dogovora Turske i Rusije: Stupilo na snagu primirje u Siriji

by Mi230/12/2016

– Cilj je da se ovaj plan primjeni u svim sirijskim regijama gdje se vode sukobi između opozicione vojske i snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, odnosno saveznika režima
– Iz ovog primirja izuzete su terorističke organizacije

Primirje na području cijele Sirije stupilo je večeras u ponoć po lokalnom vremenu, javlja Anadolu Agency (AA). Cilj je da se ovaj plan primjeni u svim sirijskim regijama gdje se vode sukobi između opozicione vojske i snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, odnosno saveznika režima. Iz ovog primirja izuzete su terorističke organizacije.


U slučaju da primirje između Assadovog režima i opozicije bude uspješno, u Astani će početi politički pregovori, uz posredstvo Rusije i Turske.

Turska i Rusija će pružiti podršku procesu pregovora, u skladu sa odlukom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, o mirovnom procesu u Siriji, koja je usvojena u decembru 2015. godine.

Informaciju o postignutom dogovoru o primirju na području cijele Sirije potvrdio je juče ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je kazao da će primirje garantovati njegova zemlja i Turska.

Putin je također kazao kako će primirje pratiti pregovori u Kazahstanu između vlade režima, sirijske opozicije i drugih strana u Siriji.

Dogovor o primirju potvrdilo je i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske.

“Postignut je dogovor u uspostavljanju primirja među zaraćenim stranama na području cijele Sirije, a ono će stupiti na snagu u ponoć”, navedeno je u saopćenju turskog ministarstva.

Mi2 vijesti:   U Turskoj jedna osoba poginula u eksploziji dvije granate na granici sa Sirijom

U ime oružanih grupa u Ankari je konferenciju za medije održao Usame Abu Zeyd koji je kazao da će se sirijska opozicija pridržavati dogovora te da očekuje da to isto urade i snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Aasadu.

Ankara i Moskva su se 13. decembra dogovorile o prekidu vatre na istoku sirijskog Halepa i evakuaciji civila. Međutim, 22. decembra je završena evakuacija te je uslijedio jučerašnji dogovor.