Rusija žestoko uzvratila na američke optužbe o taktici “spržene zemlje” u Siriji

by Mi205/01/2017

Rusko ministarstvo odbrane  saopćilo je da je koalicija pod američkim vodstvom nanijela značajne štete u Siriji, odbacujući optužbe čelnika CIA-e da Rusija koristi taktiku “spržene zemlje” u toj bliskoistočnoj zemlji.

 Direktor CIA-e John Brennan izjavio je da Rusija provodi taktiku spržene zemlje koja je dovela do razaranja i pogibija hiljada nevinih ljudi.


-Međunarodna koalicija pod američkim vodstvom od 2012. sistematski i konzistentno je uništavala svu ekonomsku infrastrukturu u Siriji kako bi oslabila legitimnu vladu, dugo prije početka operacije ruskog zrakoplovstva u toj zemlji – izjavio je general major Igor Konašenkov, portparol ruskog  ministarstva odbrane.

On je optužio koaliciju za patnje sirijskih civila koje su stvorile milione izbjeglica.

Pod bombardovanjima Sjedinjenih Država i njihove koalicije, pogoni za proizvodnju nafte pali su u ruke militanata tzv.Islamske države i omogućili su radikalima da zarade desetke miliona dolara od ilegalne prodaje nafte svakog mjeseca i da regrutuju plaćenike širom svijeta, dodao je portparol.

– Prije ili kasnije za sve to (Sjedinjene Države i koalicija) morat će da daju odgovor – izjavio je Konašenkov, prenosi Xinhua.

B.D.

http://www.fena.ba/article/910292/rusija-zestoko-uzvratila-na-americke-optuzbe-o-taktici-sprzene-zemlje-u-siriji


Mi2 vijesti:   KURSNA LISTA CENTRALNE BANKE BiH ZA PETAK, 16.10. 2015. GODINE