SAD: Napadač, koji je ubio petero ljudi na aerodromu, imao mentalnih problema

by Mi207/01/2017

Gardijski portparol major Paul Dahlen kazao je da je 26-godišnji Esteban Santiago bio u Iraku 2010. godine, kao pripadnik nacionalne garde Porto Rika

Prema navodima rodbine i službenika sigurnosti vojni veteran Esteban Santiago, koji je u petak iz pištolja otvorio vatru na aerodromu Fort Lauderdale–Hollywood i ubio pet, a ranio osam ljudi, imao je mentalnih problema, javlja Anadolu Agency (AA).


Gardijski portparol major Paul Dahlen kazao je da je 26-godišnji Santiago bio u Iraku 2010. godine, kao pripadnik nacionalne garde Porto Rika, te da je tamo proveo godinu dana sa bataljonom za inžinjering.

Hernan Rivera, ujak osumnjičenog Santiaga, istakao je da kada se vratio iz Iraka “nije se osjećao dobro“.
Posljednjih godina Santiago je živio u Anchorageu na Aljasci, potvrdio je za američke medije njegov brat Bryan Santiago. Dodao je da ih je djevojka njegovog brata nedavno zvala i da ih obavijesti o njegovom liječenju.
Policijski zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da je Santiago u novembru prošle godine došao u ured FBI-a u Anchorageu i da se žalio da mu vlada Sjedinjenih Američkih Država kontroliše um i da ga tjeraju da gleda video snimke ISIS-a. Agenti su pokušali razgovarati sa uznemirenim i nepovezanim čovjekom, a zatim su pozvali policiju koja ga je odvela na procjenu mentalnog zdravlja.

Mi2 vijesti:   Jemen - Ubijena dvojica osumnjičenih pripadnika Al Kaide

Santiago je u petak izvadio pištolj na aerodromskom prijemu prtljaga i počeo nasumično pucati na ljude. U pucnjavi je ubio pet, a ranio osam ljudi, dok ih je tridesetak lakše povrijeđeno u panici koja je nastala na aerodromu. Nakon pucnjave Santiaga je policija savladala i uhapsila.