SDS traži od PIC-a da reaguje zbog Inzkove izjave

by Mi212/01/2017

Rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) uputit će otvoreno pitanje Upravnom odboru Vijeća za implemetaciju mira (PIC) u BiH u kojem će tražiti da reguju na neprihvatljivu izjavu visokog predstvanika u BiH Valetina Inzka u kojem je upuredio RS i NDH – najavio je danas poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić.

S pismom će, kako navodi, upoznati i ambasade SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Njemačke te delegaciju EU i tražiti da se ograde od Inzkove izjave.


-Na taj način bi pokazali da se ne slažu s izjavom visokog predstavnika i da je to njegov lični stav – rekao je Šešić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Nakon odgovora Upravnog odbora PIC-a razmislit će, kaže, o narednim koracima.

Ponovivši da je “skandalozna izjava uvredljiva za sve Srbe“, podsjetili su ga na Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji govori o međunarodnom priznanju RS-a kao jednom od dva entiteta BiH, kao i da visoki predstvanik treba da radi na provođenju mira, što on svojim izjavama ne radi.

Navodeći da su u NDH Srbi teško stradali, te da su se borili protiv fašizma, Šešić je postavio pitanje diplomatskog kredibiliteta visokog predstavnika te izvještaja koje podnosi Vijeću sigurnosti UN-a i “da li mu Srbi nakon ove izjave mogu dati povjerenje u provođenju Dejonskog mirovnog sporazuma”.

Mi2 vijesti:   'Dani njemačkog jezika' u Bihaću

L.A.

http://www.fena.ba/article/911754/sds-trazi-od-pic-a-da-reaguje-zbog-inzkove-izjave