Trump koristi Assangea kako bi osporio optužbe o ruskom hakiranju

by Mi204/01/2017

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump koristio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi bacio sjenu sumnje na tvrdnje američke obavještajne zajednice da Rusija stoji iza hakiranja Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) uoči izbora u 2016.

On je također sugerirao da DNC treba kriviti za hakiranje njegovih kompjutera i emailova, uključujući i one vodećeg savjetnika Hillary Clinton, Johna Podeste.


Trump je nastavio s burnim porukama na Twitteru u srijedu, tvrdeći da DNC nema “odbranu od hakiranja” i zapitao je zašto Demokratska stranka nije odgovorila na “užasne stvari koje je činila i tvrdila”.

On je aludirao na informaciju u mailovima Demokrata koji su se pojavili u javnosti i doveli do ostavke predsjedavajuće DNC i dvoje drugih zvaničnika.

– Julian Assange je kazao da bi 14-godišnjak mogao hakirati Podestu. Zašto je DNC bio tako nemaran? Također je kazao da mu Rusi nisu davali informacije – naveo je Trump na Twitteru u srijedu ujutru.

To je zapanjujući čin za nadolazećeg predsjednika da pruži kredibilitet Assangeu, čija je organizacija pod krivičnom istragom zbog njene uloge u odavanju povjerljivih infiormacija. Assange je izjavio da njegov izvor za hakirane emailove koje je WikiLeaks objavio tokom predizborne kampanje nije bio iz vlade, ali je njegova tvrdnja ostavila otvorenom mogućnost da je informacija došla od treće strane.

Mi2 vijesti:   Palestinski dužnosnici: Niko ne može legalizovati krađu palestinskog zemljišta

Američka obavještajna zajednica i Republikanci i Demokrati na Capitol Hillu insistiraju da Rusija stoji iza hekiranja, ali je Trump u više navrata odbacivao te navode, ostavljajući teret obavještajnim zvaničnicima koji će mu pomoći da donosi najteže moguće odluke kada postane predsjednik 20. januara.

Trump insistira da vlada uistinu ne zna ko stoji iza napada. Kazao je da će objaviti još informacija u ovoj sedmici, prenosi Asociatred Press.

L.A.

http://www.fena.ba/article/910202/trump-koristi-assangea-kako-bi-osporio-optuzbe-o-ruskom-hakiranju