Trump razbjesnio Latinoamerikanace najavom gradnje zida na granici s Meksikom

by Mi212/01/2017

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izazvao je bijes, nesigurnost  i skepsu među brojnim Latinoamerikancima nakon njegove jučerašnje prve press konferencije.

Trump je, kako navodi  Xinhua, ponovo naljutio brojne Meksikance svojom izjavom o gradnji zida duž granice kao i izjavom da će Meksikanci morati plaćati njegovu izgradnju.   


– Počet ćemo graditi zid što je prije moguće, a Meksiko će na određen način, a postoji i drugih načina, da nas podrži u tome – kazao je Trump.

Najveći meksički protivnik Trumpa, bivši predsjednik Vicente Fox nije htio gubiti mnogo vremena na odgovor Trumpu.

– Ni danas, ni sutra, ustvari nikada Meksiko neće platiti za taj glupi zid – oglasio se Fox na  twiteru.

-Ukoliko Trump želi taj monument za upotpunjavanje svog ega, neka sam i plati za to – dodao je Fox.

Također je upozorio da je potpuno jasno da se suočavamo s novom erom diktature Donalda Trumpa, ali je i naglasio da nema potrebe da se strahuje zbog njega.

Enrique Krauze, meksički historičar i intelektualac u potpunosti se složio sa izjavom bivšeg predsjednika Foxa, te kazao da nema šanse da Meksiko ikada plati izgradnju tog zida.  

Kao i mnogi posmatrači širom svijeta, Krauze je također primijetio Trumpov izrazito agresivan način tokom razgovora s novinarima.

Mi2 vijesti:   Njemačka naglasila svoje obavezivanje prema NATO-u

-Trumpov agresivni i nepoštivajući stav tokom civilnih rasprava i na press konferencijama je užasan, a još uvijek nije u moći da bilo šta uradi – dodao je Krauze.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto također je odbio Trumpov zahtjev i kazao kako neće plaćati izgradnju zida, ali će zahtijevati otvorene pregovore s Trumpovom vladom, prenosi Xinhua.

 

B.D.

http://www.fena.ba/article/911701/trump-razbjesnio-latinoamerikanace-najavom-gradnje-zida-na-granici-s-meksikom