TUZLA U OKTOBRU DOMAĆIN STRUČNOG SKUPA “MEDICON 2015”

by FENA23/06/2015

– Tuzla i Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli od 30. oktobra do 1. novembra bit će domaćini velikog stručnog skupa “MediCon 2015”.

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora (bio)medicine u BiH “MediCon 2015.” veliki je projekt Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, koji će nakon više od dvije decenije na naučnom skupu u Tuzli okupiti studente medicine iz više zemalja Evrope i Azije.


Projekt je pokrenut s ciljem da pruži studentima i mladim doktorima priliku da se okušaju u pisanju i prezentaciji naučnih i naučno-istraživačkih radova.

Pored sticanja kompetencija i znanja vezanih za oblast njihovog (bio)medicinskog israživanja, studenti i mladi doktori će imati priliku da razmijene kontakte i sklope prijateljstva s mnogim prominentnim stručnjacima i kolegama, vezanim za blisku oblast.

Tokom tri dana kongresa, učesnicima će biti prezentirana zanimljiva predavanja internacinalnih profesora, kao i profesora tuzlanskog Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, a koji će tretirati najaktuelnije teme i dostignuća iz svijeta medicine.

Studenti i mladi doktori koji budu aktivno učestvovali na kongresu, bit će u konkurenciji za najbolju usmenu prezentaciju i najbolji poster, a oni koje Naučni odbor ocijeni kao najbolje, organizatori će i nagraditi.

Također, predviđene su i druge nagrade za veliki broj učesnika kongresa.

Pored radnog dijela programa, organizatori us pripremili i brojne prateće aktivnosti koje će uključivati zabave i druženja domaćina, učesnika i brojnih gostiju.

Mi2 vijesti:   U BiH sutra pretežno oblačno s kišom

Pokrovitelj kongresa je Univerzitet u Tuzli, a podršku su dali Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Unija studenata Univerziteta u Tuzli, te mnogi drugi.

Počasni predsjednik kongresa je dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli Elmir Čičkušić, a predsjednik Naučnog odbora prorektor za naučno istraživački rad na Univerzitetu u Tuzli Farid Ljuca.

Podršku kongresu učešćem na skupu dat će bivši direktor odsjeka za Mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije Norman Sartorius.

Skup “MediCon 2015.” bit će održan na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Rok za prijem prijava je 15. septembar, saopćeno je iz Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli.

(Fena) ml