Tuzla | Mi2.ba
Trending
Heat Index
Newsdesk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Posts Tagged ‘Tuzla’
Most Recent
 
Read More
29/09/2016

Mehidić treći suspendirani igrač Slobode

2016-09-29 15:44:14 Mehidić treći suspendirani igrač Slobode

TUZLA, 29. septembra (FENA) – Zbog kršenja klupske discipline i nedolaske na treninge suspendiran je igrač tuzlanske Slobode Damir Mehidić.

Odluku je na prijedlog struke donio Odbor za hitnost tuzlanskog premijerligaša, saznaje Fena.

Mehidić već osam dana ne dolazi na trenige, a nakon što mu je pružena prilika da se ponovo priključi ekipi, odbio je i ostao pri zahtjevu za sporazumnim raskidom ugovora.

S obzirom da Mehidića obavezuje ugovor sa Slobodom do kraja sezone, kao i da su prema njemu ispunjene sve finansijske obaveze, do daljeg je suspendiran.

Prije Mehidića, zbog samovolje i [...]

 
Read More
29/09/2016

Gradonačelnik Tuzle uručio ključeve novozgrađene kuće za dva borca

 Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predstavnici Organizacije demobilisanih boraca u tom gradu uručili su ključeve novoizgrađene kuće za dva nezaposlena demobilisana borca, braću Seada i Džemala Mustačevića iz mjesne zajednice Solina, saopćeno je iz gradske uprave.

Svim pripadnicima Armije BiH, braniocima BiH i Tuzle, gradonačelnik je čestitao Dan osnivanja 2. Korpusa Armije BiH.

– Da nije bilo branilaca BiH i Tuzle, danas ne bi bilo ni nas. I ono što se mi trudimo je da pokažemo zahvalnost jer je to majka svih vrlina. Vi znate da, kad saberete 12 općina Tuzlanskog kantona, koliko daju za jednokratne pomoći za borce u stanju socijalne potrebe i pomnožite puta dva, [...]

 
Read More
29/09/2016

Najave događaja za 30.09.2016.godine (petak)

Najave događaja za petak, 30. septembra, pristiglih do 15.00 sati:

 

DRŽAVNE INSTITUCIJE

SARAJEVO – 11.00 – 13.00 – Centralna izborna komisija BiH održat će obuku međunarodnih izbornih posmatrača – velika sala, zgrada institucija BiH, Trg BiH 1

                – 10.45 – Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić dat će izjavu za javnost- velika sala, zgrada institucija BiH, Trg BiH 1

 

ENTITETSKE INSTITUCIJE

SARAJEVO – 11.00 – Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, uz prisustvo predstavnika koordinacije boračkih udruženja uručit će ugovore, ključeve i vozila za 80 ratnih vojnih [...]

50
 
Read More
29/09/2016

U BiH sutra pretežno sunčano

U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. Poslijepodne umjereno povećanje oblačnosti sa juga. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom će se kretati između 3 i 8, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 26.

U Sarajevu će biti sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će oko 6, a najviša dnevna temperatura zraka oko 21 stepen.

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni je bilo magle.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 10, [...]

 
Read More
29/09/2016

Na M-18 Tuzla-Bijeljina ponovo se saobraća nesmetano

Završeno je izvlačenje terenog vozila u mjestu Seljublje (M-18 Tuzla-Bijeljina) pa se sada i na ovoj dionici saobraća nesmetano i bez vanrednih ograničenja, saopćeno je iz BIHAMK-a. 

(FENA) M.L.

 
Read More
29/09/2016

Zbog izvlačenja teretnog vozila obustavljen promet na M-18 Tuzla-Bijeljina

Zbog izvlačenja teretnog vozila, obustavljen je promet na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Seljublje. 

Uz povoljne uvjete za vožnju, promet se na većini cestovnih pravaca odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi. 

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

_________________

Zbog radova na autocesti E-661 Banja Luka – Gradiška, za sav promet zatvorena je petlja „Mahovljani“. Vozačima preporučujemo korištenje petlje Aleksandrovac ili M-16.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica [...]

 
Read More
29/09/2016

Gradonačelniku Tuzle uručena plaketa ”Zlatni štit”

Predstavnici Organizacije demobilisanih boraca Tuzla danas su uručili plaketu ”Zlatni štit” gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću, za pomoć koju Gradska uprava Tuzla i gradonačelnik kontinuirano pružaju u rješavanju socijalnih pitanja boraca Tuzle, saopćeno je iz Grada Tuzla.

Riječ je o najvećem priznanju ove organizacije za izuzetan doprinos u borbi za prava demobilisanih broaca, a dodijeljena je prvi put.

(FENA) M.L.

 
Read More
29/09/2016

Na putevima u BiH saobraća se bez vanrednih ograničenja

Zbog izvlačenja teretnog vozila, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-18 Tuzla-Bijeljina, u mjestu Seljublje. 

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, saobraćajna situacija u Bosni i Hercegovini danas je dobra i saobraća se bez vanrednih ograničenja. 

Zbog radova u tunelu “Vratnik” na dionici magistralnog puta M-5 Sarajevo-Lapišnica, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

Do kraćih zastoja dolazi i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Bihać-Izačić, Ključ – Mrkonjić-Grad, Bugojno-Novi Travnik, Busovača-Kiseljak, Prozor-Jablanica,  [...]

 
Read More
29/09/2016

Sutra dodjela 80 automobila za RVI 100 posto I grupe

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, uz prisustvo predstavnika koordinacije boračkih udruženja i predstavnika menadžmenta firme dobavljača, sutra će uručiti ugovore, ključeve i vozila za 80 ratnih vojnih invalida 100 posto I grupe.

Ukupna vrijednost  projekta je  1.984.000 KM bez PDV-a, a pojedinačna cijena jednog automobila iznosi 24.800 KM bez PDV-a.

Sredstva za ovu namjenu odobrena su i obezbijeđena Budžetom Federacije BiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Za nabavku automobila odabrana je Grupa ponuđača PORSCHE d.o.o. Sarajevo i [...]

 
Read More
29/09/2016

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić protiv projekta izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

2016-09-29 13:37:07 Predsjednik SBiH Amer Jerlagić protiv projekta izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) – Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić smatra da je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla skup projekt, da ne zadovoljava kriterije i da će građanima donijeti poskupljenje struje za 32 posto.

Na konferenciji za medije u Sarajevu Jerlagić je ustvrdio da sa političkog, ekonomskog i energetskog aspekta, projekt nije dobar.

-Moramo biti svjesni da kompletan projekt i investiciju kontrolišu i provode Kinezi bez bilo kakvog učešća domaće pameti, domaćih ljudi, izvođača. Tek jedan mali broj ljudi iz BiH će biti uključen, a govori se o [...]

 
Read More
29/09/2016

Svečanost povodom Nove 1438. hidžretske godine u džamiji Kralj Abdullah

 Centralna svečanost povodom Nove 1438. hidžretske godine za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla bit će održana u subotu, 1. oktobra u džamiji Kralj Abdullah.

Ovom prilikom će polaznici mekteba, kao i prvačići iz tuzlanskih škola “Sjenjak“, “Novi Grad“, “Jala“ i Centra “Koraci nade“ biti obradovani paketićima.

Centralni program obilježavanja ove mubarek noći predviđen je nakon akšam-namaza, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

 

(FENA) L.A.

 
Read More
29/09/2016

Oko 1.000 mladih volontira u akciji ’72 sata bez kompromisa’

Volonterska akcija “72 sata bez kompromisa”, na kojoj sudjeluje oko 1.000 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem da žive svoju vjeru  pomaganjem drugima, počela je danas u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” u Sarajevu. 

Mladi će tokom tri dana, volontirajući u akciji pod geslom “volontiRAJ NA ZEMLJI”, posjetiti vrtiće, dječije domove, domove bez roditeljskog staranja, domove za djecu s poteškoćama u razvoju, staračke domove, obići socijalno ugrožene, stare i nemoćne obitelji, čistiti gradske javne površine, izrađivati nakit, raditi u narodnim kuhinjama, čistiti groblja, prikupljati hranu, uređivati školske biblioteke, praviti kolače [...]

 
Read More
29/09/2016

CIKBiH: Osnovne informacije o lokalnim izborima u BiH 2016. godine

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine, a biračka mjesta će biti otvorena od 7.00 do 19.00 sati.

Lokalni izbori se provode za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih [...]

 
Read More
29/09/2016

U BiH danas pretežno sunčano

U drugoj polovini dana u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će poslijepodne biti u skretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 20 i 26 stepeni.

Prijepodne je Bosni i Hercegovini bilo pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni je bilo magle.

Temperature zraka izmjerene u 11 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Bugojno 8, Zenica 10, Goražde 11, Jajce, Sarajevo i Srebrenica 12, Zvornik 13, Livno 14, Drvar i Sokolac 15, Doboj, Ivan-sedlo i Sanski Most 16, Bihać 17, Bijeljina i Tuzla 18, Neum i Trebinje 19, Banja Luka i Mostar 20 i Gradačac 21 stepen, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda [...]

 
Read More
29/09/2016

U Teatru Kabare Tuzla sutra se nastavlja Festival premijera

U okviru Festivala premijera u Teatru Kabare Tuzla, sutra će biti izvedena predstava “Rod i Dom”, koja je praizvedba dramatizacije Hasana Džafića po romanu Safeta Sijarića.

Riječ je o tragičnoj ljubavi Arslana Šipovčanina prema Saniji, a istovremeno to je i portret žene uhvaćene u mrežu običaja i tradicije.

Kako je saopćeno iz Teatar Kabarea, predstava je oda o ženi koja ruši okove i glorificira istinske vrijednosti, koje danas prešućujemo i zaboravljamo.

U predstavi igra glumac Irfan Kasumović, a režiju potpisuje Vlado Kerošević.

Produkciju predstave su uradili Teatar Kabare Tuzla, Akademija dramskih umjetnosti i Centar za kulturu [...]

 
Read More
29/09/2016

Još se utvrđujumotivi ubistva dvoje maloljetne djece

Motivi za ubistvo dvoje maloljetne djece, jedanaestogodišnje djevojčice i sedmogodišnjeg dječaka, sinoć oko 19 sati u automobilu u zaseoku Repuševac na putu Lipnica-Obodnica kod Tuzle, i dalje se utvrđuju – saopćeno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Navode da o tome trenutno nisu u mogućnosti iznositi bilo kakve informacije, osim da je osumnjičeni za dvostruko ubistvo otac ubijene djece, četrdesetjednogodišnji Nesad Djedović iz Lipnice, koji je nakon toga pucao iz pištolja i sebi u glavu.

Trenutno je smješten u Klinici za anesteziju i reanimaciju UKC-a Tuzla i u kritičnom je stanju s prostrelnom povredom na glavi.

Djedović je u svom [...]

 
Read More
29/09/2016

Dopuna najave događaja za 29.09.2016. godine (četvrtak)

Dopuna najave događaja za četvrtak, 29. septembra: 

TUZLA – 12.00 – Organizacija demobilisanih boraca Tuzla dodijelit će Plaketu gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću – prostorije Gradske uprave

(FENA) L.A.

 
Read More
29/09/2016

U BiH jutros pretežno sunčano

 U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U Bosni dio prijepodneva po kotlinama će biti magle. Sredinom dana prolazno će preći preko Bosne više oblačnosti sa sjevera. Vjetar slab, prijepodne sjevernog smjera, poslije podne vjetar u skretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 20 i 26 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20 stepeni.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati: Sokolac 0, Drvar i Livno 3, Bihać, Bugojno, Ivan-sedlo i Sanski Most 5, Sarajevo i Srebrenica 6, Banja Luka, [...]

 
Read More
29/09/2016

Najave događaja za četvrtak, 29.09.2016. godine

Najave događaja za 29.09.2016. godine, četvrtak:

DRŽAVNE INSTITUCIJE

SARAJEVO – 10.00 – Zasjedanje Ustavnog suda BiH u plenarnom sazivu, povodom zahtjeva Bože Ljubića – javna rasprava o ocjeni ustavnosti određenih odredbi Izbornog zakona BiH – sala za plenarne sjednice Ustavnog suda

SARAJEVO – 09.45 – 12.15 – Sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva – zgrada UN-a

               – 12.00 – fotografiranje i snimanje kadrova sastanka

               – 12.15 – izjave za medije po završetku sjednice

PRIJEDOR – 13.00 – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih [...]

 
Read More
28/09/2016

Tuzla – Otac ubio dvoje djece, a zatim pokušao samoubistvo

2016-09-28 22:25:20 Tuzla – Otac ubio dvoje djece, a zatim pokušao samoubistvo

TUZLA,28. septembra (FENA) – U zaseoku Repuševac kod Lipnice, općina Tuzla,  oko 19 sati dogodila se velika tragedija u kojoj je otac Nešad Djedović (40) lišio života dvoje maloljetne djece, a zatim  pokušao izvršiti samoubistavo.

Policija je na mjestu nesreće mrtvu pronašla dvanaestogodišnju djevojčicu M.D., dok je petoipogodišnji sin A.D.  usljed teških povreda preminuo na putu do bolnice.

Za sada se nagađa o uzrocima tragedije, a, prema nezvaničnim informacijama, otac je na djecu pucao iz pištolja u vlastitom automobilu.

Glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić potvrdio je da se [...]

 
Read More
28/09/2016

Najave događaja za četvrtak, 29.09.2016. godine

Najave događaja za 29.09.2016. godine, četvrtak, pristigle do 19.00 sati:

DRŽAVNE INSTITUCIJE

SARAJEVO – 10.00 – Zasjedanje Ustavnog suda BiH u plenarnom sazivu, povodom zahtjeva Bože Ljubića – javna rasprava o ocjeni ustavnosti određenih odredbi Izbornog zakona BiH – sala za plenarne sjednice Ustavnog suda

SARAJEVO – 09.45 – 12.15 – 13. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva – zgrada UN-a

               – 12.00 – fotografiranje i snimanje kadrova sastanka

               – 12.15 – izjave za medije po završetku sjednice

PRIJEDOR – 13.00 – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar [...]

 
Read More
28/09/2016

Čolić: Skupština će odlučiti o ostavkama u Slobodi

2016-09-28 15:46:10 Čolić: Skupština će odlučiti o ostavkama u Slobodi

TUZLA, 28. septembra (FENA) – Nije poznata sudbina nogometaša Slobode Damira Mehidića koji je izjavom: „Ne vidim se više u Slobodi, ovo je rasulo“, izazvao burnu reakciju trenutnih rukovodilaca tuzlanskog kluba.

Jedan od trenera, Amir Spahić, u izjavi za Fenu kaže kako Mehidić već sedam dana ne trenira s ostalim igračima i da na njega do daljnjeg ne računaju na utakmicama.

Sportski direktor Denis Karić rekao je da je Mehidić automatizmom suspendovan zbog kršenja klupske discipline, kao i Aldin Đidić i Mahir Karić.

– Konačan stav o sudbini suspendovanih igrača dat će Odbor za hitnost – [...]

 
Read More
28/09/2016

Najave događaja za 29.09.2016.godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 29. septembra pristigle do 15.00 sati: 

DRŽAVNE INSTITUCIJE

SARAJEVO – 10.00 – Zasjedanje Ustavnog suda BiH u plenarnom sazivu, povodom zahtjeva Bože Ljubića – javna rasprava o ocjeni ustavnosti određenih odredbi Izbornog zakona BiH – sala za plenarne sjednice Ustavnog suda

SARAJEVO – 09.45 – 12.15 – 13. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva – zgrada UN-a

               – 12.00 – fotografiranje i snimanje kadrova sastanka

               – 12.15 – izjave za medije po završetku sjednice

PRIJEDOR – 13.00 – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske [...]

 
Read More
28/09/2016

Gradačac: Krv darovale 93 osobe

Crveni križ općine Gradačac, u suradnji s Poliklinikom za transfuziologiju UKC-a Tuzla, uspješno je realizirao treću ovogodišnju akciju darivanja krvi.

Pozivu za darivanje krvi odazvala se 101 osoba s područja općine Gradačac, a krv je darovalo njih 93, dok 8 građana nije zadovoljilo kriterij za darivanje krvi.

Potreba za krvlju je stalna te su iz Crvenog križa općine Gradačac uputili poziv građanima da se odazovu i narednoj njihovoj akciji.

(FENA) R.G.

 
Read More
28/09/2016

U subotu otvaranje džamije u Mramoru

 Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizira u subotu, 1. oktobra svečano otvorenje džamije u Mramoru.

U ovoj džamiji će sutra poslije akšam namaza biti proučen mevlud, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Program će izvesti članovi hora “Gazi Turali-beg”, te će biti uručene vakufname i zahvalnice pojedincima koji su dali poseban doprinos izgradnji ove džamije.

(FENA) L.A.

 
Read More
28/09/2016

Najave događaja za 28.09.2016.godine (srijeda)

Najave događaja za srijedu, 28. septembra 2016. godine:

DRŽAVNE INSTITUCIJE

SARAJEVO  – 11.00 – Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine – sala 1/III, Zgrada institucija BiH, ulica Trg BiH 1– snimatelji mogu zabilježiti početak sjednice, saopćenje

ENTITETSKE INSTITUCIJE

MOSTAR  -10.00 – Potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava za 2016. godinu između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i 482 pravne i fizičke osobe s područja Federacije BiH – Hotel “Ero“–  11.00 – Izjave za medije

SARAJEVO – 11.00 – Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i krajnji korisnici [...]

 
Read More
21/09/2016

Tuzlak Ibrahim Morankić kod Pelješca ulovio morskog psa

2016-09-21 13:49:47 Tuzlak Ibrahim Morankić kod Pelješca ulovio morskog psa

TUZLA, 21. septembra (FENA) – Tuzlak Ibrahim Braco Morankić, koji u obiteljskoj kući u Sreseru, na otoku Pelješcu, provodi penzionerske dane, ulovio je jučer u Jadranu morskog psa dužine oko 120 cm.

Riječ je kostelju ili, kako mještani kažu, peni, jednoj od 29 vrsta morskih pasa koji žive u vodama Sredozemlja.

– Uživam u ribolovu i svakog dana i večeri idem u lov na ribe ili lignje. Jučer oko 14 sati pecao sam iz čamca, a na udicu sam kao mamac stavio malog špara. Posrećilo mi se i ulovio sam morskog psa teškog oko 11 kilograma – ispričao je za Fenu Ibrahim Braco Morankić.

[...]

150
 
Read More
21/09/2016

Projekt ‘Siguran start’ omogućava višestruku pomoć poduzetnicima

 Projekt “Siguran start“, koji je prihvaćen na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Tuzla, omogućit će višestruku pomoć malim privrednicima koji pokreću vlastiti biznis.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pojasnio je da je projekt poklon iz Švedske, gdje su analizirani uzroci odustajanja od poduzetništva, a nepoznavanje informaciono-komunikacionih tehnologija iz oblasti prava i računovodstvenih poslova uzrok su odustajanja firmi od osnovne ideje, proizvodnje određene robe. 

Za firmu koja starta, Gradska uprava će platili usluge računovodstvenog servisa, zatim omogućiti besplatnu pravnu pomoć poduzetnicima koji će se baviti proizvodnjom, te da platiti [...]

 
Read More
21/09/2016

Akademija političkog osnaživanja žena u četvrtak u Mostaru

Transparency International (TI) u BiH organizira Akademiju političkog osnaživanja žena, koja će s radom početi u četvrtak, 22. rujna, u 9 sati, u prostorijama OKC “Abrašević” u Mostaru.

U okviru Akademije bit će obrađene teme: sudjelovanje žena u politici, uloga integriteta i transparentnosti u politici te liderstvo i politika.

Političke aktivistice iz četiri bh. grada (Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banjaluka) imat će priliku da se upoznaju sa praktičnim vještinama iz oblasti liderstva i ulogom žena u bh. politici, a posebno će biti obrađene teme koje ukazuju na značaj transparentnosti i integriteta u politici.

Prva Akademija u Mostaru je jedna od ukupno četiri u [...]

50
 
Read More
21/09/2016

Delegacija privrednika turskog grada Van u posjeti BiH

Udruženje turskih privrednika Bosne i Hercegovine organizovalo je posjetu delegacija od 28 privrednika iz Privredne komore grada Van koji borave u posjeti BiH od 21. do 25. septembra.

Delegaciju čine privrednici iz oblasti: trgovine hranom, prehrambene industrije, građevinarstva, građevinskih materijala, turizma, nakita, uvoza-izvoza, hemije, automobilske industrije, osiguranja na radu, ugostiteljstva, tehnologije, te naftnog sektora.

Za delegaciju su pripremljena dva različita programa – program u Sarajevu će biti okončan 22. septembra ceremonijom potpisivanja protokola o saradnji Privredne komor grada Van i Udruženja Tursko-Bosanskih privredika, nakon čega će [...]

50
 
Read More
21/09/2016

Spahić: Poštujemo Podrinje, ali idemo na pobjedu

2016-09-21 12:40:15 Spahić: Poštujemo Podrinje, ali idemo na pobjedu

TUZLA, 21. septembra (FENA) – Nogometaši Slobode otputovali su u Janju gdje se danas u okviru šesnaestine finala Kupa BiH sastaju sa prvoligašem RS, ekipom Podrinja. Sloboda za današnju utakmicu ne može računati na Nemanju Stjepanovića, Ivana Kostića i Samira Merzića koji imaju po tri žuta kartona.

– Poštujemo ekipu Podrinja, ali idemo na pobjedu kako bismo rezultatom doprinijeli smanjenju tenzija koje vladaju zbog trenutnog stanja u klubu. Naša igra protiv Metalleghea daje nam za pravo da se nadamo prolazu u naredni krug takmičenja – izjavio je za Fenu Amir Spahić, jedan od trojice trenera koji trenutno [...]

 
Read More
21/09/2016

Denis Karić sportski direktor Slobode

2016-09-21 11:51:51 Denis Karić sportski direktor Slobode

TUZLA, 21. septembra (FENA) – Odbor za hitnost tuzlanske Slobode, koji djeluje nakon ostavke predsjednika UO kluba Azmira Husića, imenovao je bivšeg igrača i trenera u omladinskom pogonu Denisa Karića za sportskog direktora kluba. 

Karić će na toj funkciji ostati do naredne sjednice Skupštine, kada će ovo imenovanje biti potvrđeno ili zamijenjeno novim.

U stručnom štabu tuzlanskog kluba Karić je posljednji put radio kao pomoćnik Miroslava Ćire Blaževića.

Karić će preuzeti prerogative koje je u klubu do sada, kao direktor kluba, imao Saša Vugdalić.

Kako Fena saznaje, Vugdaliću je ostavljena [...]

 
Read More
21/09/2016

Do kraja dana u Bosni umjereno oblačno u Hercegovini sunčano

 U Bosni danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Po kotlinama i uz riječne tokove bit će s dugotrajnom maglom ili niskim oblacima.

U Hercegovini će biti sunčano vrijeme uz malu od umjerenu oblačnost. Vjetar će biti slab do umjerne jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 20, na jugu zemlje od 22 do 25 stepeni.

U Bosni prijepodne je bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.   Temperature zraka u 11.00 sati: Bjelašnica 1 stepen, Ivan-sedlo 11, Goražde i Sokolac 12, Sarajevo 13, Bihać, Bugojno, Drvar, Gradačac, Jajce, Srebrenica i Tuzla 14, Bijeljina, Livno i Zvornik 15, [...]

50
 
Read More
21/09/2016

Sutra dodjela priznanja ‘100 najvećih u BiH’

Privredna štampa d.o.o. i Poslovne novine, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine u okviru izbora 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini, organizirat će sutra u Sarajevu panel diskusiju o temi “100 najvećih u BiH na putu ka Europskoj uniji” i svečanost dodjele priznanja najuspješnijim kompanijama.  

Panelisti će biti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, direktor Tvornice cementa Kakanj, country manager HeidelbergCement Group u BiH i predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža, izvršna direktorica Bingo d.o.o. Tuzla Ljiljana Kunosić i izvršni direktor [...]

400
 
Read More
21/09/2016

Bespovratna sredstva za sektor poljoprivrede

USAID/Sweden FARMA II projekat otvorio je tri nova javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u sektoru poljoprivrede.

Sredstva se dodjeljuju za: poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, podršku ekonomskom osnaživanju žena kroz dodavanje vrijednosti u sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja i meda i  poboljšanje konkurentnosti kroz dodavanje vrijednosti u sektoru voća i povrća, ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Zainteresirane organizacije registrirane u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine mogu preuzeti pakete javnih poziva na web stranici USAID/Sweden FARMA II projekta (http://farmabih.ba/bs/press/pozivi/grantovi).

Zahtjevi moraju [...]

350
 
Read More
20/09/2016

Loša infrastruktura na većini graničnih prijelaza u BiH

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine (PS) BiH razgovarali su u utorak u Banjoj Luci s rukovoditeljima Uprave za neizravno oporezivanje i Granične policije (GP) BiH o stanju infrastrukture i opremljenosti na graničnim prijelazima u BiH, pri čemu je naglašen problem loše infrastrukture na većem broju graničnih prijelaza.

Kako je priopćeno iz GP BiH, razgovarano je o prioritetima u izgradnji i rekonstrukciji, ali i proračunskim ograničenjima zbog kojih se taj problem ne može riješiti za kratko vrijeme.

Sudionici sastanka suglasni su s time da su granični prijelazi važni s aspekta sigurnosti, ali i kao prva slika o zemlji prilikom [...]

 
Read More
20/09/2016

Chen Bo: TE ‘Stanari’ su prvi, ali nikako ne i zadnji projekt Kine i BiH

Termoelektrana “Stanari” je prvi veliki zajednički infrastrukturni projekt Kine i Bosne i Hercegovine. Završetak ovog projekta će nesumnjivo pojačati saradnju između dvije zemlje. U međuvremenu, pomoći će kineskoj poslovnoj zajednici da poveća razumijevanje, interesovanje i pouzdanje u tržište BiH i da kao rezultat toga olakša saradnju dviju zemalja u drugim oblastima. Ovo je izjavila za Federalnu novinsku agenciju (Fena)  ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo.

– Ne samo da je TE “Stanari” prva koja koristi specijalnu kreditnu liniju od 10 milijardi američkih dolara u okviru mehanizma “16+1”, već je i prvi završeni projekt. Ova uspješna priča predstavlja [...]

 
Read More
20/09/2016

Svečano otvorena Termoelektrana ‘Stanari’

Termoelektrana (TE) “Stanari”, u istoimenoj općini kod Doboja, danas je svečano otvorena.

Vrpcu su presjekli predsjednik RS-a Milorad Dodik, ambasadorica NR Kine Chen Bo, predsjednik kompanije “Dong Fang” Zou Lei, zamjenik britanskog ambasadora Matthew Lawson, i Vuk Hamović, vlasnik firme Energy Financing Team (EFT) koja je izgradila termoelektranu.

Snaga TE “Stanar” iznosi 300 MW a očekivana godišnja proizvodnja 2.000.000 MWh pri  baznom režimu rada, dok je proizvedena struja namijenjena izvozu na evropska tržišta jer BiH raspolaže viškovima struje, ali i zbog privlačnijih cijena.

Ukupna vrijednost investicije u Rudnik i TE “Stanari” iznosi oko 550 miliona [...]

 
Read More
20/09/2016

Preporuke za izmjene krivičnogzakonodavstva radi efikasnosti

Da bi se povećala efikasnost rada pravosuđa u Bosni i Hercegovini i vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem potrebno je izvršiti određene izmjene i dopune materijalnog i procesnog prava iz oblasti krivičnog zakonodavstva, rečeno je danas tokom javne rasprave o tom pitanju.

Ovaj skup organiziran je u okviru USAID-ovog projekta “Održivost civilnog društva”, sektor pravosuđa, koji implementira Forum građana Tuzla u saradnji s Helsinškim odborom za ljudska prava Banja Luka, a preporuke za izmjene ovog zakonodavstva rezultat su rada ekspertne radne grupe koju su činili predstavnici sudskih i tužilačkih strukovnih organizacija.   

Predsjednik Foruma građana Tuzle [...]

200
 
Read More
20/09/2016

Drljača: Želimo da Tuzla osjeti da ima podršku Vlade FBiH

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sastao se danas u Tuzli s federalnim ministrom rada i socijalne politike i dopremijerom FBiH Veskom Drljačom da bi razgovarali o aktuelnim pitanjima na području TK-a i saradnji Federalne i kantonalne vlade.

Dopremijer FBiH ocijenio je da je s Gutićem imao vrlo kvalitetan razgovor, naznačivši da su iznesena  značajna pitanja za TK, koja traže rješavanje, a koja će, kako tvrdi ići sukcesivno.

-Saradnja Ministarstva  rada i socijalne politike FBiH i Vlade TK-a se odvija dvosmjerno, dogovorili smo moduse i dinamike koje bi mogle uslijediti nakon današnjeg razgovora,  da bi se određena pitanja mogla rješavati – kazao je Drljača [...]

 
Read More
20/09/2016

U okviru TTU-a Tuzla osniva se novi privredni subjekt TTU Energetik

 Skupština Elektroprivrede BiH jučer je donijela odluku o osnivanju novog privrednog subjekta u okviru Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, pod nazivom TTU Energetik d.o.o. Tuzla – potvrdio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović. 

Na pres-konferenciji kazao je da je Vlada TK-a medijator u ovom procesu i nastoji da užurba procese koji se vode na nivou Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja Banovići.

Očekuje se da ovakvu odluku donese i Skupština RMU Banovići, koji bi s 20 posto vrijednosti kapitala ušao u novo privredno društvo.

-Registracijom novog privrednog društva očekujemo da se ponudi određena suma novaca, koja bi [...]

 
Read More
20/09/2016

Sloboda bez Stjepanovića, Kostića i Merzića protiv Podrinja

2016-09-20 12:04:54 Sloboda bez Stjepanovića, Kostića i Merzića protiv Podrinja

TUZLA, 20. septembra (FENA) – Stručni štab tuzlanske Slobode za sutrašnju utakmicu šesnaestine finala Kupa BiH protiv Podrinja iz Janje neće moći računati na trojicu iskusnih igrača.

Zbog tri žuta kartona ovaj meč propustit će Nemanja Stjepanović, Ivan Kostić i Samir Merzić.

– Žute kartone „zaradili“ su u prošlom ciklusu kup takmičenja. S obzirom da se kartoni prenose u novu sezonu neće moći nastupiti u Janji protiv Podrinja – izjavio je za Fenu tajnik Slobode Ekrem Ibrić.

Sloboda i Podrinje posljednji put su igrali u januaru ove godine, tokom priprema Slobode u Etno selu [...]

 
Read More
20/09/2016

Do kraja dana prestanak padavina

U Bosni i Hercegovini u drugoj polovini dana preovladavat će pretežno oblačno vrijeme.

U Bosni će doći do postepenog prestanka padavina prema poslijepodnevnim satima. Više sunčanog vremena bit će na jugu i u Krajini. Poslijepodne mogući su slabi lokalni pljuskovi u Hercegovini. Vjetar će biti slab do umjerne jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka u uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje od 20 do 25 stepeni.  

U većem dijelu BiH prijepodne je bilo oblačno. U većem dijelu Bosne padala je kiša. Više sunčanog vremena je bilo na jugu i sjeverozapadu zemlje.

Temperature zraka u 11.00 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan-sedlo 10, [...]

 
Read More
20/09/2016

BIHAMK – Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama

 U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu.

Dužih zastoja nema, a frekvencija vozila je umjerenog intenziteta. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozorava se na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na putevima gdje su u toku sanacioni radovi saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.  

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su na magistralnim putevima M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine) i Teslić-Jelah (na lokalitetu Vrela), kao i na regionalnim putevima [...]

50
 
Read More
19/09/2016

Grad Tuzla – Pola miliona KM za adaptaciju Hitne službe

Nakon renoviranja i adaptacije prostorija, danas je upriličena svečana ceremonija otvorenja Službe hitne medicinske pomoći, Doma zdravlja Tuzla. Sredstva za obnovu u iznosu od oko 500.000 KM osigurana su iz budžeta Grada Tuzla.

– Trenutno imamo najbolju hitnu pomoć u Bosni i Hercegovini i građani Tuzle će imati najbolju uslugu ove vrste. Naredni korak su liftovi u Domu zdravlja i ono što sam posebno zahtijevao od direktora i uprave, je da nema drugog kriterija u poslu, kad su u pitanju liječnici, medicinske sestre i tehničari, od kriterija znanja i poštenja. Ti se kriteriji ne smiju poremetiti – poručio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U obnovljenim i [...]

 
Read More
19/09/2016

U BiH sutra pretežno oblačno povremeno sa slabom kišom

U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni će biti kiše ili lokalnih pljuskova. Tokom poslijepodneva slaba rosulja je moguća u centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U Hercegovini će biti malo do umjereno oblačno vrijeme, a prijepodne uz nešto više oblaka može pasti i malo kiše.
 
Read More
19/09/2016

Tuzla – Završne pripreme za Specijalnu olimpijadu

Završne pripreme za održavanje državnog prvenstva osoba s posebnim potrebama u košarci, koje će se u okviru Specijalne olimpijade održati 26. septembra u prostorijama i na stadionu JU „Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju“, bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića s predsjednicom Kluba specijalnih sportova „Tuzla“ Nerminom Mujić i direktorom Zavoda Damirom Muratovićem.

Kako je istaknuto, ovo je jedinstvena sportska manifestacija ovog tipa u BiH, na kojoj će učestvovati osobe s posebnim potrebama iz cijele zemlje.

– Počašćen sam pozivom da prisustvujem ovom događaju. Vlada Tuzlanskog kantona ima [...]

 
Read More
19/09/2016

Državljanin BiH i Srbije uhićen zbog zločina protiv djece i silovanja

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina u nedjelju su lišili slobode pedesetpetogodišnjeg I.Z. državljanina BiH i R. Srbije jer ga potražuje Interpol Bern zbog kaznenog djela “zločin protiv djece” i “silovanje”.

 I.Z. je kontroliran prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. Predat je službenicima Sudske policije Suda BiH na daljnje postupanje, priopćeno je iz GP BiH. 

 Istoga dana, službenici JGP Bijeljina prilikom izlaska iz BiH na MGP Popovi lišili su slobode šezdesetsedmogodišnjeg državljanina BiH. Graničnom kontrolom utvrđeno je da DŽ.M. potražuje Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije zbog kaznenog djela “ratni zločin”. [...]

50
 
Read More
19/09/2016

Kandidati za gradonačelnika Tuzle na javnoj tribini danas razgovarali s mladima

Omladinski resursni centar Tuzla u saradnji s kandidatima za gradonačelnika Tuzle na predstojećim lokalnim izborima organizirao je danas javnu tribinu pod nazivom Garancija za mlade u Urban beatz lounge baru u Tuzli.

O temi nezaposlenosti mladih, njihovom odlasku iz BiH i drugim temama koje se tiču ove populacije s mladim Tuzlacima danas su razgovarali kandidati za gradonačelnika Tuzle: Bahrudin Hadžiefendić (SDA SBB), Adnan Burina (Naša stranka), Alen Gadžo (Demokratska fronta), Amira Malkočević (Tuzlanska alternativa), te nezavisni kandidati Elmir Mujkanović i Zlatko Berbić.

Kandidati za gradonačelnika Tuzle su kroz razgovor s mladima predstavivši se iznijeli i [...]

 
Read More
19/09/2016

Tuzla – Teodorović ranjen hicima iz pištolja u natkoljenice

2016-09-19 12:05:49 Tuzla – Teodorović ranjen hicima iz pištolja u natkoljenice

TUZLA, 19. septembra (FENA) – Zbog pucnjave koja se sinoć dogodila u tuzlanskom naselju Ši Selo, kojom prilikom je jedna osoba teško ranjena, policija je uhapsila lijasa Osmanovića (27) iz Tuzle, objavljeno je danas na službenoj stranici MUP-a Tuzlanskog katona.

On je iz pištolja pucao u Ž. T. (38), također iz Tuzle, s kojim je u rodbinskim vezama.

Prema nezvaničnim izvorima, radi se o Ilijasu Osmanoviću i Žanu Teodoroviću, članovima kriminalnog miljea. Obojica odranije imaju policijski dosje zbog niza različitih krivičnih djela.

Teodorović je s teškim ozljedama zadržan na [...]

 
Read More
19/09/2016

Do kraja dana u BiH s pljuskovima i grmljavinom

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Intenzivnije padavine bit će u Krajini i u sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar će biti slab do umjeren, zapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20, na jugu od 19 do 23 stepena.

U BiH prijepodne je bilo pretežno oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom.

Temperature zraka u 11.00 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Ivan-sedlo 13, Goražde, Sarajevo i Sokolac 14, Bihać, Drvar, Jajce i Livno 15, Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 16, Srebrenica i Tuzla 17, Bugojno, Gradačac i Zvornik 18, Bijeljina, Doboj, Neum, Trebinje i Zenica 19 i Mostar 20, saopćeno [...]

 
Read More
19/09/2016

Faruk Salković prvak Tuzle u bodyweight vježbama

2016-09-19 11:08:27 Faruk Salković prvak Tuzle u bodyweight vježbama

TUZLA, 19. septembra (FENA) – Student treće godine mašinstva Faruk Salković iz Tuzle najuspješniji je sudionik prvog prvenstva Tuzle u bodyweight vježbama (tjelesnim vježbama) na otvorenom.

Na sinoć završenom prvenstvu Grada održanom na poligonu u naselju Sjenjak, u organizaciji UG „Fukare“, u disciplinama ruski zgibovi, zgibovi, propadanje, sklekovi i čučnjevi, Salković je osvojio dvije zlatne medalje (ruski zgibovi i zgibovi), te jednu srebrenu (propadanje).

Po jednu zlatnu i srebrenu medalju osvojili su također studenti iz Tuzle Haris Salković (čučnjevi, srebro u zgibovima) i Irfan Horić [...]

50
 
Read More
18/09/2016

Upriličena promocija ponovljenog izdanja knjige “Tuzla moje mladosti”

Sinoć je u povodu obilježavanja 17. septembra 1944. godine, dana konačnog oslobođenja Tuzle i 70. godišnjice postojanja i rada Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, u Međunarodnoj galeriji portreta , upriličena promocija tuzlanskog ponovljenog izdanja knjige “Tuzla moje mladosti”, autorice Vere Mujbegović.

Na promociji su o knjizi govorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, profesor Husein Bakalović i Edin Jahić, direktor Biblioteke “Derviš Sušić”.

“Tuzla moje mladosti” je publikacija čiji se sadržaj značajno oslanja na Tuzlu kao važnu topografsku odrednicu. Stoga je ova knjiga dio zavičajne produkcije, te je prepoznata kao važno štivo unutar [...]

 
Read More
18/09/2016

Prijepodne u BiH bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Prijepodne u Bosni i Hercegovini bilo je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Pljuskovi i grmljavina su zabilježeni ponegdje u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Temperature zraka izmjerena u 11.00 sati: Bjelašnica 7, Bugojno, Ivan-sedlo, Livno 14, Goražde, Sokolac 15, Prijedor, Sanski Most 16, Sarajevo, Zenica 18, Banja Luka, Bihać, Srebrenica 19, Trebinje 21, Mostar 22, Doboj, Gradačac, Tuzla 23 i  Bijeljina i Neum 24 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(FENA) D.V.

 
Read More
18/09/2016

Upozorenje vozačima na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz

Saobraćaj se na putevima u BiH odvija bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja. Zbog povremenih lokalnih padavina, vozači se pozivaju  na oprezniju vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozorava se  na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su na dionici M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine) i regionalnim putevima R-448 Goražde-Čajniče (kod mjesta Zupčići) i R-465 Maglaj-Zavidovići (Krsno Polje)

Zbog minerskih radova, do povremenih obustava saobraćaja dolazi u vremenu od 14 do 14.30 sati na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na [...]

50
 
Read More
18/09/2016

Na putevima u BiH jutros nema dužihzastoja

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros nema dužih zastoja u saobraćaju. Zbog povremenih lokalnih padavina, vozači trebaju voziti opreznije, te vožnju prilagoditi uslovima na putu.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. 

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su na dionici M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine) i regionalnim putevima R-448 Goražde-Čajniče (kod mjesta Zupčići) i R-465 Maglaj-Zavidovići (Krsno Polje).

Zbog minerskih radova, do povremenih obustava saobraćaja dolazi u vremenu od 14.00 do 14.30 sati na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu [...]

100
 
Read More
17/09/2016

U Tuzli koncert “Veče sevdaha voljenom gradu”

U organizaciji udruženja “Sevdalije” Tuzla, večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, upriličen cjelovečernji koncert pod nazivom “Veče sevdaha voljenom gradu”.

Koncertu je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je u svom obraćanju rekao da baviti se sevdahom znači čuvati kulturne vrijednosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Press centra Grada Tuzla.

Na koncertu su osim članova Udruženja nastupili i još neki istaknuti bosanskohercegovački interpretatori sevdalinke.

Članovi Udruženja i svi drugi gosti i posjetioci imali su priliku provesti ugodno veče uživajući u kvalitetnim interpretacijama nekih od [...]

 
Read More
17/09/2016

Otvorena izložba ‘Antifašizam kao civilizacijska vrijednost moderne Europe’

U Međunarodnoj galeriji portreta danas je, u povodu obilježavanja 17. septembra 1944. godine, konačnog oslobođenja Tuzle, otvorena dokumentarno-historijska i umjetnička izložba “Antifašizam kao civilizacijska vrijednost moderne Europe”, saopćeno je iz Grada Tuzla.

– Uvijek to moramo govoriti a naročito mlađima, da ne postoji gora ideja civilizacije od ideje fašizma i da ne postoji plemenitija ideja od ideje antifašizma. Problem koji se događa na ovim prostorima jeste novi fašizam. Ko god udara na temelje ideje antifašizma taj ruši Bosnu i Hercegovinu, ko god to bio i kako god se predstavljao. Od velikog značaja je njegovanje spomeničke i manifesticione kulture i ZAVNOBiH-a i [...]

 
Read More
17/09/2016

Izaslanstvo HDZ-a BiH danas u Brčkom, Tuzli i Usori

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sa stranačkim izaslanstvom, posjetit će danas Brčko distrikt, Tuzlu i Usoru.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH, dolazak izaslanstva HDZ-a BiH u Brčko distrikt očekuje se u 11 sati kada će biti upriličena sveta misa povodom obilježavanja dana Rane sv. Franje (Iskopine franjevačkog samostana u Skakavi Gornjoj, ‘Zidine’).

Nakon svete mise u 14:20 sati izaslanstvo će obići franjevački samostan sv. Ante – Dubrave. Dolazak izaslanstva HDZ-a BiH u Tuzlu očekuje se u 16 sati kada će biti upriličen sastanak s izaslanstvom HDZ-a BiH Tuzla. Završni predizborni skup (Svečana dvorana hotela ‘Tuzla’) održat će se u 17 [...]

 
Read More
17/09/2016

U BiH dnaas nestabilno vrijeme sa kišom ili pljuskovima

U Bosni i Hercegovini danas će, prijepodne, preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima, bez padavina na istoku Bosne. Grmljavina se očekuje u Hercegovini, zapadnim i ponegdje sjevernim područjima Bosne. Poslijepodne će biti sunčanije, a slabe kiše može biti još lokalno na jugu. Vjetar, umjeren do pojačan, južni i jugozapadni. Dnevne temperature iznosit će od 22 do 28 stepeni.

U Sarajevu će, prijepodne, biti pretežno, a poslijepodne malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U prvom dijelu dana je moguća slaba i kratkotrajna kiša. Dnevna temperatura iznosit će oko 25 stepeni. 

Jutros je u Bosni i Hercegovini [...]

Izbori 2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/* ]]> */