Newsdesk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Posts Tagged ‘Tuzla’
Most Recent
 
Read More
22/02/2017

Najave događaja za 23.02. 2017. godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 23. februara 2017. godine, pristigle do 19 sati:

VANJSKA POLITIKA

AUSTRIJA – BEČ – Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi Bariša Čolak i Halid Genjac učestvovat će u radu 16. zimskog zasjedanja PSOSCE-a u Beču

PORTUGAL – PORTO – Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović i zamjenik predsjedatelja Mirsad Isaković sudjelovat će na 11. plenarnom zasjedanju PAM-a u portugalskom gradu Portu

MAĐARSKA – BUDIMPEŠTA – Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Hazim [...]

 
Read More
22/02/2017

Potpisani ugovori o korištenju sredstava fonda za pomoć nastradalim područjima

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Jaganjac potpisali su ugovore o načinu korištenja novčanih sredstava ovog fonda.

Osnova za zaključenje ugovora je Odluka Upravnog odbora Fonda o odobravanju preraspodjele odobrenih novčanih sredstava Fonda radi izgradnje ili kupnje stambenih jedinica, od 16. decembra 2016. godine.

Predmet ovog ugovora je dodjela preraspoređenih odobrenih novčanih sredstava Fonda krajnjim korisnicima za pomoć u kupnji ili izgradnji stambene jedinice za potrebe porodica čija je stambena jedinica uništena uslijed prirodne [...]

 
Read More
22/02/2017

Normalizovan saobraćaj na M-14 Srbljani-Bosanska Krupa

Nakon završenog policijskog uviđaja i uklanjanja vozila, normalizovano je saobraćanje magistralnim putem M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, kod mjesta Grmuša.  

U većem dijelu BiH danas se saobraća po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz umjeren promet vozila. Zbog učestalih sitnijih odrona skreće se pažnja na magistralne puteve: Jajce-Banja Luka, Gornji Vakuf-Prozor, Srbljani-Bosanska Krupa, Bugojno-Novi Travnik-Nević Polje-Kaonik, Rogatica-Višegrad i Sarajevo-Foča-GP Hum, kao i na regionalni put Travnik-Karanovac. 

Na putevima sa aktuelnim radovima postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. Danas od 12 do 17 sati zbog minerskih [...]

 
Read More
22/02/2017

Druga postava Slobode pobijedila Mladost iz Kikača

Druga postava Slobode pobijedila Mladost iz Kikača

TUZLA, 22. februara – U posljednjoj pripremnoj utakmici pred nastavak nogometnog prvenstva, tuzlanska Sloboda je danas u Kikačima pobijedila Mladost rezultatom 5:0 (5:0).

Trener Vlado Jagodić testirao je uglavnom prinove i igrače s manjom minutažom, kao i nekoliko juniora koji imaju pravo nastupa za prvi tim.

Strijelci za Slobodu bili su Almedin Zilkić, Miloš Kalezić, Ismar Hairlahović, Edis Smajić i Dino Hodžić, svi u prvom poluvremenu.

Sloboda će još sutra trenirati na stadionu Tušanj, dok u petak odlazi u Rijeku kod Viteza, odakle će u subotu otputovati na utakmicu s Mladosti iz Doboj Kaknja.

[...]

 
Read More
22/02/2017

Udruženja žrtava: Zahtjev za reviziju presude bitan za pravdu i istinu

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine smatraju da je podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Haagu veoma bitno da bi žrtve dobile satisfakciju, te da bi bila zadovoljena pravda i da bi se konačno saznala istina.

– Revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Haagu je bitna jer postoji dovoljno dokaza da je Srbija sudjelovala u genocidu u Srebrenici, da žrtve dobiju satisfakciju, odnosno da se sazna prava istina o onome šta se dešavalo prije svega na prostoru Srebrenice, ali i cijele BiH – kazao je Feni predsjednik Udruženja žrtva i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Naglasio je  da je [...]

 
Read More
22/02/2017

Najave događaja za 23.02. 2017. godine (četvrtak)

Najave događaja za četvrtak, 23. februara 2017. godine, pristigle do 15.00 sati:

VANJSKA POLITIKAAUSTRIJA – BEČ – Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi Bariša Čolak i Halid Genjac učestvovat će u radu 16. zimskog zasjedanja PSOSCE-a u Beču

PORTUGAL – PORTO – Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović i zamjenik predsjedatelja Mirsad Isaković sudjelovat će na 11. plenarnom zasjedanju PAM-a u portugalskom gradu Portu

MAĐARSKA – BUDIMPEŠTA – Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Hazim Rančić i [...]

 
Read More
22/02/2017

SBiH najavio formiranje probosanskohercegovačkog bloka (PROBOJ)

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) predstavila je na pres-konferenciji u Sarajevu nove članove, profesora Suada Kurtćehajića, Mirsada Tokaču i Tarika Delića.

Ujedno je najavila realizaciju projekta političkog centra (PROBOJ), odnosno formiranje probosanskohercegovačkog bloka, a o tome koje će ga još stranke i pojedinci činiti, informacije će objaviti uskoro. Jedini kriteriji su da im je Bosna i Hercegovina u srcu, a žele se posvetiti bržem pridruživanju BiH Evropskoj uniji, zaustavljanju ekonomske zaostalosti zemlje, borbi protiv raširene korupcije i kriminala.

Stranka za BiH je također saopćila da se ozbiljno priprema za naredne opće izbore, a predsjednik Amer [...]

 
Read More
22/02/2017

Jagodić: Oni koji ne vole Slobodu, ostat će uplakani

Jagodić: Oni koji ne vole Slobodu, ostat će uplakani

TUZLA, 22. februar – Nakon priprema koje su počele 10. januara, a odvijale su se u tri faze, na terenima Tuzle, Međugorja i Antalije, te šest kontrolnih utakmica u kojima su ostvarili četiri pobjede, remi i jedan poraz, nogometaši Slobode spremno dočekuju proljetni dio prvenstva, ocjena je šefa stručnog štaba Tuzlaka Vlade Jagodića.

Njegovi izabranici u subotu gostuju kod Mladosti u Doboj Kaknju koji vodi bivši trener Slobode Husref Musemić.

– Sve smo odradili kako treba. Ne možemo računati na Aleksandra Subića zbog bolova u leđima, dok još čekamo vijesti o tome hoće li radne dozvole do subote dobiti Almedin [...]

 
Read More
22/02/2017

U BiH sutra pretežno sunčano

 U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne sutra će biti više oblačnosti.

U većem dijelu Bosne bit će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar će biti umjerene jačine, od sredine dana i sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 6 stepeni. Najviša dnevna većinom između 11 i 17 stepeni.

U Sarajevu sutra će biti pretežno sunčano. Jutarnja temperatura zraka oko 2, a najviša dnevna oko 13 stepeni.

U Bosni i Hercegovini danas je preovladavalo pretežno sunčano vrijeme, uz prolazno povećanje oblačnosti sa zapada prema istoku zemlje.

Temperature zraka u 13.00 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan-sedlo 7, Livno [...]

 
Read More
22/02/2017

Nefić: Ne može se ostvariti veliko tržišno učešće bez brendiranja

Vanjskotrgovinska komora BiH, u suradnji s Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, a  uz podršku Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH, u Tuzli je danas upriličila  seminar  „Brendiranje i promocija – kako biti prepoznat na EU tržištu“.

Polaznici seminara imali su priliku bolje se upoznati  o tržištu i razumijevanju tržišta, pozicioniranju brenda, razvoju i lansiranju brand mixa.

O spomenutim temama, kao predavač na seminaru govorila je Alma Nefić, koja je među vodećim  EBRD lokalnim konsultantima za mala i srednja preduzeća u oblasti restrukturiranja poslovanja, s fokusom na upravljanje, prodaju i strategije brendiranja.

-Veoma je važno, takmičeći se na [...]

 
Read More
22/02/2017

Jedinstvo AtlasRelax danas gostuje u Hadžićima

Jedinstvo AtlasRelax danas gostuje u Hadžićima

TUZLA, 22. februara – U sklopu priprema za nastavak prvenstva, rukometašice tuzlanskog Jedinstva AtlasRelaxa gostovat će večeras u Hadžićima.

Kontrolna utakmica s ekipom Hadžići, članom Prve federalne lige, dogovorena je nakon što je otkazano gostovanje Tuzlanki u Aranđelovcu.

– Ekipa Bekament – B.Banja, jedna od najboljih u Superligi Srbije, otkazala je ranije dogovorenu utakmicu zbog tamošnjeg, vanrednog početka sezone, pa smo odmah dogovorili gostovanje kod naših prijatelja u Hadžićima kako bismo iskoristili termin predviđen za prijateljske utakmice – izjavio je za Fenu direktor Jedinstva AR Elmir [...]

 
Read More
22/02/2017

U Trebinju minus 1 stepen, u Bihaću i Gradačcu 11

 U Bosni Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz umjerenu naoblaku.

Sredinom dana doći će do prolaznog povećanja oblačnosti sa zapada. Vjetar će biti većinom slab, u Krajini umjerene jačine, jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 16 stepeni.

U Bosni i Hercegovini prijepodne je bilo sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 10.00 sati: Trebinje -1 stepen, Bjelašnica 0, Bugojno 2, Ivan-sedlo i Sokolac 3, Livno i Sarajevo 5, Jajce, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica 6, Drvar, Stolac, Zenica i Zvornik 7, Doboj, Neum i Tuzla 8, Banja Luka, Bijeljina i Mostar 9, Bihać i Gradačac 11, saopćeno je iz Federalnog [...]

 
Read More
22/02/2017

BIHAMK: Pojačan oprez zbog poledice

Niske temperature jutros pogoduju formiranju poledice, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez. Posebna pažnja skreće se na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Magla smanjuje vidljivost na dionici autoputa A-1 Visoko-Podlugovi, kao i na magistralnim putevima: Maglaj-Doboj-Teslić, Doboj-Tuzla, Kupres-Šujica, Livno-Tomislavgrad, Livno-Mrkonjić-Grad i Drvar-Bosansko Grahovo.

Na putevima preko planinskih prevoja, kao i dionicama koje prolaze kroz usjeke, učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Izdvajaju se putni pravci: Jajce-Banja Luka, Konjic-Mostar, Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad, [...]

 
Read More
22/02/2017

Najave događaja za 22. 02. 2017. godine (srijeda)

Najave događaja za 22. 02. 2017. godine (srijeda)

VANJSKA POLITIKAHRVATSKA – ZAGREB – Predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko prisustvovat će svečanoj akademiji, povodom obilježavanja 100. godišnjice od spašavanja gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata 

HRVATSKA – ZAGREB – Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sastat će se s ministrom odbrane Hrvatske Damirom Krstičevićem – sjedište Ministarstva odbrane RH

BEOGRAD – 14.00 – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarat će s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i [...]

 
Read More
21/02/2017

Umjesto u Derventi igrači Slobode sutra igraju u Kikačima

Umjesto u Derventi igrači Slobode sutra igraju u Kikačima

TUZLA, 21. februara – Posljednju provjeru uoči početka proljetnog dijela prvenstva u Premijer ligi BiH nogometaši tuzlanske Slobode trebali su imati sutra protiv Tekstilca iz Dervente.

Zbog nemogućnosti da kvalitetno pripreme teren za igru, domaćini su otkazali utakmicu.

Umjesto u Derventi, Tuzlaci će sutra gostovati u Kikačima kod Kalesije i odigrat će utakmicu s ekipom Mladosti, članom Prve kantonalne lige TK.

Trener “crveno-crnih” Vlado Jagodić želi na ovoj utakmici isprobati igrače koji nisu bili na pripremama u Antaliji kao i one koji u turskom ljetovalištu nisu imali odgovarajuću minutažu.  [...]

 
Read More
21/02/2017

Najave događaja za 22. 02. 2017. godine (srijeda)

Najave događaja za srijedu, 22. februara 2017. godine, pristigle do 19.00 sati:

VANJSKA POLITIKAHRVATSKA – ZAGREB – Predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko prisustvovat će svečanoj akademiji koja će povodom obilježavanja 100. godišnjice od spašavanja gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata biti održana u Zagrebu

HRVATSKA – ZAGREB – Ministrica Odbrane BiH Marina Pendeš sastat će se s ministrom odbrane Hrvatske Damirom Krstičevićem – sjedište Ministarstva odbrane RH

BEOGRAD – 14.00 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarat će s predsjednikom Srbije Tomislavom [...]

 
Read More
21/02/2017

Kolegij gradonačelnika Tuzle razmatrao problematiku aerozagađenja u gradu

Sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle održana je danas, u funkciji pripreme tematskog dijela sjednice Gradskog vijeća Tuzla, na kojem će se raspravljati o problematici aerozagađenja na području grada.

Na sastanku je raspravljano o problematici aerozagađenja u gradu Tuzla, s prijedlogom mjera, te je razmatran Nacrt odluke o snabdijevanju grada Tuzle toplotnom energijom.

Kolegij gradonačelnika je konstatirano da je od 2003. do danas Grad Tuzla uložio oko 30 miliona KM u širenje mreže sistema daljinskog grijanja. Broj korisnika je s 14.000 porastao na 23.200 , mreža daljinskog grijanja je sa 67 km povećana na više od 170 km, dok su ukupne površine koje se ovim [...]

 
Read More
21/02/2017

U Tuzli održan stručni skup o parafiskalnim nametima

Stručni skup o temi “Parafiskalni nameti – prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje” održan je danas u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla radi provedbe konkretnijih mjera finansijskog rasterećenja rada i razvoja poslovnih subjekata.

Skupu su, između ostalih, prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, načelnici i predsjedavajući općinskih vijeća lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona i njihovi predstavnici, predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla i Obrtničke komore TK.

Tokom uvodnog obraćanja, premijer Gutić i ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić istakli su da Vlada TK uvažava značaj smanjenja i [...]

 
Read More
21/02/2017

Požar u Tuzli, jedna osoba zadržana u bolnici

Požar u Tuzli, jedna osoba zadržana u bolnici

TUZLA, 21. februara – U Krečanskoj ulici u Tuzli danas u popodnevnim satima izbio je požar u stambenom objektu koji je, kako doznajemo, lokalizovan bez težih posljedica.

Požar u prizemnom stanu zgrade ugasili su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice iz Tuzle, spriječivši da se vatra proširi na druge dijelove objekta.

Zbog uviđaja još nema informacija o uzrocima požara, rečeno je Feni u MUP-u TK.

Na mjestu događaja ekipa Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja pružila je, zbog gušenja dimom, pomoć muškoj osobi srednje dobi, koja je nakon toga upućena na Internu kliniku UKC Tuzla.

Dežurni ljekar [...]

 
Read More
21/02/2017

Efendić i Veselinović spremni za duel s Mladosti, Subića bole leđa

Efendić i Veselinović spremni za duel s Mladosti, Subića bole leđa

TUZLA, 21. februara – Svi nogometaši Slobode na raspolaganju su treneru Vladi Jagodiću uoči nastupa protiv Mladosti u Doboj Kaknju osim Aleksandra Subića, koji ima problema s leđima.

Subić je upućen na dodatno snimanje kičme, jer je još na pripremama u Antaliji bio pošteđen većih napora na treninzima.

– Sve smo tokom priprema odradili kako treba i za mene, kao i za svakog trenera, najvažnije je da je rubrika ‘povrijeđeni’ ostala prazna. Tek po dolasku u Tuzlu aktueliziran je problem bolova u leđima Aleksandra Subića. To je posljedica jednog nepromišljenog treninga u teretani još dok je bio u [...]

 
Read More
21/02/2017

Najave događaja za 22. 02. 2017. godine (srijeda)

Najave događaja za srijedu, 22. februara 2017. godine, pristigle do 15.00 sati:

 

VANJSKA POLITIKAHRVATSKA – ZAGREB – Predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko prisustvovat će svečanoj akademiji koja će povodom obilježavanja 100. godišnjice od spašavanja gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata biti održana u Zagrebu

DRŽAVNE INSTITUCIJESARAJEVO – 13.00 – Otvoreni dan Regionalne škole za javnu upravu: Regionalna saradnja nema alternativu – hotel Europe, ul. Vladislava Skarića br. 5

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJESARAJEVO – 19.00 – Projekcija filma Anđeo Budimpšte u sklopu [...]

 
Read More
21/02/2017

U BiH sutra umjereno oblačno, moguća kiša

 U Bosni i Hercegovini sutra će prijepodne biti malo do umjereno oblačno vrijeme.

U Bosni poslijepodne bit će umjereno povećanje oblačnosti, a u Hercegovini pretežno oblačno. Tokom dana, ponegdje u jugozapadnim područjima može pasti i malo kiše. Vjetar će prijepodne biti slab do umjeren južnog smjera, a poslijepodne umjeren do pojačan, a na momente i sa jakim udarima. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između -1 i 5, na jugu zemlje od 3 do 7, a najviša dnevna većinom između 11 i 17 stepeni.

U Sarajevu će sutra prijepodne biti malo do umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana doći će do postepenog povećanje oblačnosti. Jutarnja temperatura oko 1, a najviša dnevna oko 10 [...]

 
Read More
21/02/2017

UIOBiH – Oduzeta dva automobila i oprema za vozila

UIOBiH – Oduzeta dva automobila i oprema za vozila

BANJA LUKA, 21. februara – Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u dvije odvojene akcije oduzeli dva putnička motorna vozila i veću količinu autodijelova, ukupne vrijednosti 46.500 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Evropske unije, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su provjeru prometa i porijekla robe na područiju općine Lukavac te pronašli dva putnička motorna vozila i veću količinu dijelova, koji su bili namjenjeni za prodaju.Vrijednost privremeno oduzete robe je 34.000 KM, saopćeno je iz UIOBiH.

Također, prilikom [...]

 
Read More
21/02/2017

FUCZ: Zbog klizišta zatvoren saobraćaj na dionici puta Donji Kakanj-Mramor-Brnjic

Na području Zeničko-dobojskog kantona, u općini Kakanj – površinski kop Vrtilište, i dalje na dionici lokalnog puta Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, zbog nastalog klizišta saobraćajna komunikacija je zatvorena za saobraćaj.

Saobraćaj za područje Brnjica i mjesta Mramor odvija se alternativnim pravcem preko tzv. Kopa. Od službe Rudnika mrkog uglja Kakanj, izvode se radovi na sanaciji klizišta.

Jezero koje je formirano (dužine oko 2 km i širine oko 30 m), nastalo je aktiviranjem klizišta i u potpunosti je zatvorilo korito rijeke Ribnice na lokalitetu raskršća za mjesto Mramor, te za sada ne prijeti izlijevanjem, niti ugrožavanjem ljudi i materijalnih [...]

 
Read More
21/02/2017

Do kraja dana u BiH novo naoblačenje

 U Bosni i Hercegovini danas prijepodne je malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Tokom dana doći će do novog naoblačenja sa sjeverozapada. Vjetar će biti slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13, na jugu do 16 stepeni.

U Bosni i Hercegovini prijepodne je bilo umjereno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 10.00 sati: Bjelašnica -4 stepena, Ivan-sedlo -2, Bugojno -1, Sarajevo i Zenica 0, Jajce i Srebrenica 1, Drvar i Livno 2, Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 3, Stolac 4, Bijeljina i Trebinje 5, Gradačac i Mostar 6, Banja Luka i Neum 7 i Bihać 9, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog [...]

 
Read More
21/02/2017

U BiH sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini jutros je sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 07.00 sati: Kupres -14 stepeni, Livno -7, Bjelašnica, Bugojno, Drvar i Ivan-sedlo -6, Sarajevo -5, Jajce, Srebrenica, Tuzla i Zenica -4, Sanski Most i Stolac -3, Banja Luka i Doboj -1, Trebinje i Zvornik 0, Mostar 1, Bihać i Gradačac 2 i Neum 4 stepena.  

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosio je 946 milibara, za 4 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

U Bosni i Hercegovini danas prijepodne bit će malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove s maglom ili niskim [...]

 
Read More
21/02/2017

U BiH mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice, magle i odrona

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mjestimično vlažnom kolovozu.

Niske temperature u jutarnjim satima pogoduju formiranju poledice, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez. Posebna pažnja skreće se na dionice u višim predjelima, kao i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvaja se dionica autoputa A-1 Sarajevo-Kakanj, kao i magistralni putevi: Žepče-Doboj-Teslić, Doboj-Tuzla-Zvornik, Livno-Kupres, Glamoč-Mlinište, Drvar-Bosansko Grahovo i Bihać-Bosanska Otoka.

Na putevima preko planinskih prevoja, kao i dionicama koje prolaze kroz usjeke,  učestali su odroni zemlje ili kamenja [...]

 
Read More
21/02/2017

Najave događaja za 21.02. 2017. godine (utorak)

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić i članica Komisije za vanjsku politiku i carine Predstavničkog doma PSBiH Mensura Beganović na Regionalnoj radionici Svjetske trgovinske organizacije (WTO)

DRŽAVNE INSTITUCIJESARAJEVO – 09.00 – Konferencija o temi upravno-pravnog okvira u regionu zapadnog Balkana: Novi zakoni o opštem upravnom postupku – hotel Europe, ul. Vladislava Skarića br. 5

SARAJEVO – 11.00 – Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine – zgrada institucija BiH, Trg BiH 1 (početak sjednice [...]

 
Read More
20/02/2017

Tuzla – Okrugli sto “Mjesto državeBiH u aktualnim političkim previranjima”

U Tuzli je večeras održan okrugli sto na temu Mjesto države BiH u aktualnim političkim previranjima u organizaciji društva Hrvatski dom, prilikom kojeg je razgovarano o mogućim ustavnim promjenama, jednakopravnosti naroda i građana cijele BiH u duhu novog Izbornog zakona.

Sadašnje stanje u društvu je zabrinjavajuće, smatra jedan od uvodničara ovog okruglog stola, Tomo Vidović, ocijenivši da sadašnje bosanskohercegovačko društvo ima obilježje konfliktnog društva, jer je fragmentirano po etnonacionalnom principu.

– Političke elite u tim okolnostima smatraju da imaju ekskluzivno pravo zastupanja interesa svog naroda na teritoriji na kojoj su zastupljeni kao većina. Iz [...]

 
Read More
20/02/2017

Najave događaja za 21.02. 2017. godine (utorak)

Najave događaja za utorak, 21. februara, 2017. godine, pristiglih u Redakciju Fene do 19.00 sati:

VANJSKA POLITIKA

ŠPANIJA – Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravit će u službenoj posjeti Kraljevini Španiji

AUSTRIJA (BEČ) – Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić i članica Komisije za vanjsku politiku i carine Predstavničkog doma PSBiH Mensura Beganović učestvovat će na Regionalnoj radionici Svjetske trgovinske organizacije (WTO)

DRŽAVNE INSTITUCIJE

SARAJEVO – 09.00 – [...]

 
Read More
20/02/2017

Nastavak podrške Tuzle Koaliciji za borbu protiv govora mržnje

Podrška Grada Tuzle radu Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, čiji je cilj promocija tolerancije, dogovorena je tokom današnjeg susreta gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića sa šefom Ureda Misije OSCE-a u Tuzli Karlom Jorssenom.

Imamović je na sastanku govorio o do sada realiziranim projektima u okviru Strategije razvoja Tuzle, o ciljevima sanacije i razvoja komunalne infrastrukture, turističkim potencijalima, važnosti izgradnje Bloka 7, te projektima energetske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja u gradu Tuzla.

Jorssen je čestitao na nagradi UN Svjetske turističke organizacije za inovacije u javnim politikama i upravljanju za projekt [...]

 
Read More
20/02/2017

Najave događaja za 21.02. 2017. godine (utorak)

Najave događaja za utorak, 21. februara 2017. godine, pristigle do 15.00 sati:

 

VANJSKA POLITIKAŠPANIJA – Ministar inostranih poslova BIH Igor Crnadak boravit će u službenoj posjeti Kraljevini Španiji

DRŽAVNE INSTITUCIJESARAJEVO – 09.00 – Konferencija o temi upravno-pravnog okvira u regionu zapadnog Balkana: Novi zakoni o opštem upravnom postupku – hotel Europe, ul. Vladislava Skarića br. 5

ENTITETSKE INSTITUCIJEBANJA LUKA – 10.00 – Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske – sala za sjednice NSRS, ul. Vuka Karadžića br. 2

SARAJEVO – 11.30 – Federalna ministrica obrazovanje i nauke Elvira Dilberović uručit će komplete enciklopedijske, naučne i [...]

 
Read More
20/02/2017

Potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva za područje Tuzlanskog kantona

Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u Tuzlanskom kantonu potpisan je danas u kantonalnoj vladi.

Premijer TK-a Bego Gutić ocijenio je da je najvažnija karakteristika ovog ugovora da se obim materijalnih prava zdravstvenih radnika popravlja, navodeći da ovaj ugovor ima jednu dodatnu kvalitetu, u njega su ugrađeni zaštitni mehanizmi kojim će se vršiti kontrola zdravstvenih ustanova, koje ne budu poštivale njegove odredbe.

-Povećavanjem obima materijalnih prava i standarda za oko 5.200 zaposlenih zdravstvenih radnika na području TK-a, kantonalna vlada je dala doprinos da ih motiviše da ostanu u ovom kantonu – ističe Gutić.

Navodi također da je iz ovog [...]

 
Read More
20/02/2017

U BiH sutra umjereno oblačno i sunčano

 U Bosni i Hercegovini sutra prijepodne bit će malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana doći će do novog naoblačenja sa sjeverozapada. Vjetar će biti slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između -6 i 0, na jugu zemlje od 0 do 5, a najviša dnevna između 7 i 13, na jugu do 16 stepeni.

U Sarajevu će sutra biti malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana doći će do postepenog povećanje oblačnosti. Jutarnja temperatura oko -3, a najviša dnevna oko 7 stepeni. 

U Bosni je danas bilo umjereno, a prijepodne i pretežno [...]

 
Read More
20/02/2017

Jednomjesečni pritvor za Mirzu Alibašića i Elvira Sadikovića

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirzu Alibašića (33) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo razbojništvo.

Alibašić,  i za  sada nepoznati saučesnik, osumnjičeni su da su 4. februara u večernjim satima, maskirani i naoružani pištoljima, ušli u društveni dom u mjestu Ljepunice, te uz prijetnju da će upotrijebiti pištolje od četiri posjetioca objekta utuđili oko 550 KM i tri mobilna telefona.

Alibašić je osumnjičen i da je nakon toga prisilio jednog od oštećenih da ih svojim vozilom preveze na obližnju lokaciju, gdje su mu otuđili još jedan telefon, napustili vozilo [...]

 
Read More
20/02/2017

U Travniku radionica o postupanju sa djecom koja su u kontaktu sa zakonom

Postupanje ovlaštenih službenih osoba s djecom i maloljetnicima, koji su u kontaktu sa zakonom, tema je radionice koja se održava danas u Travniku, u okviru UNICEF programa “Pravda za svako dijete”, a u organizaciji Biroa za ljudska prava Tuzla.

Koordinator ovoga projekta u Biroa za ljudska prava Elvir Musić kazao je za Fenu kako radionica predstavlja jednu od aktivnosti koje Biro provodi u deset regija u BiH, a kojima se nastoje stvoriti uvjeti za provedbu programa prevencije maloljetničkoga prijestupništva.

– Cilj radionice je da policijski službenici dobiju dodatna znanja, kada je u pitanju postupanja s maloljetnicima koji su u kontaktu sa zakonom, bilo da su [...]

 
Read More
20/02/2017

Do kraja dana u BiH prolazno povećanje oblačnosti

 U Bosni je prijepodne bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim područjima i na planinama sunčano.

Temperature zraka u 10.00 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Sokolac -3, Ivan-sedlo -1, Gradačac, Prijedor i Tuzla 0, Bugojno i Sanski Most 1, Bijeljina, Doboj, Livno, Sarajevo i Srebrenica 2, Banja Luka, Bihać, Drvar i Jajce 3, Zenica i Zvornik 4, Stolac i Trebinje 5, Neum 7 i Mostar 8.

Prolazno povećanje oblačnosti sa zapada danas će preći preko Bosne i Hercegovine.

Vjetar će biti slab sjevernog smjera, krajem dana u skretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu od 9 do 13 stepeni, [...]

 
Read More
20/02/2017

U Bosni umjereno do pretežno oblačno, u Hercegovini i na planinama sunčano

U Bosni je jutros bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka. U Hercegovini i na planinama sunčano.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Kupres -11, Livno -7, Drvar -6, Ivan -sedlo -4, Banja Luka i Stolac -3, Bihać, Bugojno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica -2, Gradačac, Jajce, Tuzla i Čapljina -1, Zenica 0, Bijeljina i Trebinje 1, Mostar 2 i Neum 4 stepena.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosio je 950 milibara, za 8 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas prolazno povećanje oblačnosti sa zapada preći će preko Bosne i Hercegovine. Prijepodne po kotlinama [...]

 
Read More
19/02/2017

Udruženje građana ‘Kreka’ protiv rušenja zgrade DTV ‘Partizan’

Udruženje građana ‘Kreka’ protiv rušenja zgrade DTV ‘Partizan’

TUZLA, 19. februara – Udruženje građana “Kreka” iz Tuzle, koje djeluje već skoro 40 godina, protivi se izmjeni regulacionog plana naselja Kreka, navodeći da će to omogućiti rušenje značajnih objekata nulte vrijednosti izgrađenih u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

– Zaprepašteni smo i ogorčeni namjerom Vijeća i Uprave Grada Tuzla da promijene regulacioni plan i u tom kontekstu poruše objekte Gornja i Donja kolona, te zgradu DTV “Partizan”, koja je 1995. godine izuzeta za potrebe skladištenja humanitarne pomoći i izbjegličke općine. Općina je bila obavezna da zgradu dovede u prvobitno stanje i vrati zakonskim [...]

 
Read More
19/02/2017

Najave događaja za 20. 02. 2017. godine (ponedjeljak)

Najava događaja za ponedjeljak, 20. februara, pristiglih u Redakciju Fene do 19 sati:

ENTITETSKE INSTITUCIJE

SARAJEVO – 11.00 – Javno objavljivanje presude Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH u predmetima: U-29/16, U-30/16 i U-31/16 – Ustavni sud FBiH, ul. Valtera Perića br. 15/prizemlje, sala br. 20

BANJA LUKA – 12.00 – Ministri prosvjete i kulture te uprave i lokalne samouprave Dane Malešević i Lejla Rešić obratiti će se učesnicima konferencije “Upisna politika u srednje obrazovanje u funkciji razvoja Republike Srpske” – konferencija sala Administrativnog centra Vlade RS-a

– 11.45 – izjave za medije

MEĐUNARODNE [...]

 
Read More
19/02/2017

Zbog klizišta zatvoren saobraćaj na putu Donji Kakanj-Mramor-Brnjic

Zbog nastalog klizišta na odlagalištu jalovine površinskog kopa Vrtlište, na dionici lokalnog puta Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, putna komunikacija je zatvorena za saobraćaj.

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite za područje Brnjica saobraćaj se odvija alternativnim pravcem, dok je saobraćaj za mjesto Mramor u potpunosti prekinut (u izgradnji je alternativni pravac). Služba rudnika mrkog uglja Kakanj izvodi radove na sanaciji klizišta.

U krugu eksploatacione zone površinskog kopa Vrtlište, ispod naselja Mramor, došlo je do pomjeranja velike količine jalovine, te je došlo do pregrađivanja korita rijeke Ribnice iz kojeg ističe neznatna količina vode. Uzvodno je [...]

 
Read More
19/02/2017

U BiH oblačno, sa snijegom u centralnim i istočnim područjima

Vrijeme u Bosni jutros je oblačno, lokalno pada slab snijeg u centralnim i istočnim područjima.

Sjever i istok Hercegovine je pretežno oblačan, u ostalim dijelovima se izvedrilo. Slaba kiša pada na istoku Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati: Bjelašnica -8, Ivan Sedlo -2, Sokolac -1, Bihać, Bugojno, Livno, Sarajevo i Tuzla 0, Jajce, Sanski Most, Široki Brijeg i Zvornik 1, Banja Luka, Prijedor, Srebrenica i Zenica 2, Bijeljina, Doboj i Gradačac 3, Trebinje 4, Neum 6, Mostar 7 stepeni Celzijevih.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 950hPa, za 7 hPa je veći od normalnog i ne mijenja se, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda [...]

 
Read More
19/02/2017

U BiH mokri kolovozi, frekvencija vozila slabijeg intenziteta

Kolovoz je jutros mokar, a frekvencija vozila slabijeg intenziteta na putevima u BiH.

Raskvašenog snijega na kolovozu mjestimično ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Rogatica, Han Pijesak-Vlasenica, Bugojno-Novi Travnik i Glamoč-Mlinište.

Zbog niskih temperatura, iz BIHAMK-a upozoravaju vozače na moguću poledicu, posebno na dionicama preko planinskih prevoja, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Vidljivost je zbog magle smanjena na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, magistralnim putevima: M-5 Ripač-Vrtoče, M-17 Konjic-Mostar, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-1.8 Tuzla-Orašje i M-4 [...]

 
Read More
19/02/2017

Najave događaja za nedjelju, 19.02.2017. godine

Najave događaja za nedjelju, 19. februara 2017. godine:

DRŽAVNE INSTITUCIJE STOLAC – Ponovni  Lokalni izbori u općini Stolac u organizaciji Centralne izborne komisije BiH

BANJA LUKA – 10.30 – Susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka u povodu podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu za genocid                   – 11.00 – pres-konferencija  – Kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE STOLAC – Prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Bruce Berton posjetit će nekoliko glasačkih mjesta u stolačkoj općini [...]

 
Read More
18/02/2017

Odbojkašice Slobode lako do pobjede protiv Radnika

Odbojkašice Slobode lako do pobjede protiv Radnika

TUZLA, 18. februara – U okviru 16. kola Premijer lige BiH za odbojkašice u Tuzli je večeras domaća Sloboda pobijedila ekipu Radnika iz Bijeljine rezultatom 3:0 (25:19, 25:12, 25:19 ).

Osim donekle u prvom setu, gošće nisu mogle parirati iskusnijoj i kvalitetnijoj ekipi trenera Nihada Zahirovića.

Sloboda je pobjedom zadržala šesto mjesto na tabeli sa 24 boda i osigurala je nastup u play-offu, dok je Radnik pretposljednji sa šest bodova.

H.D.

 
Read More
18/02/2017

Najave događaja za nedjelju, 19.02.2017. godine

Najave događaja za nedjelju, 19. februara 2017. godine, pristigle do 19.00 sati:

DRŽAVNE INSTITUCIJE STOLAC – Ponovni  Lokalni izbori u općini Stolac u organizaciji Centralne izborne komisije BiH

BANJA LUKA – 10.30 – Susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka u povodu podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu za genocid                   – 11.00 – pres-konferencija  – Kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE STOLAC – Prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Bruce Berton posjetit će nekoliko glasačkih mjesta u [...]

 
Read More
18/02/2017

Rukometašice Jedinstva AR i Krivaje na trening utakmici postigle 76 golova

Rukometašice Jedinstva AR i Krivaje na trening utakmici postigle 76 golova

TUZLA, 18. februara – Pripremajući se za nastavak prvenstva, rukometašice Jedinstva AtlasRelaxa pobijedile su danas u Tuzli ekipu Krivaje iz Zavidovića rezultatom 47:29 (18:14, 13:10, 20:5).

Umjesto dvije utakmice, predstavnici klubova dogovorili su se da se igra jedna sa tri puta po 30 minuta, što objašnjava ovako veliki broj postignutih golova.

Dok su imale snage, gošće su pružale dobar otpor Tuzlankama, pa je nakon sat vremena domaći sastav vodio sa skromnih 27:24.

Nakon toga umor je učinio svoje, kao i mnogo duža klupa Jedinstva AR čije su igračice u posljednjih pola sata postigle [...]

 
Read More
18/02/2017

U BiH sutra oblačno vrijeme

U Bosni će sutra biti pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slab snijeg prijepodne može padati u istočnim i sjeveroistočnim područjima, lokalno i u centralnim područjima Bosne. Na istoku i jugoistoku Hercegovine može pasti malo kiše. Vjetar većinom slab, na jugu i zapadu BiH do umjerene jačine, sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom će se kretati između -2 i 2, na jugu BiH od 2 do 6. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 1 i 6, na jugu BiH od 8 do 12 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno, prijepodne povremeno može padati slab snijeg. Temperatura zraka između -1 i 3.

Danas je u Bosni [...]

 
Read More
18/02/2017

Umjesto turnira u Tuzli dvomečJedinstva AtlasRelaxa i Krivaje

Umjesto turnira u Tuzli dvomeč Jedinstva AtlasRelaxa i Krivaje

TUZLA, 18. februara – Rukometni turnir Jedinstva AtlasRelaxa, koji je danas trebao početi u dvorani Mejdan u Tuzli, neće se održati zbog nedolaska ekipe Loznica Grad.

Iz lozničkog kluba jutros su javili da se više igračica razboljelo, te da su prisiljeni otkazati dolazak u Tuzlu. Ponudili su dolazak u nekom drugom terminu krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Tako će se umjesto turnira u Tuzli danas odigrati dvomeč ekipa Jedinstva AtlasRelaxa i Krivaje iz Zavidovića.

– Žao nam je zbog otkazivanja turnira, ali nam je bitno da ćemo ipak odigrati dvije pripremne utakmice. Prvi susret s [...]

 
Read More
18/02/2017

U Bosni kiša i snijeg, u Hercegovini kiša

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno. U Bosni će padati i kiša i snijeg, a u Hercegovini kiša. Očekivana količina padavina u Hercegovini i zapadnim područjma Bosne je između 15 i 35 litara po metru kvadratnom. U centralnim područjima Bosne i Krajini se očekuje između 10 i 20 litara po metru kvadratnom.Na sjeveru i istoku Bosne između 5 i 10 litara padavina po metru kvadratnom. Vjetar većinom slab, u zapadnim područjima umjerene jačine, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom će iznositi između 1 i 6, na jugu BiH od 7 do 12 stepeni. 

U Sarajevu će biti oblačno sa kišom. Temperatura zraka kretat će se između 2 i 4 [...]

 
Read More
17/02/2017

Odbojkaši Slobode u derbiju slavili protiv Ilijaša

Odbojkaši Slobode u derbiju slavili protiv Ilijaša

TUZLA, 17. februara – U derbiju 13. kola Superlige odbojkaša Federacije BiH, u Tuzli je ekipa Slobode pobijedila Ilijaš rezultatom 3:2 (25:19, 14:25, 25:21, 22:25, 15:11 ).

Susret je odigran pred oko 400 gledatelja koji su zdušno navijali za domaći sastav, što je Tuzlacima pomoglo u prvom setu koji su poslije velike borbe riješili u svoju korist s 25:19.

Potom je uslijedio pad u igri domaćih, što su gosti predvođeni Sanjinom Bezdrobom iskoristili dobivši set relativno lako rezultatom 25:14.

Sloboda se u trećem setu vratila prikazavši vrlo dobru igru, uz stalno vodstvo. Na kraju je bilo 25:21.

I kada [...]

 
Read More
17/02/2017

Otvorena izložba maketa ‘Bosna i Hercegovina iz osmanskog doba’

Izložba maketa “Bosna i Hercegovina iz osmanskog doba” otvorena je u petak u prostorijama Yunus Emre Instituta u Mostaru.

Na izložbi je predstavljeno 20 maketa napravljenih u sklopu četveromjesečnog zajedničkog projekta Yunus Emre Instituta Mostar, KUD Sejfullah i Narodnog univerziteta Konjic, koji su i organizatori događaja.

Na maketama su predstavljene građevine: Stara ćuprija (Konjic), Stari most (Mostar), Kozja ćuprija (Sarajevo), Tekijska džamija (Konjic), Čaršijska džamija (Konjic), Turali-begova džamija (Tuzla), Kušlat džamija (Zvornik), džamija Fatime Kadune (Mostar), Dizdareva džamija (Jajce), Brusa bezistan (Sarajevo), bijela kula (Gradačac), kula (Travnik), [...]

 
Read More
17/02/2017

Ovosedmični promet na Sarajevskoj berzi 540.439,46 KM

Na ovosedmičnom trgovanju na Sarajevskoj berzi (SASE) ostvaren je promet od 540.439,46 KM, a u sklopu 73 transakcije ukupno su prometovana 95.303 vrijednosna papira.

U tom periodu minimalno jedna trgovina obavljena je sa 29 simbola emitenata. Od toga je 13 emitenata ostvarilo porast vrijednosti zvaničnog službenog kursa, dok je pad vrijednosti zabilježio njih sedam.

Index BIFX je ove sedmice porastao za 7,83 indeksna poena na 1.043,14 poena, što u odnosu na prošlu sedmicu iznosi porast od 0,76 posto.

Vrijednost indexa SASX-10 je u ovoj sedmici pala za 2,21 indeksni poen na 654,61 poen, što u odnosu na prošlosedmično trgovanje predstavlja pad od 0,34 posto. [...]

 
Read More
17/02/2017

Večeras u Tuzli derbi Superlige odbojkaša Sloboda – Ilijaš

Večeras u Tuzli derbi Superlige odbojkaša Sloboda – Ilijaš

TUZLA, 17. februara – U okviru 13. kola Superlige Federacije BiH za odbojkaše, u tuzlanskom Mejdanu večeras se igra derbi vodeće Slobode i trećeplasiranog Ilijaša.

Tuzlaci vode sa 32 boda, koliko ima i drugoplasirana ekipa 7 Lukavac, dok Ilijaš ima bod manje. Stručnjaci ocjenjuju da večerašnji duel za poraženu ekipu znači kraj nadanja u borbi za naslov prvaka i ulazak u Premijer ligu.

– Gostima ćemo prirediti pravu dobrodošlicu, ali što se bodova tiče, neka im se ne nadaju – izjavio je za Fenu Smail Slijepčević, trener odbojkaša Slobode.

I Tuzlaci i Ilijaš imaju po jedan poraz, a gostima su jedini [...]

 
Read More
17/02/2017

U Slobodi zadovoljni pripremama, Liga za prvaka ostaje glavni cilj

U Slobodi zadovoljni pripremama, Liga za prvaka ostaje glavni cilj

TUZLA, 17. februara – U tuzlanskoj Slobodi zadovoljni su urađenim poslom na pripremama u Tuzli, Međugorju i Antaliji, a od danas sve su misli usmjerene jedino ka duelu s ekipom Mladosti iz Doboj Kaknja, koja bi trebala potvrditi ambicije Tuzlaka u drugom dijelu šampionata, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli.

– Na prozivci 10. januara rekli smo da je naš glavni cilj plasman u Ligu za prvaka, a ako to ostvarimo, pokušat ćemo se domoći i Evropske lige. Od tog cilja ne odustajemo i njemu će biti podređen svaki segment kluba. Igračima i trenerima omogućili smo sve uslove za dobre pripreme [...]

 
Read More
17/02/2017

Bolji uvjeti za učenike OŠ ‘Novi Grad’ Tuzla (VIDEO)

Zahvaljujući Vladi Japana, 668 učenika Osnovne škole “Novi Grad” u Tuzli dobit će novu stolariju u školi. Donacija vrijedna 129.000 KM, još je jedan znak bosanskohercegovačkog i japanskog prijateljstva.

Ambiciozni kolektiv i vrijedni učenici ove škole naporno rade, ne čekaju isključivo pomoć države, već apliciraju na brojne projekte.

Direktor Osnovne škole “Novi Grad” Tuzla Peđa Hasić pojasnio je da će ovaj projekt biti urađen putem javnog tendera na koji će se moći prijaviti sve firme iz Bosne i Hercegovine koje se bave ugradnjom stolarije.

– Tokom sljedećeg mjeseca planiramo završiti tendersku proceduru te nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača pristupit će se [...]

 
Read More
17/02/2017

U BiH sutra oblačno, u nizinama kiša ili susnježica

 U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno. U nizinama će padati kiša ili susnježica. Snijeg se očekuje iznad 700 metara nadmorske visine.

Očekivana količina padavina u Hercegovini i zapadnim područjma Bosne je između 20 i 35 litara po metru kvadratnom. U centralnim područjima Bosne i Krajini se očekuje između 10 i 20 litara po metru kvadratnom. Na sjeveru i istoku Bosne između 5 i 10 litara padavina po metru kvadratnom.

Vjetar većinom slab, u zapadnim područjima umjerene jačine, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 0 i 3, na jugu BiH od 4 do 7. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 2 i 6, na [...]

 
Read More
17/02/2017

U BiH danas sunčano

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Na sjeveru Bosne niska naoblaka će se zadržati veći dio dana i temperature zraka će biti niže nego u ostatku BiH. Jače naoblačenje sa zapada se očekuje u noći na subotu i uslovit će u nizinama kišu ili susnježicu. Snijeg se očekuje iznad 700 metara nadmorske visine. Vjetar slab jugozapadnog smjera, krajem dana u skretanju na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni, osim na krajnjem sjeveru zemlje.

Prijepodne je Bosni i Hercegovini preovladavalo sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U Bosni lokalno po kotlinama je bilo magle. Krajnji sjever zemlje je [...]

 
Read More
17/02/2017

Tužilaštvo TK – Predložen pritvor za Alića

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla uputio prijedlog za određivanje pritvora za Almina Alića (26) iz Banovića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u sticaju s krivičnim djelima pokušaj ubistva, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i oštećenje tuđe stvari.

Postoji osnovana sumnja da je Alić 14. februara 2017. godine oko ponoći u jednom restoranu u mjestu Križaljka, na području općine Živinice, prethodno koristeći suzavac u spreju, nožem napao zaštitara u objektu Halila Avdibašića i nanio mu više povreda u predjelu grudnog koša i lijeve podlaktice. [...]

 
Read More
17/02/2017

Tuzla – Izvršena isporuka vještačkog đubriva za proizvođače silaže

U krugu Udruženja Bosper iz Tuzle, ovih dana izvršena je podjela kompleksnog mineralnog đubriva (NPK – ), za farmere koji proizvode kukuruznu i travnu silažu. Projektom koji finansira Grad Tuzla, a realizira Udruženje Bosper, obuhvaćeno je 90 korisnika s područja Tuzle, koji su đubrivo dobili u odnosu na planiranu proizvodnju.

Ukupna količina podijeljenog đubriva je 15 tona, od dobavljača Novoprom iz Modriče, koji je dao najpovoljniju cijenu na tenderu.

Ovaj vid podrške namijenjen je proizvođačima mlijeka, koji uzgajaju krave u sistemu otkupa mlijeka, proizvodnji mesa kroz tov junadi, te korisnicima koji su državno poljoprivredno zemljište uzeli u [...]

Svijet
 
London, ilustracija
Weimarski trokut u Parizu: Neka 27 članica EU-a ostanu ujedinjene na pregovorima o Brexitu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Automobili
 
New York, SAD
 
Renault_87374_global_en
 
Opel Corsa
 
Renault
 
Chicago, SAD - 13. februar 2017:Luksuzni automobili i tema ”Star Wars” oduševljavaju posjetioce najvećeg sajma automobila u Sjevernoj Americi za javnost je otvoren 11. februara u Chicagu  ( Bilgin S. Şaşmaz - Anadolu Agency )